‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
支持
LM學野
------------------------------------------------------------------------
夜幕是無盡 暗中多少個黑洞 看著似是愛 星空飄送
黑洞:https://www.youtube.com/watch?v=OiiaWi6p0mQ
------------------------------------------------------------------------

同其他星體唔同,黑洞既物理特質有好大既缺失。
根據無毛定理 No Hair Theorem。黑洞,只可以由質量 Mass電荷 Electric charge角動量 Angular momentum 去區分。
姐係,佢幾重,有冇帶電同有冇自轉。

除左,史瓦西 Schwarzschild 得出既唔旋轉、冇電荷既對稱球狀黑洞。物理學家亦得出其他既愛因斯坦重力場既精確解。當中包括:

唔旋轉、帶電、對稱既萊斯納‧諾德斯特洛姆Reissner-Nordström 黑洞。
旋轉、唔帶電、對稱既克爾 Kerr黑洞。

旋轉、帶電、對稱既克爾-紐曼度 Kerr–Newman黑洞。
以及其他更複雜既既黑洞。真係好複雜,我淨係識幾個。

根據愛因斯坦重力場方程式,得出既解,我地稱為數學黑洞唔係數學入面個隻
黑洞內同外面,唔同既區域有著唔同既特性。咁我地認識下基本既名詞:

奇點 Singularity
位於一個不旋轉黑洞既正中心/旋轉黑洞既環狀位置。
因為佢既位置(例如,正中心,距離r=0),代入重力場方程式時,會變成除0既情況。
廣義相對論就會失效,意思即係,係另一個理論出黎前,冇人知道奇點入面,會係點。

事件視界 Event horizon
例如係,除左奇點外,原坐標中廣義相對論失效既位置。
例如,史瓦西 Schwarzschild 黑洞中,r= 2GM/c^2 既位置。
定義黎講,係視界中所有野,都無法對視界外的觀察者產生影響。
意思姐係,你係視界外,係唔會睇到視界內既野

假設有兩個人,叫A同B,而且佢地好強壯唔會俾黑洞重力壓爆。
A企係黑洞外好遠既位置,而B企係黑洞視界外附近既位置。
而家B出發接近視界,B會覺得可能10秒,就會接觸到視界。
但係A會覺得B好似慢動作、然後靜止左咁。要用無限既時間,先見到B接觸到視界。

唔旋轉既黑洞,視界只有一個。但旋轉黑洞既視界,就分為內視界Inner Horizon外視界Outer Horizon
外視界,同上面講既一樣;而內視界,就係數學上既野,唔太需要理會。

動圈 Ergosphere
佢只會係旋轉黑洞上出現,位於Outer Horizon外面,延伸到靜態極限 Static Limit
佢既形狀係扁球體,扁既方向係根據旋轉軸而家。
同Horizon內唔同,光係呢個位置,係可以逃脫既。
動圈特別既野在於,理論上,我地可以係可以係呢到拎走黑洞既能量(質量)。

而唔知係好彩定唔好彩,研究一個天文黑洞,其實係唔需(太多)相對論知識既。
因為我地研究黑洞好多時都係依賴數據模擬,其至會用牛頓力學去簡化
所以下一篇講下,天文黑洞又係點。

我問黑洞,你在尋找什麼?他答,回憶。
push
可唔可以簡介一下無毛定理點得出來?
如果有個人以差唔多光速咁擦過黑洞event horizon出面(假設個黑洞夠大,使到喺event horizon嗰gravitational tidal force唔足以扯爛個人,但佢伸咗隻手入event horizon入面,咁佢拉唔拉得返隻手出嚟?
如果有個人以差唔多光速咁擦過黑洞event horizon出面(假設個黑洞夠大,使到喺event horizon嗰gravitational tidal force唔足以扯爛個人,但佢伸咗隻手入event horizon入面,咁佢拉唔拉得返隻手出嚟?

我幫你答定唔得都得啦
Event horizon定義就係史瓦西半徑,任何粒子穿過視界都會因為黑洞重力而穿唔返出去,咁個人隻手就會因為潮汐力扯斷
引自維基

乎可以允許觀測者降下一根繩子讓他碰觸事件視界,因為到視界的距離是有限的,所以僅僅需要有限長的繩子便可以達成。實際上這卻無法辦到,若是緩慢的垂下繩子(也就是繩子上的每一點在史瓦西坐標中是相對靜止的),越靠近視界的繩子上每一點所受到的加速度(G力)將趨近於無限大,繩子便會被撕裂。若是快速的降下繩子,那麼繩子的底端確實可以接觸甚至跨越視界。但一旦這發生了,觀測者將無法再將繩子拉回,因為拉回繩子必定將會拉緊繩子,然而假設繩子是拉緊的,那麼繩子上的張力將隨着靠近視界的距離無限增大並在某處拉斷繩子。並且,繩子斷裂的地方不會發生在事件視界上而是在一個可以被觀測者所看到的地方
引自維基

乎可以允許觀測者降下一根繩子讓他碰觸事件視界,因為到視界的距離是有限的,所以僅僅需要有限長的繩子便可以達成。實際上這卻無法辦到,若是緩慢的垂下繩子(也就是繩子上的每一點在史瓦西坐標中是相對靜止的),越靠近視界的繩子上每一點所受到的加速度(G力)將趨近於無限大,繩子便會被撕裂。若是快速的降下繩子,那麼繩子的底端確實可以接觸甚至跨越視界。但一旦這發生了,觀測者將無法再將繩子拉回,因為拉回繩子必定將會拉緊繩子,然而假設繩子是拉緊的,那麼繩子上的張力將隨着靠近視界的距離無限增大並在某處拉斷繩子。並且,繩子斷裂的地方不會發生在事件視界上而是在一個可以被觀測者所看到的地方

但係如果個黑洞夠大,咁個gravitational tidal force係唔足以喺event horizon咁遠嘅地方扯爛條繩?

都係wiki

The point at which tidal forces destroy an object or kill a person will depend on the black hole's size. For a supermassive black hole, such as those found at a galaxy's center, this point lies within the event horizon, so an astronaut may cross the event horizon without noticing any squashing and pulling, although it remains only a matter of time, as once inside an event horizon, falling towards the center is inevitable. For small black holes whose Schwarzschild radius is much closer to the singularity, the tidal forces would kill even before the astronaut reaches the event horizon. For example, for a black hole of 10 Sun masses the above-mentioned rod breaks at a distance of 320 km, well outside the Schwarzschild radius of 30 km. For a supermassive black hole of 10,000 Sun masses it will break at a distance of 3200 km, well inside the Schwarzschild radius of 30,000 km.
留名
引返你自己
Falling toward the center is inevitable

即係潮汐力不足以扯斷隻手,但隻手都一定出唔返來
我再嘗試下
潮汐力係引力在唔同距離下對一樣物件施行不一樣的力的現像
我同你quote既例子都講緊視界上潮汐力不足以扯碎條靜止既繩,但如果拉條繩就會因為拉扯而施加更多既力上條繩令繩受唔到力而斷。而如果條繩再跌落到某個地方,就即使靜止都會自己扯碎咁樣樣
同理,你個太空人伸手入視界後應該會覺得隻手好重,然後成個人開始圍住個黑洞轉,但點都抽唔返隻手上來
我諗潮汐力係話相連既A點同B點,之間受力既差異。
如果AB既距離無限短,即刻潮汐力好細,但係視介上既A,要將視界內既B拉出,同樣都係要用超光速既速度。
所以我諗應該唔得了。
如果AB既距離無限短,即刻潮汐力好細,但係視介上既A,要將視界內既B拉出,同樣都係要用超光速既速度。
所以我諗應該唔得了。

所以視介外既你,受緊既重力,係接近光速(所需既力),
要將視介內,受緊光速(既重力)既手拉出,你用既力幾大都好,都唔能夠令你抽回手既速度,大過光加速。
可唔可以簡介一下無毛定理點得出來?

Sorry。我講得唔好。
點係叫 thoerem 唔叫law,因為佢從未證實既。
原因係,我地既精密解,都係研究對稱黑洞。
而唯一唔對稱既就係Reissner-Kerr-Newman 黑洞。
而唔對稱既質量會以重力波幅射走。
以致我地所有解都走唔出個3個參數。
如果有人搵到第4個,第5個參數,呢條thoerem就可以推翻了。
所以我諗應該唔得了。

所以視介外既你,受緊既重力,係接近光速(所需既力),
要將視介內,受緊光速(既重力)既手拉出,你用既力幾大都好,都唔能夠令你抽回手既速度,大過光加速。

吖冇野了
我發現我諗漏咗time dilation
令到proper time個acceleration趨向infinity
留名學嘢
好鍾意天文
呢個數值正比於M,所以愈重既物質,佢既Schwarzschild radius愈大。
物質,只要細過呢個數值,重力塌縮就會令佢成為一點,奇點 Singularity

可唔可以簡單再解釋下個radius係代表啲咩?? 我睇咗wiki都唔係太代入到現實情況
例如上面有巴打話太陽嘅schwarzschild radius係3km, 3km個concept係代表啲咩
留名支持
[quote]可唔可以簡單再解釋下個radius係代表啲咩?? 我睇咗wiki都唔係太代入到現實情況
例如上面有巴打話太陽嘅schwarzschild radius係3km, 3km個concept係代表啲咩 [/quote]

考慮下咩叫重力,重力係大質量物體對其他物體所產生的吸引力,而且同距離成反比。正常來講星體都好大,好似地球表面個引力相對細,得10m/s,但當星體塌縮,密度上升,同樣既質量所引起既重力就會隨距離縮小而加大,直到某個距離,重力加速度會超過光速,呢個距離就係史瓦西半徑。
push

可唔可以簡單再解釋下個radius係代表啲咩?? 我睇咗wiki都唔係太代入到現實情況
例如上面有巴打話太陽嘅schwarzschild radius係3km, 3km個concept係代表啲咩

事件視界 Event horizon
例如係,除左奇點外,原坐標中廣義相對論失效既位置。
例如,史瓦西 Schwarzschild 黑洞中,r= 2GM/c^2 既位置。
定義黎講,係視界中所有野,都無法對視界外的觀察者產生影響。
意思姐係,你係視界外,係唔會睇到視界內既野。

可以參考返呢PART
為咗科學而推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞