有冇人分享下俾人炒既經驗

271 回覆
87 Like 8 Dislike
好奇一問
覺得呢個世代好難俾人炒
有冇巴絲有經驗
抄散偷偷去食飯俾人即時炒左
1. 臨收工10分鐘叫你入房
2. 比封信你
3. 比啲好難聽說話你,等你相信自己係值得比人炒
4. 簽好信後,上司嘴角向上
5. 行返出房
6. 執野收工
7. 做埋通知期
8. 正式last day
抄散偷偷去食飯俾人即時炒左

咁mean
2. 比封信你
5. 行返出房
6. 執野收工
7. 做埋通知期

長工?
留名學野
2. 比封信你
5. 行返出房
6. 執野收工
7. 做埋通知期

長工?

做咗4年
炒散做哂野等收工玩電話俾人炒左
做酒吧waiter收fold外tips被炒
異業第一份工,做咗40日畀炒。19日本細公司
話我做嘢乸西,畀個基佬老細當住全公司屌
做到第三個星期開始畀面色我睇,第四個星期入老細房最後通碟,話expect我畀120% effort出嚟
基佬老細話畀最後一個星期我改,我問過佢點做先滿意,條撚屌又唔肯教,做得唔滿意就屌
跟手第五個禮拜嘅星期五就畀人炒鳩埋

利申: 第一份工得$12000 人工

日本公司好似好多都好西
店長唔鐘意我 同大老細講話我翻工表現唔好
但其他人都覺得我做野無問題
去去下旅行老細用生意唔好要減人手做藉口炒我
結果之後請左個效率極低嘅人翻嚟
再求個辭職無耐嘅full time翻嚟做
我真係好撚心涼哈哈哈哈哈
有條友食完晏番黎
Hr企左係佢個位隔離
要佢五分鐘內執晒野走
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。

屌我都估到
有條友食完晏番黎
Hr企左係佢個位隔離
要佢五分鐘內執晒野走

點解
有條友食完晏番黎
Hr企左係佢個位隔離
要佢五分鐘內執晒野走

點解

會唔會有人係自己

呢單野證實左係吹水啦...
Pt 成日遲到,同翻學撞時間所以射波
之前做過一間旅行社文員 上司忙到唔得閒教我做野 跟著我日日都無野做又周圍乞其他同事比野我做 咁無野做自然準時走 過一排hr的我入房照肺話點解我可以成日都無野做又準時走 我心唸 當然最後比人炒埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞