留日簽證用特區護照 VS 用BNO待遇大不同

731 回覆
170 Like 8 Dislike
November 29, 2017 at 8:41 pm

近年愈來愈多港人想出國留學增值自己,而離香港大概只要四小時多的日本就成為了其中一個熱門選擇。有到修讀美容課程的日本留學生就於網上分享,出發到日本留學前要注意的 5 個事項,當中持有雙護照的朋友要注意,選擇以 BNO 或特區護照入境,將會受到截然不同的對待。

港人辦特區護照簽證令日本留學生活更困難

正在日本修讀美容課程的香港人「㗎妹」在自己的專頁上和網友分享了自己在日本留學的 5 大準備。其中,她第一項就提到預備好護照是最重要的一環。持有香港特區護照和英國BNO護照的她綜合了自己的經驗,得出了以下結論:

01 | 護照準備:BNO vs 香港特區護照 揀前睇清優缺點

如果港人選擇以香港特區護照到日本留學的話,好處是可以豁免簽證費用,而用BNO的話,就需要支付有關費用。

特區護照=中國人;BNO= ⋯?

如果選擇了用BNO申請簽證的話,你在日本所有證明自己身分的文件上(包括身分證)都會寫你是英國人。同樣道理,如果用特區護照申請簽證的話,理論上應該會寫香港人吧?這樣想就大錯特錯了。

用特區護照的話,你在日本的所有身分證明文件都會寫你是中國人。而大部分日本人都對中國同胞持有較負面的印象。「解釋自己唔係嗰類人要花好多好多時間。」

如果有選擇 建議唔好以特區護照入境

而「㗎妹」就說很後悔自己當時貪小便宜而選擇以特區護照申請簽證。「有 BNO 就用 BNO,有加拿大護照就用加拿大,咩都好,就唔好用特區護照。

網友感同身受, 護照/國籍威力不容忽視

其實有很多外國人都分不清亞洲人的不同國籍,更有很多人誤以為香港人就等同於中國人,要解釋的時候,的確要花不少氣力。
http://www.gotrip.hk/travel_hacker/passport_visa/%e6%97%a5%e6%9c%ac%e7%95%99%e5%ad%b8%e7%94%9f-%e7%89%b9%e5%8d%80%e8%ad%b7%e7%85%a7-bno/5/
用BNO都唔洗wo
五毛即將全面進場

經crosscheck多個post,最新確信五毛名單臚列如下:

三色貓法國佬巫斯義極右派政治家Coffee@Gladiclusnewlife、JR、RedBaron = Epiphany、dewi、bbchu、D_Wade、Spurs_Leonard、十卜Ching、侵B、民國復興、群龍共舞、霍金轉身、優美開始、黑腸盧卡庫 = 國語好手、返六日唔撚易、追捕兩米黑鬼、吾系甘開心牙、社會主義者佛利民、小翁翁、毛澤東、晚媚
從未試過用特區護照
利申:用楓葉護照
五毛即將全面進場

我估未必.
downplay 都得嘅啫
BNO 退稅同nationality 都寫British la
你話打飛機又好
自我感覺良好 都好

大家都明白做中國人慘過食兩舊屎

唔係仲用特區呀?
共享中國人的榮耀
去歐洲行歐盟track
BNO 退稅同nationality 都寫British la
你話打飛機又好
自我感覺良好 都好

唔係仲用特區呀?

咪就係,出到去根本唔會有人理,你本護照英國就英籍,特衰就中國籍
你話打飛機又好
自我感覺良好 都好

唔係仲用特區呀?

咪就係,出到去根本唔會有人理,你本護照英國就英籍,特衰就中國籍

事實就係,過機bno係gbr
火車頭係chn
唔係講笑,有同學香港人用英國護照都俾人寫做中國人

邊個咁白痴咁做?
香港人です
以前會括中國(香港)而家好似冇左

利申用bno張在留卡寫英國

你可以即場屌柒對方

寫中國人嗰條白痴會唔會係支那賤種嚟架?
你知班支那賤種成日都老屈人架啦
見佢用同胞兩隻字,都睇得出佢係奶盡兩邊著數冇乜立場嗰類人
香港人係中國人呢個事實不能改變

揸BNO係英國籍呢個事實不能改變
去歐洲行歐盟track

遲下無啦

揸BNO係英國籍呢個事實不能改變

BNO冇英藉,要打飛機都有BC先打啦

BNO無英國居留權係英國問題。但佢係一個英國嘅國籍嚟
扮英國人好撚柒
BNO holders今年最後生都應該踏入20歲,讀緊大學啦,好少會中途走去留學

無錯 , 香港人骨子裡就係中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞