‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
評已正

有一排因為返工忙,停左冇睇天文野好耐
樓主嘅post又帶返起我嗰股熱情

Btw我只係業餘愛好者,唔識睇太複雜嘅數字同理論
不過樓主嘅post好簡明,連我都睇得明,正
推爆佢
推!
雖然有啲部分睇左幾次先明,但真係好正,特別係最新個黑洞post,好神奇
pish
Sorry。而家寫。
------------------------------------------------------------------------
Gravity, is working against me
And gravity, wants to bring me down

Gravity:https://www.youtube.com/watch?v=Fo4746XZgw8
------------------------------------------------------------------------
上一次講到,研究一個天文黑洞,其實係唔需太多相對論知識既。
因為黑洞連光都能夠吸收,所以內部既結構係點,我地暫時都觀測唔到。
我地能夠觀測到既,只能夠係視界外既變化。

對天文學家而言,黑洞只係內壓唔足以抵擋自身引力而縮縮既星體,而唔係相對論中扭曲既時空。
黑洞對星空既影響,對天文學家黎講係更為有趣。

雖然黑洞擁有巨大既重力,然而物質並唔係直線飛入黑洞入面既。

根據牛頓力學(唔講相對論架啦,因為牛頓簡單得多),物質同物質之間會有萬有引力所吸引。
對於運動中既物體,引力會影響佢既運動軌道,令到兩個質量圍繞空間中既一點進行公轉。
(平時計數應該考慮角動量,不過理解上冇需要學習。)

強勁既引力會令物質係跌入黑洞前已經粉碎,從而係黑洞旁,形成盤狀結構既吸積盤 Accretion disk
吸積盤入面存在既物質會因為強勁既引力,以致摩擦加熱,並放出以X光為主既幅射。
吸積所產生能量既效能,係可以高達質量既40%,係星空間產造能量最有效率既方法。(核聚變其實只有質量既0.7%

由於X光帶走左物質既能量(角動量),令到物質同黑洞公轉既中心點會向黑洞方向偏移。
物質,係掉入黑洞既視界前就會以螺旋型吸入黑洞,睇落就好似平時洗手盤去水咁。

然而,同主序星、紅巨星等唔同,黑洞等密緻星放光,有相對論光束Relativistic beaming既現象。

同圖入面一樣,一個發光體係靜止時,係會向四方八面放光既。
然而,當發光體高速移動(接近光速)時,佢發射既光線,就會束起向著移動既方向

由於黑洞吸積盤上既物質,移動速度接近光速,吸積所生既光線,就會束起,從吸積盤兩面射出。

雖然叫光束,但其實都係好大支的。

相對論光束 Relativistic jets一係就睇唔到,一係就只有單邊(好暗,甚至睇唔到)。
你可以想像為一個雙面既電筒,向住你眼照個邊,就係你見到光D既jets。
而照向另一邊既光線,會由空氣(星空)中既塵埃所反射(或者離化後再幅射),入返你眼,所以另一邊既Jets會好暗。
而睇唔到,就係因為你(地球)企左係電筒既側面了。

然而,因為黑洞稀少既存在,以及角度既問題,黑洞既Relativistic jets係難以觀察的(好似仲未觀測到)。
除左Relativistic jets,我地仲有咩方法去搵到黑洞呢?

黑洞,於你,是終結;於我,卻是新生的。
因為我在內,看到了你看不見的存在。
"黑洞,於你,是終結;於我,卻是新生的。
因為我在內,看到了你看不見的存在。"

樓主文采與天文知識不相伯仲

係好定唔好
push
睇完幫手推post

係好定唔好

唔係好唔好

係勁!

好少科學撚兼備詩興
推PO
nice post leon
樓主好高質,加油
幾時有黑暗物質大戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞