‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
終於講到脈衝星
話說航行者上面有塊金碟
金碟用十幾粒脈衝星定位我地位置,但要在地球上看到脈衝星,係唔係應該佢發射方向指向地球所以見到?
咁能唔能夠排除其實在另一個位置,根本睇唔到個十幾粒脈衝星,從而外星人根本睇唔明個地圖?
點解MSP轉得太快會放重力波?
但唔係perfectly symmetrical嘅嘢就唔會咖啦咩?定係我理解錯咗?
白矮星會慢慢變黑矮星,明
但係在慢慢變暗的過程中,變黑到咩水平先叫黑矮星?有無定義呢?

黑矮星係冇/極少既光/幅射。而條線係邊,我都唔知。但推斷下:
絕對零度,0K,物質就唔會有光(軸射)發出。
而宇宙中存在既宇宙微波背景輻射相等於2.73K。
我諗要冇/唔明顯,溫度應該係呢個數字附近,我當5K左右啦。
白矮星降溫到5K度,好似係需要10^15 年咁耐。
而宇宙年齡而家只係得~10^13年。
所以我地暫時都搵唔到理論上既黑矮星。

如果要降到連黑體幅射都冇,真係要0K先得

真係去到5K果時背景輻射就唔係2.73K了

地球既逃逸速度係每秒萬一公里,而中子星就可達至每秒15萬公里(光速既一半)

樓豬又睇錯單位
Escape velocity from Earth surface = 11.2km/s
留名
白矮星會慢慢變黑矮星,明
但係在慢慢變暗的過程中,變黑到咩水平先叫黑矮星?有無定義呢?

黑矮星係冇/極少既光/幅射。而條線係邊,我都唔知。但推斷下:
絕對零度,0K,物質就唔會有光(軸射)發出。
而宇宙中存在既宇宙微波背景輻射相等於2.73K。
我諗要冇/唔明顯,溫度應該係呢個數字附近,我當5K左右啦。
白矮星降溫到5K度,好似係需要10^15 年咁耐。
而宇宙年齡而家只係得~10^13年。
所以我地暫時都搵唔到理論上既黑矮星。

如果要降到連黑體幅射都冇,真係要0K先得

太陽爆埋都未跌到5k啦
高質post留名
每次睇天文既感想

雖然睇唔明,但覺得好奧妙,明白大概原理都好了,更可以令自己從灰暗既政治社會中暫時脫離,諗返起我地好渺小
好鍾意新post引入同收尾既模式 溜冰運動員個類比好好,好方便我呢啲文科人都睇得明。樓主加油

同埋樓主有沒有計劃講少少statistical mechanics/統計力學d 野?

應該唔會了,因為唔係個個都明。

咁能唔能夠排除其實在另一個位置,根本睇唔到個十幾粒脈衝星,從而外星人根本睇唔明個地圖?

如果有外星人,係,因為可能佢地咁岩係個個角度睇唔到。

點解MSP轉得太快會放重力波?
但唔係perfectly symmetrical嘅嘢就唔會咖啦咩?定係我理解錯咗?

岩。但一,冇完全對稱既星體;二。磁場同自轉軸方向唔同;
雙星系統入面MSP吸積會令到唔對稱。

人都唔知死曬未

樓豬又睇錯單位

Sorry,打太多字,成日搞錯,靠大家補漏改錯了。

每次睇天文既感想
雖然睇唔明,但覺得好奧妙,明白大概原理都好了,更可以令自己從灰暗既政治社會中暫時脫離,諗返起我地好渺小

大約明白就好夠了,又唔係個個都想做研究。
係啊,人真係好渺少。外面真係好神奇,好想知多D。
準備開始寫
評已正
樓主推 ,高汁!
準備開始寫

想睇樓主寫多d phy
估唔到有周國賢 首歌, 推
------------------------------------------------------------------------
重逢在這蒼穹 維度裡 深深相擁
重逢:https://www.youtube.com/watch?v=p8n-jGsiiTY
------------------------------------------------------------------------
黑洞 Black hole

黑洞,簡單講,係一個重力非常強,強到連世界上最快既(如無意外)都逃走唔到既星體。
星體連光都唔能夠逃脫既概念,其實早已經有天文學家幻想過。

但係正式以理論預測既,就全賴1915年阿爾伯特·愛因斯坦 Albert Einstein提出既廣義相對論 General Relativity

廣義相對論中既重力場方程式 Einstein field equations係一個非常重要既數學工具,讓我地去了解重力對時空既影響。
真係讀到死死下,好撚難。

呢條公式既推論,計,其實唔難;但概念,好難。
愛因斯坦,由零到有,諗左十年。但你而家只要有概念,叻仔你一日都學識曬推論既步驟:

方法一,從Newton's law 既Potential Form 出發,作出修正。
方法二,研究 希爾伯特作用量 Hilbert action
有興趣既話,我地可以討論下。

總之,你需要知道關於相對論既就係,原來時空係可以彎曲既。
意思姐係咩呢,就好似我地坐上一張軟既床之後,你坐既位置會下陷一樣。
任何物質,都會扭曲時空。而愈重既物質,佢既效果愈大。

廣義相對論發表既同年,德國既卡爾·史瓦西Karl Schwarzschild 就得出左重力場方程式既其中一個解。
呢個解,計算左一個對稱非自轉、不帶電荷球狀星體或者一點Point Mass,所能產生既重力場。
因為佢既假設最簡單,係我地入門時,往往亦係我地第一個接觸既解。
佢以史瓦西度規 Schwarzschild metric(一個數學工具,去描述時空幾何),成功計算出史瓦西半徑 Schwarzschild radius

呢個數值正比於M,所以愈重既物質,佢既Schwarzschild radius愈大。
物質,只要細過呢個數值,重力塌縮就會令佢成為一點,奇點 Singularity,或者我地稱為黑洞,冇野可以再出到黎。
呢次,係人類第一次,用數學去預測一粒咁特別既星體存在。

記得講過,一粒好重既恆星,核心冇核融合時,重力塌縮會變成中子星或者黑洞。
咁幾重,先會變成黑洞?
類似於白矮星既錢德拉塞卡極限,中子星既質量上限,我地稱為歐本海默極限Tolman–Oppenheimer–Volkoff limit
中子星,只要重過0.7個太陽重量,就會變成黑洞。
因為電子、質子簡併壓力,或者任何已知既力量,都唔再抵抗到重力。

聽落,黑洞好簡單咋嘛,有乜咁好研究呀?
下篇繼續。

宇過,會是天青麼?
Push
史瓦西Schwarzschild 重力場方程式解

補充小小:
Schwarzschild Matric

係有兩個奇點, r=0 同,r= 2GM/c^2。當然轉坐標之後就得返一個。 
唔知邊本書話太陽個史瓦西半徑得地球咁大?
唔知邊本書話太陽個史瓦西半徑得地球咁大?

邊有地球咁大
你sub返條formula個radius得3公里
多d人睇啦。幫我推pose啦。
多d人睇啦。幫我推pose啦。

我推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞