有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
考完dse去左番倉務,賺夠錢去grad trip就即係屌鳩個西呀頭,話咩細時唔讀書大時做運輪,即日俾人炒撚左。
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

樂視?

no, 名義上係港資公司,雖然實質上係中資公司
異業第一份工,做咗40日畀炒。19日本細公司
話我做嘢乸西,畀個基佬老細當住全公司屌
做到第三個星期開始畀面色我睇,第四個星期入老細房最後通碟,話expect我畀120% effort出嚟
基佬老細話畀最後一個星期我改,我問過佢點做先滿意,條撚屌又唔肯教,做得唔滿意就屌
跟手第五個禮拜嘅星期五就畀人炒鳩埋

利申: 第一份工得$12000 人工

咁都唔及早炒鳩老細,你都幾忍得
做飲食業
日日放工廚房都整兩個外賣俾我攞走
經理知道後攬炒
份工返左兩個月倒
返工無遲到,日日準時返到公司
係衰在請過兩日病假(耳水不平衡,有醫生紙)

請完假之後隔左一個星期倒
主任同我講我可能過唔到試用期

咁以為佢係諗任extend我個試用期姐

屌佢老味隔多一個星期叫我去office見hr
跟手話我「違反合約精神」炒鳩左我

利申:中資公司
考完dse去左番倉務,賺夠錢去grad trip就即係屌鳩個西呀頭,話咩細時唔讀書大時做運輪,即日俾人炒撚左。

運輪都講得出我相信你大個都真係要做運輸
m 記心情唔好燥底屌客根住炒咗
你面色睇落唔好,好似唔係咁老黎。 你聽日唔洗返工。
好多係籍口泥搵人炒
當然唔排除穿櫃筒底 倒米要公司賠錢 依啲另計
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌

樂視?

no, 名義上係港資公司,雖然實質上係中資公司

港航

唔駛估喇,雖然係大公司,但唔係做呢行嘅人應該連公司名都未聽過
Fg第一份ft 尋日比人炒左 差一日就一個月
唔知真正死因係咩 可能feel到我無心做
呢份工又唔寫得落CV 空白期咁長都唔知點解釋

邊公司咁賤?
定你表現真係差得太過份?
試過返一間賣家具嘅,但要係實惠企做promoter
返咗個零月見我hea住做,又無乜單就whatsapp我叫我唔洗返。我即刻退埋group
1. 臨收工10分鐘叫你入房
2. 比封信你
3. 比啲好難聽說話你,等你相信自己係值得比人炒
4. 簽好信後,上司嘴角向上
5. 行返出房
6. 執野收工
7. 做埋通知期
8. 正式last day

長工?

做咗4年

文員仔?
Pt炒散溝左經理想溝果條女,放工拖手食糖水比佢撞到,第二日我同個女仔都收到個經理whatapp叫我地唔使再翻工。
收回俑
點解樓主覺得呢個世代好難俾人炒?

晚不時都聽到有朋友被炒喎 你估香港而家仲係經濟起飛個時咁好景咩
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在

咁熱血,more

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞