【寫實/暗黑/甜】我,廿七歲男,逃避結婚

951 回覆
183 Like 18 Dislike
LM 跟進

謝謝
認真一問: 其實宜家d一樓一有無媽媽生架?係香港做媽媽生好似係犯法。。。
知既請答答小弟
認真一問: 其實宜家d一樓一有無媽媽生架?係香港做媽媽生好似係犯法。。。
知既請答答小弟

知既請答答小弟

係,你因為人地做雞嘅收入維生就係犯法
知既請答答小弟

係,你因為人地做雞嘅收入維生就係犯法

一樓一唔犯法就係因為冇集團/媽媽生嘛
一樓一唔犯法就係因為冇集團/媽媽生嘛

各位早晨
續.十.

『先生,你是不是找慧慧的?』胖女人問。

『是的。』

『我看你這麼年輕,一定是看了廣告,上來找慧慧的。她在裡面。我們幾個姐妹合租了這個單位,一個單位開成四間房。我比較閒,也幫忙應門。』

原來如此。最近政府還自以為創新,推什麼『共居』.......這些一樓一鳳,早就『共居』了好多年......

胖女人引我進了客廳。客廳裡人不多,只有兩個男人。胖女人著我在一張破舊的黑色沙發坐下。沙發旁是一個禿頭、瘦骨如柴,穿著紅色夏威夷shirt、白色短褲和涼鞋的大叔。大叔的還戴了副黑超。

『慧慧在忙,你先在這裡等等。這先生玩過之後,便到你了。』

不是吧,要等這食大叔食完才食......

忽然想起有次,在街上肚痛,去商場廁所,被一個大叔搶先一步進了沒人的唯一一格。幻想到大叔在裡面辦事的情景,我立即離開,飛的回家。

『我叫Cindy。帥哥,你要不要先跟我玩玩?慧慧還沒有這麼快啊。』

『不用了,謝謝。』

Cindy又對我拋了下眉眼。見我沒反應,便走去客廳另一頭,和另一個男人一起電視。深宵重播的《愛.回家》。

不如走吧,好像很髒。

腦裡隨即又播放起,射在高慧慧臉上的畫面。

下面硬得像鋼鐵。
留名
女校故都有追 不過中間停左就冇再睇
見樓主真心問評語又幾有心寫,即管比下評語

老實講,問得評語,大家都問幾時入得主線,就好快快手減走冗長既心理描寫
樓上有巴打講得好岩既係,入黎唔係睇心理描寫
我明每個作者都只係想寫屬於自己既文,大家亦都係免費睇文,但無參考評語去作改善,就會造成有幾多人追文既分別,市場反應會直接話你知答案
我對故事既評語係,開頭幾篇都分得唔錯,但係直到同Daniel分別之後,全部都係有少許中二病既負能量發洩,無哂起承轉合,簡單講,「失焦」。
叫雞就叫雞,又要諗下果個高慧慧然後又寫一篇....
真心,寫文要有取捨,一篇入面無得樣樣元素都重要,唔重要既元素,三至五句就好描述完寫番主線,尤其是你既主菜... 大家睇左幾日都仲未見到
你加油啦,希望下一篇唔係叫雞見到新填地街高慧慧原來就係失蹤四年既阿慧

抱歉遲左覆,因為花左d時間思考你講既野。

暫時既結論係,失焦係問題,心理描寫唔係。

心理描寫唔係問題,第一至三回都有架啦,寫得悶先係問題。我覺得第一至三回既情節同心裡描寫穿插安排得唔錯,但四至八回就失左手,之後可能會重寫。

失焦/未入主線問題,比人hi完我立即有改,不過可能有少少誤會,因為其實高慧慧先係女主,阿慧同小覓其實只係background,所以第九回介紹高慧慧完全係必要既。

心理描寫同中二病發洩會係呢個故既特色,應該唔會取消。

至於叫雞撞返阿慧。。。呢條橋堅勁,我真係無lum過
竟然係隻雞做主角
竟然係隻雞做主角

唔係新填地街高慧慧做主角,而係正版才女高慧慧做主角。。。

暫時有四個「慧」,撞名撞到傻。我補返個表啦:

阿慧: 主角初戀,四年前失蹤。

高慧慧: 才女,名人,主角ff 對像

新填地街高慧慧:傳聞貌似才女高慧慧既妓女

高慧慧(阿慧): 《那些年,我們一起潛入過的女校》女主角,係呢個故後半部會出現。同才女高慧慧同名。
留名
女校故都有追 不過中間停左就冇再睇

謝謝支持。

《女校》反應唔太好,我亦越寫越差,所以暫停。

寫完宜家呢個故,可能會重寫《女校》
巴打
小覓居然會揀個內地博士生 而唔揀男主或其他人
讀博士冇乜收入,仲要係學生身份,冇社會經驗同地位
真係有小覓依d女仔會揀博士生做老公,定係我太離地
巴打

有呢句: ”Horace 生於小康之家”
屋企有錢,一孩政策底下又是獨生子。。。
同埋博士生有獎學金既話有$20000/月。
巴打

小康之家? 唔會係 john 曾 果隻中產?
再講 $20000 人工都有女hull?
同埋 香港d博士生邊有20k ?
Sorry 唔係想揪抨,只係見到依d位有d感捉所以認真左
唔好意思巴打
巴打

唔好意思巴打

大家討論下,當然唔洗sorry咁客氣,
亦多謝你咁有禮貌
據我所知,大陸d小康之家,無幾層樓係手都唔咁認自己係。
至於博士獎學金有無$20000,據我所知文科有。
另外博士生係大陸好吃香,大把大公司請,唔似係香港。。。。
以上係我所知既現實,歡迎各位巴絲留言討論
巴打

唔好意思巴打

亦多謝你咁有禮貌

但小覓係港女wo ,20 k 就肯嫁比個內地人

Btw 巴打讀緊博?
留名
留名

謝謝支持。
今晚好夜先出文
巴打

唔好意思巴打

亦多謝你咁有禮貌

但小覓係港女wo ,20 k 就肯嫁比個內地人

Btw 巴打讀緊博?

小覓好女仔黎 唔太在意錢

我份工同大學無關,獎學金金額係讀書個陣聽professor 講既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞