有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
鬼佬老細
做左半年,話我遲到得太多
whatsapp我話第二日唔洗再返
之後最後一個月份糧唔出俾我
我上勞工處告發先俾返
做part time designer
老世話想轉我做freelance
然後可以一齊搞event
仲問咗我好多意見好認真討論
拎咗支票之後冇再搵過我
睇左幾頁都發覺主要係d低人工低職位既工黎

同埋係細公司多

Exact7ly

我見證過EVP同Reginal Director比人炒 個EVP賠半年即走 真係可以即刻去環遊世界 如果佢地會上黎分享就好
乜咁易炒人 我個垃圾同事做野又廢又成日做錯野 番工做自己野都唔做公司野 個個禮拜都請假 一個月請足兩日SL都未比人炒

同意
我果度有個八婆講野勁嘈,返工傾電話唔係問題,你死埋一二邊傾呀
工作能力又低又做錯野,成日被d客send email屌柒
一樣無被人炒
之前做師傅
因為無收過讚賞信。
賣得唔夠多公司果d upsell 產品比人炒
夠on9未
乜咁易炒人 我個垃圾同事做野又廢又成日做錯野 番工做自己野都唔做公司野 個個禮拜都請假 一個月請足兩日SL都未比人炒

同意
我果度有個八婆講野勁嘈,返工傾電話唔係問題,你死埋一二邊傾呀
一樣無被人炒

咩樣先
之前都收到風話會炒人

之前嗰一日仲叫大家第二日早d返公司有野宣布

第二日咪返去等電話,有電話咪上hr收信,收完咪走人,d私人物件咪佢pack返寄返我屋企。之後落去即刻手cut撚埋個supreme gold戶口,條撚樣仲問我因咩事cut戶口,我脾氣差d應該當場屌佢老母。
之前都收到風話會炒人

之前嗰一日仲叫大家第二日早d返公司有野宣布

第二日咪返去等電話,有電話咪上hr收信,收完咪走人,d私人物件咪佢pack返寄返我屋企。之後落去即刻手cut撚埋個supreme gold戶口,條撚樣仲問我因咩事cut戶口,我脾氣差d應該當場屌佢老母。

東亞?
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

點會好難炒?香港好多公司都縮緊,炒人都好常見。
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

見到好多hea做又成日做錯野都冇比人炒過
本身quantitative background
入職做嘅嘢比較technical
老細唔識睇/睇唔明, 見我local u 畢業睇我唔起
所以我做d咩出黎佢都唔信
成日淨係單單打打話我屋企窮又喺hk 讀書

有次佢連long乾條毛巾都唔撚識
我教佢佢唔聽,.屌佢兩句好快就炒咗

利申: 俾佢炒之前一早揾咗工準備走

本身係我要留多一星期, 變咗佢賠埋錢俾我仲有假放吓
Lm
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

見到好多hea做又成日做錯野都冇比人炒過

hea得黎識吹水擦鞋咪冇事

本身係我要留多一星期, 變咗佢賠埋錢俾我仲有假放吓

狗眼看人低既垃圾腦細
其實低層比人炒都唔係壞事
除非同事好福利好
有錢賠又有機會換公司加人工

何樂而不為

比人問點解炒點答?

被炒好似留左案底咁
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

係 好多公司愈來愈function都搬左去中國/東南亞
香港經濟發展又唔係特別勁

香港啲職位其實愈來愈少
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

唔係咁你仲想點?
你咪答句:我都明既
尋日嘅事

返嘅係一間會所餐廳,之前有個洗碗呀姐因為其中一個老闆(下稱A)想減佢鐘而話做埋呢個月,我覺得呢個有可能係個背景。

尋日lunch係唔太忙嘅時候我見冇乜銀器就入咗去想攞或者幫埋呀姐手(當然情況要允許),因為始終得佢一個。入到去A係度,我就諗緊走唔走好(之前試過走會比佢話幫手啦仲走之類嘅野),咁我就行入去想幫吓,佢就叫我出返去。之後出到去就話我咁樣攞同問野法如果激到呀姐話唔做係咪你洗,我就話咁冇野幫我就會出返去嫁啦。

過多陣佢就話呀姐唔做,叫我叫呀媽嚟做然後又病發咁掉爛野,跟住消失咗一陣又返返嚟。尋日原本收7,佢5點就叫我收,話下星期唔洗返同埋計出埋今日嘅糧比我。

我就覺得真係咁多巧合?真係關晒我事?首先有暗湧(之前呀姐話做埋11月係佢主動同我講),同埋全部野都係佢自己講,所以我覺得有機係作故、借啲意。

你話我串都好,我唔係睇得起我,但我覺得呀姐應該冇A咁唔鍾意我掛(呀姐周不時同我屌老闆)。所以我覺得有祭旗同借啲意成份。

原本都諗住返多排唔做、遲吓炒老闆魷魚,最後都係唔夠佢快

同意
一樣無被人炒

咩樣先

人型豬
你食埋我果份
唔怪得咁多人做政府工

起碼點都炒你唔到,做廢人擺明hea 照出糧
開董事會,有人動議罷免我,之後投票通過左,話個會已經唔關我事,叫我收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞