有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

飛機維修?

唔是,唔駛估喇。
我舊公司雖然規模大,但呢行喺香港算冷門,你哋分分鐘連公司名都未聽過
考完dse去左番倉務,賺夠錢去grad trip就即係屌鳩個西呀頭,話咩細時唔讀書大時做運輪,即日俾人炒撚左。

試過番暑期工放lunch蕩失路遲左番崗位 即刻俾人炒撚左

你係咪弱智
返兩份工 兩份都比人炒

FG返日資蚊型公司, 藉口話生意唔好
-有次senior比左一大疊野我自己check, 最後我check漏左少少野
-請到日本人代替我
-本身跟大project, 完左就炒人

第二份
有大病要做手術+其他野, 我問可唔可以停薪留職
公司話可以炒我
完左手術, 抖完復工就即刻炒左我
有日HR 問幾時要覆診,
之後就用公司生意唔好做藉口話裁員
過一排jobsdb見到佢有請返我個post

走左一個月搵到新工 人工高大公司
其實低層比人炒都唔係壞事
除非同事好福利好
有錢賠又有機會換公司加人工

何樂而不為

好多時都乜都冇
乜咁易炒人 我個垃圾同事做野又廢又成日做錯野 番工做自己野都唔做公司野 個個禮拜都請假 一個月請足兩日SL都未比人炒

講緊我?我仲要日日遲到同準時走
中四返m記嗰陣 啲女成日對我講啲難聽過粗口嘅說話
有時幫人做嘢但後尾慢慢變老奉喎 都算啦
因為有幾條仔好好吹 起馬返工唔會悶先啦
之後啲閪女人就介紹佢哋啲fd嚟做 經理就同我講話間鋪好多人 叫我返少啲 實質上係編更一日都冇俾我
咁我就嬲嬲地 明明自己做好多嘢 啲女人就日日打牙骹畀仔溝 點解我冇工返佢哋就日日都有更 (我嗰陣得16 係得m記請我)
跟住就諗住同嗰幾個男仔fd一齊屌鳩個經理
點知佢哋為咗討好班臭西唔幫我
過兩日後 就收到經理wts叫我以後都唔使返

最撚憎d垃圾經理明明夠人都繼續請 之後又孤撚寒cut人鐘/叫人番少幾日

屌佢老母連續兩個禮拜cut我三日仲要我番埋禮拜六即刻炒撚左個老細
咁睇香港真係都幾多垃圾工
乜咁易炒人 我個垃圾同事做野又廢又成日做錯野 番工做自己野都唔做公司野 個個禮拜都請假 一個月請足兩日SL都未比人炒

咩工都有

我日日返到隻狗 叫我做咩我做

有啲人唔返 訓覺打機 無比人炒

我就88
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

飛機維修?

唔是,唔駛估喇。
我舊公司雖然規模大,但呢行喺香港算冷門,你哋分分鐘連公司名都未聽過

藥廠??

咩工都有

我日日返到隻狗 叫我做咩我做

有啲人唔返 訓覺打機 無比人炒

我就88

擦鞋
試過初初畢業未搵到工
經人介紹去左做有錢人嘅私家看護
第一日返工
去到係火炭半山獨立屋黎
工作係照顧臥床嘅伯伯
其實只係坐係到幫佢撥扇
但當時一入佢間屋已經覺得周身唔聚財
仲有啲唔舒服
坐左係到半日已經係咁去廁所嘔
嘔左幾次出返黎
個伯伯個太太就拎左千幾蚊出黎叫我走
然後我心諗 真係爽 做幾個鐘就袋千幾銀走
係佐敦諾士佛台一間餐廳做廚房
個廚房老屎窟經常唔做嘢,但係佢同樓面個肥婆經理好熟所以間餐廳佢兩個玩晒
小弟完全睇唔過眼,有一次串鳩樓面個經理
咁就俾人炒左
話說我失業多年, 最近見成了一份麵包學徙, 月薪就一萬一千蚊, 返十個半鍾,
雖然份工時間同薪金都好低, 但係做左隱青咁耐, 都想行返出黎社會, 做返個對社會有貢獻既人
咁我好開心第一日返工, 之前果晚就早少少訓, 點知第一日返工就俾人炒左。
咁第一日返工D人就問我叫咩名, 我就答佢地可以叫我師傅哥, 班壽頭同事當堂已經黑哂面
我見佢地黑左面, 咪話唔駛加個哥字啦, 叫師傅就OK, 點知佢地塊面好似仲黑過岩岩
無幾耐有個壽頭叫唔知叫我拎包麵粉俾佢, 我第一日返工唔知D貨位置, 拎左包白糖,
個壽頭問我係唔係唔識字, 個包裝有寫, 我見佢串柒柒咪細細聲講左句屌你老尾, 點知講得太大聲俾佢聽到
無耐店長行埋黎我到叫我收得工, 聽日唔駛返, 我望住佢都O哂嘴, 有無搞錯, 第一日返工就炒我, 咩自尊都無哂

巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦

呢單野證實左係吹水啦...

估冇大型遠洋碼頭有足夠汽油去入油柜
睇左幾頁都發覺主要係d低人工低職位既工黎
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦

潮文出現了

同埋係細公司多
店長唔鐘意我 同大老細講話我翻工表現唔好
但其他人都覺得我做野無問題
去去下旅行老細用生意唔好要減人手做藉口炒我
結果之後請左個效率極低嘅人翻嚟
再求個辭職無耐嘅full time翻嚟做
我真係好撚心涼哈哈哈哈哈

我係佬細唔鍾意我 炒完我之後又係請咗個傻西翻黎 結果店長日日同我嗌救命
請人果陣話請fg 落到去做野炒你果陣話except 係有經驗
果陣岩岩畢業 我接佢個位果個成日番工hea教

同事唔教你點做 但要一個星期要你上手
最煩果個阿姐 食飯果陣睇雅虎新聞(好多年前),之後一做錯野就話你剩係識上網睇其他野

On9到爆,垃圾shipling公司,屌你老母Yuxxx

不過好彩無做落去,唔係依家好似入面班垃圾咁,車都上唔到

同埋係細公司多

Exact7ly
上面話冇左邊個都得好政治正確
不過我有見過真正大鑊case
個dept head幫高層食完貓
點解個高層諗住過左件事一天光晒
之前講左d野唔算數仲想逼走個dept head
之後個head有日忍唔住入老細房爆
d細識路一個個遞信
過左一排成個dept冇左
因為其他supplier vendor口疏
之後呢個dept每次請到人都做唔過proba
hr同老細諗住成個dept判出去做算
搵個做左兩星期嘅人計budget
條數流到爆 公司冇其他人識 老細照approve左 計budget條友搵到工話阿哥搞生意搵佢幫手走左

有時唔係話冇左個人做野咁簡單
d連鎖反應可以好勁
試過番pt炒散 第一日打爛左一大盤碗碟 即刻唔駛番
請人果陣話請fg 落到去做野炒你果陣話except 係有經驗
果陣岩岩畢業 我接佢個位果個成日番工hea教

同事唔教你點做 但要一個星期要你上手
最煩果個阿姐 食飯果陣睇雅虎新聞(好多年前),之後一做錯野就話你剩係識上網睇其他野

On9到爆,垃圾shipling公司,屌你老母Yuxxx

不過好彩無做落去,唔係依家好似入面班垃圾咁,車都上唔到

Expect 都串錯
呢間野好似我公司vendor 黎
上面話冇左邊個都得好政治正確
不過我有見過真正大鑊case
個dept head幫高層食完貓
點解個高層諗住過左件事一天光晒
之前講左d野唔算數仲想逼走個dept head
之後個head有日忍唔住入老細房爆
d細識路一個個遞信
過左一排成個dept冇左
因為其他supplier vendor口疏
之後呢個dept每次請到人都做唔過proba
hr同老細諗住成個dept判出去做算
搵個做左兩星期嘅人計budget
條數流到爆 公司冇其他人識 老細照approve左 計budget條友搵到工話阿哥搞生意搵佢幫手走左

有時唔係話冇左個人做野咁簡單
d連鎖反應可以好勁

正如我舊公司都一年執左四間大鋪
加所有熟手全部跟我走晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞