有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
有條友食完晏番黎
Hr企左係佢個位隔離
要佢五分鐘內執晒野走

點解

佢條team本身hea左大半年 去晒其他分區
其他同事番到黎先知唔見左條友
送外賣上寫字樓,等收錢嗰陣搵位坐低玩電話
嗰間嘢個老細見到我,嬲爆爆咁問我一個月幾錢人工
即場開咗張支票就叫我執嘢走

好波

好波

唔記得邊套戲睇過類似既劇情
第一份工做倉務文員

成日做錯野,明明好小心但都大意犯錯

最後果單野係要將兩件貨交俾唔同速遞公司,點知我冇對清楚就放貨俾人,去錯目的地清唔到關,打左唔知幾多錢稅,係公司好大聲屌我

有日星期六半日放工後收到電話,話我唔太適合呢份工,唔駛再返,即兜

一個月後返去拎票,仲要特登著full suit扮有好路數返去

月薪7500
垃圾公司
唔俾約我簽 叫我返工
我準時返工 係咁問佢地有咩幫手
無嘢俾我做 無training 連notes都無
奇怪到我都唔想做
第三日收工後話我唔適合佢地公司
臨收工粒鐘同你講要炒你補足7日錢走
不過份工閪到不得了

一份就閪撚到連7日錢都想慳日日番工就叫你好交信走人

結果無做呢兩份工之後而家搵到份幾好既工
我擔保呢兩份工曬完既時間同經驗都搵唔到做緊既呢份
第一份ft做左個幾禮拜比人炒
第一日返已經比人睇唔順眼
又話做野慢,學極都唔識,無禮貌,唔識接電話.....
總知有幾衰講到幾衰
日日都比人捉入房屌
有一日食飯前又比我人捉入房
屌一輪話,都係覺得你唔係太適合
你可以執野走
會計埋今日糧比你

走個下一身鬆哂
個陣日日都提心吊膽咁返工
第一份ft做左個幾禮拜比人炒
第一日返已經比人睇唔順眼
又話做野慢,學極都唔識,無禮貌,唔識接電話.....
總知有幾衰講到幾衰
日日都比人捉入房屌
有一日食飯前又比我人捉入房
屌一輪話,都係覺得你唔係太適合
你可以執野走
會計埋今日糧比你

走個下一身鬆哂
個陣日日都提心吊膽咁返工

第一日唔學點識
其實咁多人分享一返工就比人插
乜interview 個陣唔知架咩
其實咁多人分享一返工就比人插
乜interview 個陣唔知架咩

糖衣毒藥,一坐埋位先黎屌
公本身做緊part-time嘅
咁公司生意唔好 鬼佬老細就叫啲full-time
講埋啲19嘢打發我地 又話咩商場裝修下星期唔駛返
之後返埋last day
老細直接過嚟握手話Hope you all the best in the future
係人都識嘅大公司
某日仲搭緊車 未返到公司就收到dept大佬電話話10點去HR度
其實都知知地咩事架啦
去到成班人聽HR 9up完堆廢話就派大信封
詳細賠償就第日再個別去見HR
即日唔洗做野 執野走人

第日見HR都係派一大疊文件
當中有張list out咗個總數你會收幾多錢
大概係咁啦
係人都識嘅大公司
某日仲搭緊車 未返到公司就收到dept大佬電話話10點去HR度
其實都知知地咩事架啦
去到成班人聽HR 9up完堆廢話就派大信封
詳細賠償就第日再個別去見HR
即日唔洗做野 執野走人

第日見HR都係派一大疊文件
當中有張list out咗個總數你會收幾多錢
大概係咁啦

因航
上而嘅巴打咁慘.... 我上一份同而家份工 見證過起碼10個人比人炒 全部都係賠錢即走 最少都賠一個月 不知幾開心
同事一過試用請完飲茶
下午比人炒左
加d油 加d鹽就比人炒左
"Your service is no longer needed"
暑期工 返西餐廳
街邊地舖黎
有一日放工約左朋友
咁就揸車返工啦
泊喺門口比老闆望到
果日收工即炒
間公司有好多大陸生意(其實好多中高管理層都係大陸人)
咩行業就唔講喇,一講等於開公司名

話說15年嗰陣大陸某隻product license (原本我舊公司做開),強國政府突然唔想畀香港公司,想將隻license轉畀其他大陸公司。嗰隻係主力product 嚟,佔舊公司九成利潤。

之後就開始瘋狂炒人cut budget。
原本早中夜三班(廠房24小時運作), 差唔多全部夜班啲人炒晒。原本有公司canteen飯食同公司車坐,差唔多cut得就cut

聽聞成個 6,7,8 月每個月production部門都keep住炒60-80人。(最高峰時期production有過千人)

小弟就屬於另一個部門嘅(唔講咩部門喇,又係一講就自爆嗰種)喺16年2月畀department manager叫我去見佢,(其實早一兩個月前我都聞到浸燶味,一早send定晒CV搵工) 現場重有另一個HR嘅人。一開波話咩公司要革新要同事提高工作效率,又話咩我工作表現唔理想,問我知唔知點解我冇花紅

我話:知呀,公司蝕咗好撚多錢囉

manager 重要繼續死雞撐飯蓋,話咩唔關蝕唔蝕錢事,係我工作表現未如理想。我心諗:你老味啦,我工作表現一直都係咁,真係咁唔掂你就一早炒鳩咗我啦,駛等今日

之後又話咩願意幫我寫返reference letter, 咩都想我有更好前途。

跟手HR即時派封信,即時解僱, 連埋1.5個月糧(連埋annual leave),即時没收staff card

最後我想同公司講:快撚啲陪亞視一齊執柒咗佢啦屌
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗

點解你會咁覺得
唔係得你可以炒老細,老細覺得唔啱都可以炒你
我試過2次未過試用期俾人炒咗,炒完反而搵到份更加好,所以俾人炒唔一定係壞事
返第一份fulltime 文職
因為ot得太勁 人工又低
做左一兩星期已經辭過一次職
不過比個老細留返低
然後到做左兩個月左右
覺得做唔做呢份工都冇所謂
就請左5日大假去旅行 老細批左
跟住旅行前一日
下午3,4點 個類似秘書嘅女人
叫左我入房 然後話公司覺得你唔適合等等嘅說話
賠7日錢比我即走
果時拎完支票出返去仲坐低扮做野
然後個秘書隔一陣埋嚟話而家走都得
跟住就走左 果時個腦都有d空白
估唔到比佢反將鳩我軍
不過第一次同fd去旅行 都唔係好影響到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞