有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
炒散 同事長工有break 但大粒冇同我講break
自己順勢放埋 就話蛇王炒左
炒散 同事長工有break 但大粒冇同我講break
自己順勢放埋 就話蛇王炒左

炒散 講真無所謂
你可以吊返佢轉頭
5年前FG第一份工
係一間室內設計裝修公司
得7-8人(連埋老細同設計師)

我就in marketing assistant 既
In我果個係sales manager
(Sales & marketing 得佢一個人)
又要求粵普英文都要叻
講到公司做幾大生意呀 生意額幾大呀咁
又話入到黎會教我好多室內設計既野呀

好啦 果時offer 7k請我做
5.5日 返9-6 Sat 9-1
算啦 本住唔想做廢青就做啦

結果日日叫我上網Google 某區有咩公司
叫我打去問人地裝唔裝修
係每一日都重覆呢個動作
打唔到又話我冇熱誠同人sale
仲話基本野都做唔好,佢唔會教我室內設計啲野

我心諗:屌 啲公司年年裝修架咩
同埋老實講佢啲裝修都唔係好靚

原本諗住做到試用期最後一日
臨到尾日日hea做搏炒
星期六就返去煲劇

之後佢同老闆投訴我話我學習態度唔好
老闆即時簽左張支票(連7日錢)叫我即刻走得
結果就變相賺多7日錢
話我唔合群試用期就完炒左
去左一日出去拍野, 同事叫還哂D電腦出黎
個陣都無為意

事後番到屋企沖完涼收到whatsapp比人炒
尋日嘅事

返嘅係一間會所餐廳,之前有個洗碗呀姐因為其中一個老闆(下稱A)想減佢鐘而話做埋呢個月,我覺得呢個有可能係個背景。

尋日lunch係唔太忙嘅時候我見冇乜銀器就入咗去想攞或者幫埋呀姐手(當然情況要允許),因為始終得佢一個。入到去A係度,我就諗緊走唔走好(之前試過走會比佢話幫手啦仲走之類嘅野),咁我就行入去想幫吓,佢就叫我出返去。之後出到去就話我咁樣攞同問野法如果激到呀姐話唔做係咪你洗,我就話咁冇野幫我就會出返去嫁啦。

過多陣佢就話呀姐唔做,叫我叫呀媽嚟做然後又病發咁掉爛野,跟住消失咗一陣又返返嚟。尋日原本收7,佢5點就叫我收,話下星期唔洗返同埋計出埋今日嘅糧比我。

我就覺得真係咁多巧合?真係關晒我事?首先有暗湧(之前呀姐話做埋11月係佢主動同我講),同埋全部野都係佢自己講,所以我覺得有機係作故、借啲意。

你話我串都好,我唔係睇得起我,但我覺得呀姐應該冇A咁唔鍾意我掛(呀姐周不時同我屌老闆)。所以我覺得有祭旗同借啲意成份。

原本都諗住返多排唔做、遲吓炒老闆魷魚,最後都係唔夠佢快

完全睇唔明你寫緊咩
是咁的,文員仔做左四年幾,公司生意差
之前收到風要炒人,不過冇諗過係自己,
跟住星期五收工知道左星期一收工前就會被炒,咁星期六要返半日,我已經執定哂野拎返屋企,星期一乜都唔做等佢叫我入房,咁賠左一個月同遣散散即走,嘆左差不多一個月先返新工。
之後八返點解揀炒我?因為我係前朝餘孽
我做飲食PT從來唔超過2星期 就比人炒
檢討之後 我發覺我真係太撚hea同記野慢
我做飲食PT從來唔超過2星期 就比人炒
檢討之後 我發覺我真係太撚hea同記野慢

姐係廢囉難聽D講句, 唔係話份工有幾重要, 但做樓面都做唔掂
尋日嘅事

返嘅係一間會所餐廳,之前有個洗碗呀姐因為其中一個老闆(下稱A)想減佢鐘而話做埋呢個月,我覺得呢個有可能係個背景。

尋日lunch係唔太忙嘅時候我見冇乜銀器就入咗去想攞或者幫埋呀姐手(當然情況要允許),因為始終得佢一個。入到去A係度,我就諗緊走唔走好(之前試過走會比佢話幫手啦仲走之類嘅野),咁我就行入去想幫吓,佢就叫我出返去。之後出到去就話我咁樣攞同問野法如果激到呀姐話唔做係咪你洗,我就話咁冇野幫我就會出返去嫁啦。

過多陣佢就話呀姐唔做,叫我叫呀媽嚟做然後又病發咁掉爛野,跟住消失咗一陣又返返嚟。尋日原本收7,佢5點就叫我收,話下星期唔洗返同埋計出埋今日嘅糧比我。

我就覺得真係咁多巧合?真係關晒我事?首先有暗湧(之前呀姐話做埋11月係佢主動同我講),同埋全部野都係佢自己講,所以我覺得有機係作故、借啲意。

你話我串都好,我唔係睇得起我,但我覺得呀姐應該冇A咁唔鍾意我掛(呀姐周不時同我屌老闆)。所以我覺得有祭旗同借啲意成份。

完全睇唔明你寫緊咩

X2
睇左幾頁都發覺主要係d低人工低職位既工黎

同埋係細公司多

Exact7ly

因為大公司炒人手段高好多
通常都俾你自願消失, 不過咪又係炒人

自己走 通常要你做埋通知期
尋日嘅事

完全睇唔明你寫緊咩

X2

同白汁雞有得揮
屌你老味睇左幾次先小小明
但我唔明你入去幫手點解會激到呀姐
返賣衫舖頭,想即日請假去醫院睇醫生,過咗三個鐘濕尻老闆娘話唔請得假就即日炒咗我。但無補7日通知金俾我,想問有無得搞。利申有晒Whatsapp record
返賣衫舖頭,想即日請假去醫院睇醫生,過咗三個鐘濕尻老闆娘話唔請得假就即日炒咗我。但無補7日通知金俾我,想問有無得搞。利申有晒Whatsapp record

返咗幾耐,係唔係連續性僱傭合約
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

畀人炒咪死返大陸囉
1. 臨收工10分鐘叫你入房
2. 比封信你
3. 比啲好難聽說話你,等你相信自己係值得比人炒
4. 簽好信後,上司嘴角向上
5. 行返出房
6. 執野收工
7. 做埋通知期
8. 正式last day

長工?

做咗4年

痴撚線,畀人炒仲要做埋通知期

比着我,一定做撚衰曬D野先走
冇警告冇通知, 放工前1粒鐘無啦啦叫我入房話達唔到要求,
未過probation, 即日last day, 補埋水之後唔洗返
冇警告冇通知, 放工前1粒鐘無啦啦叫我入房話達唔到要求,
未過probation, 即日last day, 補埋水之後唔洗返

痴撚線
細公司做左一年

個部門連埋senior 一共4條友

個senior就廢既 一個月起碼放4日病假 返到黎都無野幫到手

另外有個超人 一條友takeup 成個部門起碼6成工作
senior有咩都係問返佢轉頭

剩返兩個就我同另一個新人

咁我返左大半年之後 個senior就話要請3個月長假養傷 (老細又批個下好野)
放假第一日無啦啦返左黎 心諗做乜鳩
原來係特登返黎出信炒左個超人

我同另一條友心諗你即係玩鳩我地姐?
然後佢地係格離部門調左個年資高既人過黎
想升佢做senior lead 我地
但唔同部門做既野根本唔撚同
變左我做leader 帶返佢轉頭

成間公司都on99
廢人就極力留低,做得野就炒,唔同部門又亂鳩咁調亂鳩咁升
我心諗你地慢慢玩飽佢 即刻遞信走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞