有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩
試過番暑期工放lunch蕩失路遲左番崗位 即刻俾人炒撚左
Pt 成日遲到,同翻學撞時間所以射波

同topic有關
讀大學果陣番part time
因為前一晚做project 做到好夜
第二日番早果陣唔為意企係到都訓到分幾鐘覺
比個垃圾投訴就炒咗
不過都多謝條友 家陣搵到新私補教個半鐘
等於份西工成日嘅錢
番左半年Part Time 壽司鋪,負責整壽司(外國,但中國人老板)。因為間鋪太遠,所以每朝都係我先去火車站,再等老板接我。有時老板太忙,會遲半個鐘或者一個鐘先到接我。所以我每次開工,都會問老板幾點開始計人工?係老板話計多一個鐘人工俾我!!
然後有次星期六日番完工,星期一上堂就收到個信息。
老板:因為你要求出糧俾多一個鐘人工,所以要抄你(大概意思)

最好係我要求出多一個鐘人工,我次次都有問幾點開始計,仲要咁樣出糧出左半年!要炒我都搵個好啲嘅理由呀
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦
咁我都算幾好彩,每個星期請一日病假都未比人炒
份工返左兩個月倒
返工無遲到,日日準時返到公司
係衰在請過兩日病假(耳水不平衡,有醫生紙)

請完假之後隔左一個星期倒
主任同我講我可能過唔到試用期

咁以為佢係諗任extend我個試用期姐

屌佢老味隔多一個星期叫我去office見hr
跟手話我「違反合約精神」炒鳩左我

利申:中資公司

對話有冇錄音?呢個case可以告上平機會
送外賣上寫字樓,等收錢嗰陣搵位坐低玩電話
嗰間嘢個老細見到我,嬲爆爆咁問我一個月幾錢人工
即場開咗張支票就叫我執嘢走

好波

唔記得邊套戲睇過類似既劇情

老夫子
炒老細就好易
我親戚就有一日屌老細個太子仔
太子仔同老豆講要即炒
賠足d錢都要炒
因為番工哥陣恰眼訓比人炒
fg第一份full time 做左九個月
遞左信坐緊月 坐左半個月要我搬走自己野
無電腦用又無櫈坐咪㩒下電話等收工
一野比人幾封warning炒鳩左 諗起都嬲 後悔當初嫌麻煩唔告間19公司
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦

屌我都估到

其實每次都想問,炒哂成個部門有乜用
垃圾公司
唔俾約我簽 叫我返工
我準時返工 係咁問佢地有咩幫手
無嘢俾我做 無training 連notes都無
奇怪到我都唔想做
第三日收工後話我唔適合佢地公司

我諗我識你
我成日都想知第一頁漏油單野堅定流

如果係堅一定上哂新聞
返過咁多份都係自己走,除左有一份個老板娘心理有問題,叫我負責企收錢個位又怕我穿櫃筒底炒尻我之外,全部老世都好留我,反而見同事比人炒多,不過講真炒得嘅唔係同同事唔夾就真係做野好西唔合格
fg第一份full time 做左九個月
遞左信坐緊月 坐左半個月要我搬走自己野
無電腦用又無櫈坐咪㩒下電話等收工
一野比人幾封warning炒鳩左 諗起都嬲 後悔當初嫌麻煩唔告間19公司

炒人唔洗補錢?

好on9

咁熱血,more

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我個中學miss同我講過 喺一間公司入面唔會有一個人係無可取替 我記到而家 就算我係一個做野好掂嘅人 都覺得呢句野係真理

咁熱血,more

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我個中學miss同我講過 喺一間公司入面唔會有一個人係無可取替 我記到而家 就算我係一個做野好掂嘅人 都覺得呢句野係真理

冇錯. 係自視過高既人先會諗人地冇左佢就唔好景

咁熱血,more

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

短時間內係無左我唔得,有內部同外部原因,當然事隔一段時間我就當然收得唔重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞