[Uaena] IU 討論區 15 - 飲啖水先

1001 回覆
31 Like 3 Dislike

搵到段女神清唱dear name live
其實首歌冇想像中咁難。只係三段高音太吃力 https://youtu.be/Gi8sZINB7wk

Secret 同 Child Searching like a star 先係大佬

secret真係好好聽 次次聽都好鼓勵
搵到段女神清唱dear name live
其實首歌冇想像中咁難。只係三段高音太吃力 https://youtu.be/Gi8sZINB7wk

dear name個key長期都好高咁喎

係咪九展果次?頂佢個肺,揾條佬做垃圾mc,見條佬仲多過見iu...果次iu都唔知有無唱過10首歌!

肥仔係會展果次 showcase唱歌唱得少就預左既 始終唔係演唱會 果次差啲抽中我上台玩

[/quote]
[/quote]
好掛住iu!!!!!!
留個靚名
今次個主辦的確係近年我睇咁多場最好
雖然相對低調 無其他主辦咁多整色整水
但安排上各種各樣都做得好穩妥 無可挑剔 仲有官方片呢下好野
之前初初入坑嗰陣,睇完You and I個MV之後寫過首詩;頭先食飯無無聊諗起Palette啲歌詞,忽然又有一嘢:

風月無端花有信,心期偶覺漸分明;
平生適意閒塗抹,寵辱由人早不驚。

自己寫嘅嘢都打錯次序,自膠...

但其實講「詩味」,自覺都係嗰次You and I隻好啲...

臥虎藏龍。
you and i個首呢

重逢窺有日,結藕值其時;
早發迎君去,君來喚我知。

格式係五絕,但寫到有些少古詩味,係自己近年比較滿意嘅作品。

BTW唔識解

其實基本上係根據歌詞同MV內容,以女主角第一身視角去寫嘅。

頭兩句,係MV個基本設定嚟:男主角係一嚿類似「睡王子」嘅嘢,而女主角細個就已經預知/有人話佢知到呢個「睡王子」係佢他日嘅另一半,而佢想大家喺埋一齊嘅一日早啲到,所以整時光機去time leap,提早去到嗰一日。「重逢窺有日」,就係將呢兩樣嘢夾埋一齊講,指女主角已知/深信會重遇對方,然後就「結藕(偶)」喺埋一齊。個「藕」係些少故弄玄虛嘅食字gag,亦有「感情開花結果」嘅implication,同埋代入多少女性嘅含蓄。

後兩句,睇MV後段大約就明:女主角入時光機,預先去未來等對方,然後希望重遇嘅時候,對方會幫自己「解咒」,記返起同reboot返段姻緣,亦即係韓文歌詞最後幾句:
「네가 있을 미래에서
혹시 내가 헤맨다면
너를 알아볼 수 있게
내 이름을 불러줘」

解說完畢~

係咪九展果次?頂佢個肺,揾條佬做垃圾mc,見條佬仲多過見iu...果次iu都唔知有無唱過10首歌![/quote]
九展showcase+con
會展con

係咪九展果次?頂佢個肺,揾條佬做垃圾mc,見條佬仲多過見iu...果次iu都唔知有無唱過10首歌!

九展showcase+con
會展con[/quote]

我自己底線好低...會展con肥仔仁我就由佢喇,師太唱到啞咁滯都出埋飲奶力encore四首,咩都抵返;2015九展showcase嗰次,真係一嘢《喜帖街》晒冷救返晒,否則整體嚟計,完場出嚟真係會覺得到喉唔到肺...
係喎 兩次九展都係showcase 記錯左
九展showcase個男mc係邊個黎?
係喎 兩次九展都係showcase 記錯左

其實第一次showcase係咁,因為反應難測,試下反應而保守安排可以理解,第二次食過翻尋味就唔應該照辦煮碗啦。到concert,其他OK,但張poster同嘉賓安排,真係敗筆...

頭兩句,係MV個基本設定嚟:男主角係一嚿類似「睡王子」嘅嘢,而女主角細個就已經預知/有人話佢知到呢個「睡王子」係佢他日嘅另一半,而佢想大家喺埋一齊嘅一日早啲到,所以整時光機去time leap,提早去到嗰一日。「重逢窺有日」,就係將呢兩樣嘢夾埋一齊講,指女主角已知/深信會重遇對方,然後就「結藕(偶)」喺埋一齊。個「藕」係些少故弄玄虛嘅食字gag,亦有「感情開花結果」嘅implication,同埋代入多少女性嘅含蓄。

後兩句,睇MV後段大約就明:女主角入時光機,預先去未來等對方,然後希望重遇嘅時候,對方會幫自己「解咒」,記返起同reboot返段姻緣,亦即係韓文歌詞最後幾句:
「네가 있을 미래에서
혹시 내가 헤맨다면
너를 알아볼 수 있게
내 이름을 불러줘」

解說完畢~

其實第一次showcase係咁,因為反應難測,試下反應而保守安排可以理解,第二次食過翻尋味就唔應該照辦煮碗啦。到concert,其他OK,但張poster同嘉賓安排,真係敗筆...

第二次 showcase 除咗喜帖街之外...
其他嘢都係好一般... 仲要玩遊戲 dum 波鐘...

第二次 showcase 除咗喜帖街之外...
其他嘢都係好一般... 仲要玩遊戲 dum 波鐘...

真係一隻《喜帖街》名動江湖救返晒成件事...否則間嘢可能嗰次已經畀人小到爆廠,未必有機會搞舊年個con。
其實會展搞都幾好
起碼坐得舒服過博覽館 (好迫)
買飛又唔洗經垃圾cityline
size 同hall 10搞又差唔多

自己寫嘅嘢都打錯次序,自膠...

但其實講「詩味」,自覺都係嗰次You and I隻好啲...

臥虎藏龍。

BTW唔識解

「네가 있을 미래에서
혹시 내가 헤맨다면
너를 알아볼 수 있게
내 이름을 불러줘」

解說完畢~

臥虎藏龍。

BTW唔識解

「네가 있을 미래에서
혹시 내가 헤맨다면
너를 알아볼 수 있게
내 이름을 불러줘」

解說完畢~

巴打讀中文?點keep到
細你幾年 以前讀書都叫寫過下野
返工睇鄰國d垃圾語文睇到而家正正常常一句野都寫唔出

Between 巴打渣咩車 好似係車台見過你

早,飲到成肚水 ,過幾日執買其餘啲片先,演唱會啲圖差唔多執好,遲啲放打包

辛苦你

散場了,一個人落莫地坐機場快線回家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞