有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
番工無野做溝女同事
點知比條女報串比上邊
過幾排搵藉口炒左
中四返m記嗰陣 啲女成日對我講啲難聽過粗口嘅說話
有時幫人做嘢但後尾慢慢變老奉喎 都算啦
因為有幾條仔好好吹 起馬返工唔會悶先啦
之後啲閪女人就介紹佢哋啲fd嚟做 經理就同我講話間鋪好多人 叫我返少啲 實質上係編更一日都冇俾我
咁我就嬲嬲地 明明自己做好多嘢 啲女人就日日打牙骹畀仔溝 點解我冇工返佢哋就日日都有更 (我嗰陣得16 係得m記請我)
跟住就諗住同嗰幾個男仔fd一齊屌鳩個經理
點知佢哋為咗討好班臭西唔幫我
過兩日後 就收到經理wts叫我以後都唔使返
剛出黎做第一份文職關於LOAN
職責主要做客人資料同結果入EXCEL
接我班同事話file打開顯示error,個FILE壞左(個陣用office 97 )
你第日中午先黎話我FILE有問題
最大問題係咁重要FILE咁多年從來冇備份
即被老闆照肺
好彩我事前一入職知道依樣工作就自己鬼鼠備份
但一入老闆房被小完就叫我即走(準備過試用)
我決定唔出聲有備份,執好物品轉身離開
佢地自己搵返D 登記表一份份人手入EXCEL
唔記得幾多千份
食死貓被炒
做左幾個月話重整架構補左3個月糧比我+一封ref letter證明唔係我能力問題,簽果陣時差啲笑左出黎,唔洗一個月搵到份新工比舊工多3成人工
fg第一份full time 做左九個月
遞左信坐緊月 坐左半個月要我搬走自己野
無電腦用又無櫈坐咪㩒下電話等收工
一野比人幾封warning炒鳩左 諗起都嬲 後悔當初嫌麻煩唔告間19公司

炒人唔洗補錢?

要架 但果排忙廢事煩 搞上勞記拖拖下又大半年 七日通知金又得雞碎咁多 係啖氣囉
學生哥個陣 前一日老豆同我講有個唐姐結婚
一定要我去
同老細講返唔到
屌柒我 炒鳩我
之後約埋成班朋友入去比錢食飯搞亂個場
乜咁易炒人 我個垃圾同事做野又廢又成日做錯野 番工做自己野都唔做公司野 個個禮拜都請假 一個月請足兩日SL都未比人炒
我係公司重要嘅一員,冇咗我又唔撚得。但有次我當眾屌鳩個老細on9,佢好唔gur又好嬲,但又唔可以炒左我。事隔幾日實在覺得我太篤口篤鼻,畀左封信我,再加一個月通知。事後發現自己做錯日日求我留番底,當然我冇咁做,仲帶走哂公司所有人走在

咁熱血,more

我個行好細,唔方便講太多,只知道而家個間公司冇我係度個陣咁好景

喂! 夠鐘食藥啦

呃你做咩

呃人拎下存在感之類啦

我個中學miss同我講過 喺一間公司入面唔會有一個人係無可取替 我記到而家 就算我係一個做野好掂嘅人 都覺得呢句野係真理

冇錯. 係自視過高既人先會諗人地冇左佢就唔好景

同埋能力再高都唔好做得太絕啦,當眾屌真係完全唔畀位人落台,難保有一日自己都會做錯嘢做咗戇尻仔。
返餐廳做part time做咗一個星期,有個啊姐嚟應徵返長工,第二日話俾少啲更我,去到要返工個日,返到餐廳同我講你今日冇更喎,再過半日定一日同我講,你今個星期都冇更,然後就冇做了
做連鎖快餐女神偷送左幾杯汽水比朋友飲比經理見到叫佢即執野走,果時都叫係廚房小小老屎忽叫經理比下面得唔得,佢話無得傾,即時霸氣掉圍裙同女神一齊走

利申:果時柒撚懵懵無食住上
試過比人炒左兩次
第一次係香港一間幫APPLE PACK APPLE野既倉度做
好似做左兩,三星期,其實都係做文員仔,但新仔就冇咩做既
咁好自然做完野問左人有冇野做,冇野做就上下網,日日都準時6點閃人
開頭上網BLOCK到得番GOOGLE TRANSALTE同公司網上到
跟住之後有日差唔多收工,個TEAM個大佬叫我上去見HR,HR話即時兜左我
不過其實做左幾日就開始想走,因為真係好撚悶又比D CAM望住哂
同埋條TEAM有個痴撚線港女
佢印野印到出紙個TRAY滿左跌落地下幫佢執番之後佢可以屌尻我
又要下下收工同個大佬講聲問有冇野做,冇野做先閃得

第2次係係個貨櫃場度做文員,登記D貨櫃出入
咁好多時都冇野做係度開YOUTUBE睇戲過日晨,人工低又悶
同埋要就算補例假要入紙申請寫理由
番左又係冇一個月,有日無啦啦炒左我

之後再冇搵過文員工番
有條女返文員,頭幾日都正正常常
之後星期五唔知係咪去浦,著tube-top返黎
比老細見到就炒左
你面色睇落唔好,好似唔係咁老黎。 你聽日唔洗返工。
你面色睇落唔好,好似唔係咁老黎。 你聽日唔洗返工。

笑左
ulm
學生哥pt飲食 屌客比人炒

利申:搵夠學費博炒

我屌客都無比人炒
賠25萬,加8個月通知期,即場笑左出嚟
唔知算唔算俾人炒
做飲食樓面
嗰陣考完dse,見咗份樓面
個招聘寫住請兼職
做咗六日後老闆打電話比我話阿妹唔洗您幫手啦,我地請到長工...
仲要講到話遲啲有需要再call您番黎幫手
無account 借人account 用:
長文慎入

咁公司背景係一間餐飲公司,香港有十間左右台灣一間
本身我就直接under 老細同個GM
我負責去咁多間鋪檢查衛生,編更表,邊間鋪唔掂就去邊間頂下咁

咁話說上年既事黎:
佢果時爭我好多日假未放,咁我就屌鬼嘈下佢
佢就批左四日假俾我,但係第二日我仲係澳門陪緊屋企人。夜晚佢WhatsApp 我話有人番唔到叫我番去頂住先 ,我直接唔讀唔回。

咁第二日有間鋪班細就俾信HR唔做(佢地一早都唔想做),佢地以為我拉大隊走
然後老細以為果日間鋪會全部人會射波,係出面調左六條友入去開工,但跟住我班細既番晒工
變左十鳩幾人一齊做野。

咁最刺激既係,個日朝早老細叫左Hr出封memo話炒左我。但份memo有我個人資料

然後我咁岩收到MPF公司月結單,平時都唔會睇
咁岩打開睇下 ,發覺條撚屌老細幾個月無供。
跟住叫晒全部同事(由廚房,寫字樓,到前線)一齊查,發覺佢都係無供。

咁後尾佢就俾人舉報啦,都搞左佢好鳩耐
分別係:
積金局
平機會
勞工處
食環
消防

最頂癮係有人同供應商同鋪頭業主講佢經濟狀況差
(佢本身有幾間鋪拖租幾個月,有好多供應商未找數)
然後有兩間鋪俾業主搵法庭追數加封鋪。

最後 佢賠番一個月糧加所有假錢同OT錢俾我,
再俾積金局罰左每個case由10k-15k加利息不等

公司名: Hoxxx Brxxx
無account 借人account 用:
長文慎入

咁公司背景係一間餐飲公司,香港有十間左右台灣一間
本身我就直接under 老細同個GM
我負責去咁多間鋪檢查衛生,編更表,邊間鋪唔掂就去邊間頂下咁

咁話說上年既事黎:
佢果時爭我好多日假未放,咁我就屌鬼嘈下佢
佢就批左四日假俾我,但係第二日我仲係澳門陪緊屋企人。夜晚佢WhatsApp 我話有人番唔到叫我番去頂住先 ,我直接唔讀唔回。

咁第二日有間鋪班細就俾信HR唔做(佢地一早都唔想做),佢地以為我拉大隊走
然後老細以為果日間鋪會全部人會射波,係出面調左六條友入去開工,但跟住我班細既番晒工
變左十鳩幾人一齊做野。

咁最刺激既係,個日朝早老細叫左Hr出封memo話炒左我。但份memo有我個人資料

然後我咁岩收到MPF公司月結單,平時都唔會睇
咁岩打開睇下 ,發覺條撚屌老細幾個月無供。
跟住叫晒全部同事(由廚房,寫字樓,到前線)一齊查,發覺佢都係無供。

咁後尾佢就俾人舉報啦,都搞左佢好鳩耐
分別係:
積金局
平機會
勞工處
食環
消防

最頂癮係有人同供應商同鋪頭業主講佢經濟狀況差
(佢本身有幾間鋪拖租幾個月,有好多供應商未找數)
然後有兩間鋪俾業主搵法庭追數加封鋪。

最後 佢賠番一個月糧加所有假錢同OT錢俾我,
再俾積金局罰左每個case由10k-15k加利息不等

公司名: Hoxxx Brxxx

講溜左:同一時間聽講佢台灣間俾鋪人食左幾廿萬夾棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞