有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

點會好難炒?香港好多公司都縮緊,炒人都好常見。

係 好多公司愈來愈function都搬左去中國/東南亞
香港經濟發展又唔係特別勁

香港啲職位其實愈來愈少

香港話得事既人搞死左,租金太貴啦,如果同上海差唔多價,好多大公司都寧願搬去上海。

公司最近都announce左兩年後搬去上海。
唔怪得咁多人做政府工

起碼點都炒你唔到,做廢人擺明hea 照出糧

除左呢個原因之外,我覺得政府工白紙黑字寫明point 幾,幾錢人工都係一個優點,你去計畫行下一步都易好多,有數得計。
飲食業
因為股東有變動
成間鋪啲人一次過炒晒
但係到而家都會whatsapp問我啲野點整同擺係邊
炒散冇人教你做野企係到發夢都比人炒左
睇左幾頁都發覺主要係d低人工低職位既工黎

同埋係細公司多

Exact7ly

所以都唔想做細公司 無乜福利 又驚拖糧
仲要出糧比你果個 就係日見夜見嘅老闆
一個唔鐘意就炒鬼咗你
做夜更保安人工得10500, 返8.5碼,
有一日捱到朝早臨收工前排隊等打卡換衫走人,比經理發現我條呔歪左屌得好勁,之前都未見過佢無牙齒印,我同佢理論幾句之後炒左
尋日嘅事

返嘅係一間會所餐廳,之前有個洗碗呀姐因為其中一個老闆(下稱A)想減佢鐘而話做埋呢個月,我覺得呢個有可能係個背景。

尋日lunch係唔太忙嘅時候我見冇乜銀器就入咗去想攞或者幫埋呀姐手(當然情況要允許),因為始終得佢一個。入到去A係度,我就諗緊走唔走好(之前試過走會比佢話幫手啦仲走之類嘅野),咁我就行入去想幫吓,佢就叫我出返去。之後出到去就話我咁樣攞同問野法如果激到呀姐話唔做係咪你洗,我就話咁冇野幫我就會出返去嫁啦。

過多陣佢就話呀姐唔做,叫我叫呀媽嚟做然後又病發咁掉爛野,跟住消失咗一陣又返返嚟。尋日原本收7,佢5點就叫我收,話下星期唔洗返同埋計出埋今日嘅糧比我。

我就覺得真係咁多巧合?真係關晒我事?首先有暗湧(之前呀姐話做埋11月係佢主動同我講),同埋全部野都係佢自己講,所以我覺得有機係作故、借啲意。

你話我串都好,我唔係睇得起我,但我覺得呀姐應該冇A咁唔鍾意我掛(呀姐周不時同我屌老闆)。所以我覺得有祭旗同借啲意成份。

原本都諗住返多排唔做、遲吓炒老闆魷魚,最後都係唔夠佢快

之前我返工都追過一個女仔,果個女仔同腦細好似有啲野,係真嘅話腦細有機公報私仇
睇左幾頁都發覺主要係d低人工低職位既工黎

同埋係細公司多

Exact7ly

所以都唔想做細公司 無乜福利 又驚拖糧
仲要出糧比你果個 就係日見夜見嘅老闆
一個唔鐘意就炒鬼咗你

請個人返黎又要再教過又要再磨合
又唔係話請就請到
炒完未請 其他人又要做埋佢果份
係細公司先會咁易炒人
幾年前公司黎左個中女經理, 少少野都jer鳩住晒, 而且唔知點解佢知我想走
之後我去完2星期旅行返黎就俾佢落鑊, 好在一個月後有新工返
試過番暑期工放lunch蕩失路遲左番崗位 即刻俾人炒撚左

你真係發緊夢
通常啲西工先鍾意炒人
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

唔係咁你仲想點?
你咪答句:我都明既

留名看同路
琴日既事,畢業第一份過左試用期一個月,突然話公司冇project 跟,唔想養人
琴日既事,畢業第一份過左試用期一個月,突然話公司冇project 跟,唔想養人

咁就唔好請人啦
又一個月空白期 吊

咁就唔好請人啦
又一個月空白期 吊

19 company
n年前讀緊大學喺朋友介紹下去咗某luxury brand嘅shop做part time sales
做咗2星期應付大節日高峰期,相安無事
之後隔咗幾個月
個brand搞outlet叫我返去做part time
我估因爲我食香口膠,senior唔中意(我衰,我怕有口氣,outlet咁迫同d客好近,我冇諗形象問題)
lunch前有個full time同事同我講lunch後唔洗返工

個類好嚴
人工都高既
第一份工公司執,差唔夠一個月兩年

後來有份公司養唔到咁多人成team cut,又係差唔夠一個月兩年
學生哥pt飲食 屌客比人炒

利申:搵夠學費博炒

我屌客都無比人炒

可能你間舖唔夠人,老細唔敢郁你者
學生哥pt飲食 屌客比人炒

利申:搵夠學費博炒

我屌客都無比人炒

可能你間舖唔夠人,老細唔敢郁你者

人工低請唔到人
無計
嗰陣我係舊老細請返嚟
我一返工, 老細就咁啱退休
初初新老細上任扮晒親民
做咗一年之後就嚟料
第二年就抄晒成班人請批新嘅入嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞