‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
好奇地想問如果2個黑洞好接近係咪會互相吸引變成一個大黑洞

係,但有部分質量會變咗做能量以重力波形式射岀去

後面會講,請等下。
天文友lm
------------------------------------------------------------------------
Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night.

Do Not Go Gentle Into That Good Night:https://www.youtube.com/watch?v=1mRec3VbH3w
------------------------------------------------------------------------
上一次講左難以觀測到既Relativistic jets,今次就講一下黑洞既引力透鏡 Gravitational Lensing

透鏡,係一種將光線向內/向外折射既工具。而呢到,我地講緊既係將光線向內折射既凸透鏡

根據廣義相對論,任何有質量既物質,都可以製造出重力場。愈重既野,重力場就愈勁。
由於重力場就好似透鏡一樣,可以改變光行走既路徑(虛線->實線),所以我地稱之為重力透鏡
然而,唔同既係,重力透鏡係冇焦距既。意思係,愈近重力透鏡中心既光線,彎曲得愈勁。

重力透鏡既作用,就係俾我地可以睇到被高質量物體A擋住既物體B
雖然任何物質都有重力場,但只有質量高既星系、星系團同黑洞可以製造明顯既透鏡作用。
重力透鏡所以由強弱,分左三類。包括強透鏡 Strong lensing弱透鏡 Weak lensing以及微透鏡 Micro lensing

物體B高質量物體A強透鏡作用下,會形成兩個影像。

呢兩個影像既位置,會偏離於原本既位置。由於物體B未必係高質量物體A既正後方,所以偏離距離唔需要一樣。

由於現實生活中係三維既空間,唔係示範中既二維,所以係實際觀測上,我地會見到一圈光弧係強重力透鏡附近。

我地稱呢個環,叫做愛因斯坦環 Einstein ring

如果出現四重影像,我地叫做愛因斯坦十字架 Einstein Cross

弱重力透鏡既原理都係類似,只係我地唔能夠眼見到明顯既光孤。要由數據去計算出光度既變化,去推斷有冇重力透鏡。

雖然唔關事,但講埋。微透鏡,係指行星所造成既微弱折射效果。

所以我地可以由重力透鏡判斷出高質量物質既存在,再由其他方法分辨係咪黑洞。

下篇講下重力波。

蔽掩燁燁燈火,凝視熒熒星光。
其實gravitational lensing係咪對所有em wave都有效??同埋光線會因重力場而彎曲係點黎/proof?
其實gravitational lensing係咪對所有em wave都有效??同埋光線會因重力場而彎曲係點黎/proof?

係,講光就包所有radiation。
點proof黎講...umm知唔知咩叫geodesic

係,講光就包所有radiation。
點proof黎講...umm知唔知咩叫geodesic

唔識 算啦
又沉了
Live
推!
唔明但睇曬

不如切身少少,講下我地銀河系中心個超級黑洞?
我知道今年搞左個全球觀測,但好似未有result?
做完論文就即刻黎睇新post,樓主真係寫得好用心,上次講吸積盤個篇好正
Lm
唔識 算啦

冇計,要proof就要識好多數。

Sorry,唔知有咩好講。因為我唔覺有咩特別。等其他人補充。

做完論文就即刻黎睇新post,樓主真係寫得好用心,上次講吸積盤個篇好正

多謝

BTW,唔太得閒,睇下晏小小抽唔抽到時間寫。
唔識 算啦

冇計,要proof就要識好多數。

Sorry,唔知有咩好講。因為我唔覺有咩特別。等其他人補充。

多謝

BTW,唔太得閒,睇下晏小小抽唔抽到時間寫。

n展仔淨係識multivariable cal唔識differential geometry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞