[Uaena] IU 討論區 15 - 飲啖水先

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
“I will be a singer, a song writer and a producer who considers the value of music more than the value of digitals”
山神U

女神萬歲。要繼續作多啲詞呀。期待佢自作曲專輯

真藝術家....

出年十周年一定又有碟,好期待~

做得飯都已經睇化了

講真娘娘去到而家呢個位...
拎多拎少都無乜所謂啦...

無錯,佢有無拎獎根本唔會改變佢地位
已經唔洗用個獎黎肯定佢
繼續課金睇con買碟續fansclub

講起呢啲,突然諗,會唔會出年,或15周年,宣布退休/退出歌壇...雖然見到BoA嗰種都係細個入行嘅玩到宜家都未退,又會覺得「無咁快啩」...

我都有諗過會唔會有咁樣既一日,當你去到某一個位咩都有哂、見過哂,就開始想退落黎低調番,不過而家佢間公司暫時仲係得佢一個搵到食,相信冇咁快玩完既,除非呢件事真係培訓到新人接棒啦...

啱啱見金所炫簽咗佢哋公司...有一下諗,是咪公司都覺得係時候變一變,做埋演員嗰瓣好搵啲。講真,唔係收咗PlanA入旗下,叫做有Apink助下聲勢,佢哋原本個歌手/idol operation真係唔多掂;師太跑出,差唔多完全係靈異事件。其他FieStar嗰啲,又係嘥咗...

同埋咁講,如果佢哋叫金所炫反向玩,唱埋歌,我都唔會覺得奇怪。話實佢本人都唱過好幾隻劇集OST...

隔離team有sister。不過係咪收購返黎?iu的確可以叫loen奇蹟

做得飯都已經睇化了

講真娘娘去到而家呢個位...
拎多拎少都無乜所謂啦...

無錯,佢有無拎獎根本唔會改變佢地位
已經唔洗用個獎黎肯定佢
繼續課金睇con買碟續fansclub

講起呢啲,突然諗,會唔會出年,或15周年,宣布退休/退出歌壇...雖然見到BoA嗰種都係細個入行嘅玩到宜家都未退,又會覺得「無咁快啩」...

我都有諗過會唔會有咁樣既一日,當你去到某一個位咩都有哂、見過哂,就開始想退落黎低調番,不過而家佢間公司暫時仲係得佢一個搵到食,相信冇咁快玩完既,除非呢件事真係培訓到新人接棒啦...

啱啱見金所炫簽咗佢哋公司...有一下諗,是咪公司都覺得係時候變一變,做埋演員嗰瓣好搵啲。講真,唔係收咗PlanA入旗下,叫做有Apink助下聲勢,佢哋原本個歌手/idol operation真係唔多掂;師太跑出,差唔多完全係靈異事件。其他FieStar嗰啲,又係嘥咗...

同埋咁講,如果佢哋叫金所炫反向玩,唱埋歌,我都唔會覺得奇怪。話實佢本人都唱過好幾隻劇集OST...

隔離team有sister。不過係咪收購返黎?iu的確可以叫loen奇蹟

Sistar間公司好似都係收購返嚟...不過都無啦,Sistar都散咗檔。
個耳機標誌係愛呀

係愛呀哈利

咩黎
個耳機標誌係愛呀

係愛呀哈利

咩黎

UAENA 娘娘真係好愛我地
睇哂個Stage, 世界級, 毛管棟棟足十一分鐘
Dear Name到後面大合唱果陣好明顯見到娘娘想喊
真係好有意思
https://youtu.be/XW2uDJWy7t8
快D 拎個contact 介紹俾韓特識啦....
睇哂個Stage, 世界級, 毛管棟棟足十一分鐘
Dear Name到後面大合唱果陣好明顯見到娘娘想喊
真係好有意思

女神一啲架子都冇 嗚呀

見到娘娘拎獎果一刻係歌手席企起身
身邊既人同娘娘差唔多年齡甚至大過娘娘都只係出道左兩三年甚至啱啱出道
但娘娘已經可以傲視群雄
iu的確可以叫loen奇蹟

難得LOEN當年夠沙膽,見佢唔啱做團就索性推佢solo,跟住頭砲叫好唔叫座又無放棄。呢兩件事,是但一間其他公司,不論大細,都係完全想像唔到會發生...

其實睇Kpop生態,我係有少少覺得,佢會變成某種類似我哋香港陳奕迅咁嘅嘢:最後一個響本土獨領風騷,而行出外地又真係見得人、唔失禮,人哋會畀兩分薄面嘅「真‧天后」。Kpop界,solo越嚟難撈,正路嚟計娛樂公司基本上係無incentive直接推一件友做solo歌手出道;而由團出身嘅,個團立足到之後再進而自立門戶,一樣係難。女子組就更加明顯...當前睇Kpop女子組,團又好單飛又好,都未見到有人歌藝+創作/風格多元+外貌三瓣都齊晒,而且市場夠廣泛大小通吃。或者呢個人係有,但至少,宜家未出現,又或者係暫時勒住咗響團體運作而發揮唔到 (e.g. maybe, just maybe...Wendy?),而甚至完全無呢個人就更加唔奇。如果真係,一個市場無一個有代表性嘅solo女歌手,都真係一個幾大嘅遺憾,亦反映個市場唔多健康。

女神一啲架子都冇 嗚呀

咁好既人邊度搵

見到娘娘拎獎果一刻係歌手席企起身
身邊既人同娘娘差唔多年齡甚至大過娘娘都只係出道左兩三年甚至啱啱出道
但娘娘已經可以傲視群雄

佢致謝詞既時候EXO Kai(?)直頭想企起身,不過見冇人有反應所以坐番低

叻巴睇見呢條片,應該開心過韓特...一次過有齊初心同五隻啤啤~

突然諗,師太會唔會叫白菜"Unnie"...
https://www.youtube.com/watch?v=5sxGWFu0cDA
我又學U巴借啲意貼埋一份先

難得LOEN當年夠沙膽,見佢唔啱做團就索性推佢solo,跟住頭砲叫好唔叫座又無放棄。呢兩件事,是但一間其他公司,不論大細,都係完全想像唔到會發生...

其實睇Kpop生態,我係有少少覺得,佢會變成某種類似我哋香港陳奕迅咁嘅嘢:最後一個響本土獨領風騷,而行出外地又真係見得人、唔失禮,人哋會畀兩分薄面嘅「真‧天后」。Kpop界,solo越嚟難撈,正路嚟計娛樂公司基本上係無incentive直接推一件友做solo歌手出道;而由團出身嘅,個團立足到之後再進而自立門戶,一樣係難。女子組就更加明顯...當前睇Kpop女子組,團又好單飛又好,都未見到有人歌藝+創作/風格多元+外貌三瓣都齊晒,而且市場夠廣泛大小通吃。或者呢個人係有,但至少,宜家未出現,又或者係暫時勒住咗響團體運作而發揮唔到 (e.g. maybe, just maybe...Wendy?),而甚至完全無呢個人就更加唔奇。如果真係,一個市場無一個有代表性嘅solo女歌手,都真係一個幾大嘅遺憾,亦反映個市場唔多健康。

仲要多謝JYP冇要到娘娘...

btw, 其實係一個惡性循環,表面係好風光,但獨沽一味玩偶像團,Solo歌手難發圍,冇平台比佢地發揮,有好歌都冇人會留意,強如Ailee甚至曾經威過一段時間既Juniel都唔算好標青,Ailee都叫做2017有首如初雪般走向你威震樂壇,Juniel就直頭比FNC糟蹋到而家出到街都未必有人識...

係呀。所以其實我覺得抽姐單飛絕對係好事。老實講。冇競爭最後大家都會疲勞。對女神黎講呢種咁強大嘅人氣都係壓力。我唔想女神有日笑唔出。諗唔到野。有時光榮引退就係因為咁。但好彩女神謙得黎都冇放軟手腳。繼續improve自己。又提攜新人。所以大家都辛苦。但大家都要幸福呀。係時候飲啖水先

叻巴睇見呢條片,應該開心過韓特...一次過有齊初心同五隻啤啤~

唔貪心... 淨係承歡同娘娘合作下已經好滿足

突然諗,師太會唔會叫白菜"Unnie"...

橙... 好尷尬

係呀。所以其實我覺得抽姐單飛絕對係好事。老實講。冇競爭最後大家都會疲勞。對女神黎講呢種咁強大嘅人氣都係壓力。我唔想女神有日笑唔出。諗唔到野。有時光榮引退就係因為咁。但好彩女神謙得黎都冇放軟手腳。繼續improve自己。又提攜新人。所以大家都辛苦。但大家都要幸福呀。係時候飲啖水先

其實抽姐我覺得有啲可惜,團令佢有厚實嘅知名度基礎,又有大樹遮陰搵好歌之類;但同時亦係佢好難拋得低嘅記號—「少時隊長」。而十年做團嘅日子,亦變相令佢太遲單飛...
https://www.youtube.com/watch?v=5sxGWFu0cDA
我又學U巴借啲意貼埋一份先

佢兩個都好好傾咁
恩地同IU真係好耐冇見

呢方面既潛力股有兩隻,鄭恩地同埋你講緊既Wendy。
鄭恩地已經開始有做少少音樂創作既野,暫時唔多但我相信佢可以做得到,風格佢可以多元,只不過暫時未做到呢個階段。Wendy我暫時未見到特別適合佢、可以幫佢起步既風格,單計音樂佢條路甚至會好行過鄭恩地,因為RV本身就係多風格既團,只係佢冇鄭恩地咁萬能(綜藝、戲劇全壘打),除非佢撞到一隻紅到Good Day咁既級數既歌又可以keep得住個勢(換個講法係一句廢話:IU既傳說發生係佢身上 )
不過講起鄭恩地,我諗起另一隻女團署潛力股,就係金世正,睇親佢都會諗起以前既鄭恩地,兩個都係唱得演得而綜藝感又一流,對佢真係頗有期望。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞