有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike

送外賣上寫字樓,等收錢嗰陣搵位坐低玩電話
嗰間嘢個老細見到我,嬲爆爆咁問我一個月幾錢人工
即場開咗張支票就叫我執嘢走

好波

唔記得邊套戲睇過類似既劇情

老夫子
呢個post好黑色幽默
Lm
送外賣上寫字樓,等收錢嗰陣搵位坐低玩電話
嗰間嘢個老細見到我,嬲爆爆咁問我一個月幾錢人工
即場開咗張支票就叫我執嘢走

好波

唔記得邊套戲睇過類似既劇情

老夫子

耐人尋味
踢比賽嚴重咬柴要call白車入醫院
寫左4日假紙
第5日篤住拐杖返去
臨收工炒 說話難聽到閪咁
話我計到好盡
話說我失業多年, 最近見成了一份麵包學徙, 月薪就一萬一千蚊, 返十個半鍾,
雖然份工時間同薪金都好低, 但係做左隱青咁耐, 都想行返出黎社會, 做返個對社會有貢獻既人
咁我好開心第一日返工, 之前果晚就早少少訓, 點知第一日返工就俾人炒左。
咁第一日返工D人就問我叫咩名, 我就答佢地可以叫我師傅哥, 班壽頭同事當堂已經黑哂面
我見佢地黑左面, 咪話唔駛加個哥字啦, 叫師傅就OK, 點知佢地塊面好似仲黑過岩岩
無幾耐有個壽頭叫唔知叫我拎包麵粉俾佢, 我第一日返工唔知D貨位置, 拎左包白糖,
個壽頭問我係唔係唔識字, 個包裝有寫, 我見佢串柒柒咪細細聲講左句屌你老尾, 點知講得太大聲俾佢聽到
無耐店長行埋黎我到叫我收得工, 聽日唔駛返, 我望住佢都O哂嘴, 有無搞錯, 第一日返工就炒我, 咩自尊都無哂
收工後約二十分中,寫字樓有人打黎叫我聽日唔洗再番,D糧,花紅,雙糧同代通知金會7日內入落我戶口,即晚EMAIL會收埋employment confirmation letter, 一星期後寄埋報稅表去我屋企。
爽撚死三個月代通知金
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我個中學miss同我講過 喺一間公司入面唔會有一個人係無可取替 我記到而家 就算我係一個做野好掂嘅人 都覺得呢句野係真理

我係咪識你
我中學miss都講過

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我個中學miss同我講過 喺一間公司入面唔會有一個人係無可取替 我記到而家 就算我係一個做野好掂嘅人 都覺得呢句野係真理

我係咪識你
我中學miss都講過

你試下番tech 工就唔會咁講
有無人好似我咁成日做錯野又遊手好閒但無比人炒
試過有單野飛BUD匈牙利
但我無為意 之後放左係LHR倫敦到
結果GM同我講翻既時候 票貨已經飛緊
又試過好幾次打錯野 要出信改 每次都罰左公司幾舊水
再加上頭先做完手頭既野伸懶腰灘左係枱
比個Gm見到問 無野做咩你?辛苦你喇
冇人得閒教我做野,要靠自己經驗做,但其實我以前根本冇做過呢行
做個文員仔乜都要我做埋,接待換燈膽搬野⋯碎紙機都唔捨得買部,俾幾箱資料我話唔要,要我人手碎紙
舖頭要買保險俾曬資料老闆睇,問左幾次個仆街都話過幾日答,之後呀頭就話我跟得唔好,話老闆咁多野做佢唔會記得係我應該提佢
過左試用期幾日個hr就俾信我話我唔適合,叫我做埋7日通知期,last day前一日個hr扮曬好人咁話驚我出去搵唔到工,見我做野幾好,叫我延長試用期繼續幫佢做,我話唔洗,後尾問同事原來間公司成日都咁,成日都俾人去勞工處告
有無人好似我咁成日做錯野又遊手好閒但無比人炒
試過有單野飛BUD匈牙利
但我無為意 之後放左係LHR倫敦到
結果GM同我講翻既時候 票貨已經飛緊
又試過好幾次打錯野 要出信改 每次都罰左公司幾舊水
再加上頭先做完手頭既野伸懶腰灘左係枱
比個Gm見到問 無野做咩你?辛苦你喇

雖然個GM係講笑 但有時都覺得係公司好難比人炒
同部門有條八婆 日日係4點幾最忙先霸住部Printer
之後就傾電話傾到收工都可以做左五年

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我係咪識你
我中學miss都講過

唔重要
最重要紅字嗰位小朋友冇人信佢
訓覺比人炒

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我係咪識你
我中學miss都講過

唔重要

識都唔好相認

我係返tech工 我呀頭都講到無左我就大鑊 但係我覺 再請返個人或者再train就得 唔會唔掂 就算係top sales都好 你轉左工唔代表啲客要轉場 而且公司無左你 分分鐘請返個更加掂嘅sales可以搵更多客

不過我帶出呢句野係想講 就算幾叻嘅人都唔好以為公司無左你會唔掂 咁諗只會玩死自己 因為比自己更叻嘅大有人在
做既工太易比人取代 先會比人炒 道理就好似換零件咁姐

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我係咪識你
我中學miss都講過

唔重要

識都唔好相認

我係返tech工 我呀頭都講到無左我就大鑊 但係我覺 再請返個人或者再train就得 唔會唔掂 就算係top sales都好 你轉左工唔代表啲客要轉場 而且公司無左你 分分鐘請返個更加掂嘅sales可以搵更多客

不過我帶出呢句野係想講 就算幾叻嘅人都唔好以為公司無左你會唔掂 咁諗只會玩死自己 因為比自己更叻嘅大有人在

正解
。返pt個客問我隻product寫日文同英文係咪日本黎
我同個客講中國製架。。
之後比個manager拉入去照肺即炒撚埋。。臨收工時係間店到大叫 d野大陸做架

識我既勿相認
2016年畢業,入咗間香港細公司做,全盛時期得5條友
人工得$11000,諗返起都覺得自己岸鳩,咁都肯做

做咗2個半月就比人炒咗,原因係話我hea
我屌你老母,每日接近零workload,你話我hea?
根本呢間公司就唔需要請多個人,請咗我一陣,先發覺呢個問題就趕我走
完全浪費我時間,搞到我之後見工,啲hr係咁問我幾個月嚟做過啲咩

不過好彩走得快, 而家入到大公司仲好
2016年畢業,入咗間香港細公司做,全盛時期得5條友
人工得$11000,諗返起都覺得自己岸鳩,咁都肯做

做咗2個半月就比人炒咗,原因係話我hea
我屌你老母,每日接近零workload,你話我hea?
根本呢間公司就唔需要請多個人,請咗我一陣,先發覺呢個問題就趕我走
完全浪費我時間,搞到我之後見工,啲hr係咁問我幾個月嚟做過啲咩

不過好彩走得快, 而家入到大公司仲好

屌我依家就係差唔多情況
日日坐係到無野做但係其他人都好忙
不過早幾日過咗試用
其實低層比人炒都唔係壞事
除非同事好福利好
有錢賠又有機會換公司加人工

何樂而不為
之前返工成日射波差d比人炒
好在我呀頭錫住我
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

飛機維修?
冇被人炒過,不過初初第一份工冇合約做左幾個月,我話唔做佢扣左我半個月糧俾我走,但因為佢好多勞工野都做唔足,我三個月後就告到佢仆街,最後佢間野被人罰左十萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞