[Uaena] IU 討論區 15 - 飲啖水先

1001 回覆
31 Like 3 Dislike

原先傳到好恆呢個獎係Heize vs Sunmi,結果竟然係唔嚟個食埋…

mama今晚都懶係有驚喜唔比你班人估中咁,雖然又真係幾驚喜
連最佳男團都意料之外

女神係咪已跳昇到容祖兒個level?

佢根本係梅艷芳既級數,已經唔止係容祖兒
特別係佢而家開始做一d同自己人生有關既作品,梅姐正正就係90年(出道8年)開始唱自己既當下

又未必既...
始終仲有好多HATERS....

原先傳到好恆呢個獎係Heize vs Sunmi,結果竟然係唔嚟個食埋…

連最佳男團都意料之外

特別係佢而家開始做一d同自己人生有關既作品,梅姐正正就係90年(出道8年)開始唱自己既當下

又未必既...

妹姐係開創左個時代...
個人成就以外
佢好早已經係香港演藝界既leader
相對上IU BB就低調好多喇....

連最佳男團都意料之外

又未必既...

妹姐係開創左個時代...
個人成就以外
佢好早已經係香港演藝界既leader
相對上IU BB就低調好多喇....

對比香港,其實IU個位置幾得意,因為歌路同「帶頭」嘅程度,都同歷代香港嘅首席女歌星唔完全一樣。好籠統嘅個人意見,由七十年代粵語流行曲正式登堂入室起計,我哋歷任歌后大致係咁—

小鳳姐 -> 梅姐 -> 沙梨 vs 林憶蓮 -> 王菲 -> Sammi -> 容祖兒

講業界入面嘅帶頭優勢,IU 大概係同 Sammi 差唔多:響當紅嗰期比當地同業更有特色而明顯帶頭,但藝術成就同領先幅度重係離「殿堂」條界少少。之不過以歌手發展取態嚟講,以佢咁重視個人風格、歌路演化嚟計,要去到王菲嗰種程度,機會好高。去唔去到梅姐咁「路路通」,歌影兼擅,我諗佢係一定想,但得唔得就唔知。如果係講待人待客作風,就真係似牛華嗰類盡心盡力嘅「旅發局standard 」,但同梅姐種「大家姐」style又有分別。

反而拉埋台灣,用男歌手比較,風格同野心嚟講,可以話佢係「無咁壓倒性」嘅周杰倫(x 80%)。
但係王菲喺台上係比較 cool , 同師太又好大對比。

所以個比較都係地位,同風格唔完全掛鈎~

所以個比較都係地位,同風格唔完全掛鈎~

娘娘首昭格洞都幾有王菲後期feel

MMA 派手幅俾班飯...
啱晒班芯啦...

啱晒班芯啦...

近年見慣華語娛樂圈相對撻皮嘅狀況,噚晚食飯講起,覺得去完噚晚MAMA今日又去MMA嘅團/歌手會好攰,有啲人會skip今晚,跟手就畀兩個妹恥笑。
近年見慣華語娛樂圈相對撻皮嘅狀況,噚晚食飯講起,覺得去完噚晚MAMA今日又去MMA嘅團/歌手會好攰,有啲人會skip今晚,跟手就畀兩個妹恥笑。

係chur到核爆呀…
某女團今朝一落機就要去音中預錄…
之後等生放… 再之後去 MMA…

係得娘娘一個咁有面唔使去 MaMa 都有獎拎架咋…
掛住娘娘
掛住娘娘

飲左水未
掛住娘娘

飲左水未

<Loop><T-168hr>
「吖,亞博泊車難唔難呢…」
飲左水未

我日日都飲好多水架喎

啱晒班芯啦...

派手幅係咩玩法
飲左水未

我日日都飲好多水架喎

啱啱飲到差啲爆膀胱
岩岩睇返歌謠祭

每年12月老是常出現…
娘娘行紅地氈好cool
娘娘行紅地氈好cool

話晒而家都係前輩黎嘛...

娘娘

IU會否成為維持世界和平既人呢

偽長腿 不過正

每年12月老是常出現…

真係好痴線

每年12月老是常出現…

真係好痴線

呢隻經常夾到佢港場有得聽,超開心~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞