[十月新番][鴨志田一 x 比村奇石] Just Because!

1001 回覆
26 Like 8 Dislike

你好似搞錯少少野
佢留係到打棒球唔係想令鍾意嘅人注意到佢
而係一早決定左如果打到全壘打就去表白
所以先話自己係許願同打到全壘打之後咁興奮
佢惆悵緊嘅似係打唔到全壘打無得表白多過見返男主

你成件事搞錯咗喎

佢咪講左留係到係因為許願囉
打到全壘打=許願成功,於是去馬表白
有咩問題?

你好似搞錯少少野
佢留係到打棒球唔係想令鍾意嘅人注意到佢
而係一早決定左如果打到全壘打就去表白
所以先話自己係許願同打到全壘打之後咁興奮
佢惆悵緊嘅似係打唔到全壘打無得表白多過見返男主

你成件事搞錯咗喎

佢咪講左留係到係因為許願囉
打到全壘打=許願成功,於是去馬表白
有咩問題?

男主係問點解佢地嘅重遇會演變成而家放學係學校球場打波嘅情況,男主想唔通點解男二高三應該已經由社團退役仲留到咁晏係到練波。如果唔係男二咁晏仲留係學校,佢兩個都唔會咁快見面,而會係第朝上堂先見面。

男二所講嘅“唔係社團,而係許願”係指佢高三留係到唔係因為仲留戀打學界比賽,而係想希望係練波嘅過程裡終有一日佢可以想通生活嘅意義,而戀愛對佢一個高中生黎講就猶如一個麻醉藥咁可以令佢暫時忘記煩惱。唔係話佢而家放學練波剩係為咗要令女二注意佢,而係佢作為一個青少年去到高三發覺自己係零而感到迷失。

前面個段咪有一部份見到三條友放學留係到打波,之後兩條友就話有野做要走先,男二就話佢留多一陣,咁觀眾會想問佢得返一個人仲留係到練波做乜;之後有一段佢同男主講到自己遇到縣內最強嘅投手,發覺自己好廢之後就已經放棄棒球夢,咁觀眾(同男主)會更加想問佢仲留係到練波做乜。呢幾幕就係做緊鋪排。

男二而家嘅狀況就好似一個人頹廢嘅時候會沈迷打機、上網一樣。當曾經一齊為棒球拼搏過嘅同學都開始上補習班為前程作打算嘅時候,佢仍然未知自己想點而停滯不前。

佢知道女二放學會留係到練野,而因為女二佢哋樂團一直都係男二高中生涯裡比賽嘅時候打氣,女二就猶如係佢高中回憶裡一個不可或缺嘅一部份,咁男二自然就唔想高中畢業之後呢個對佢黎講有特別意義個人從此由佢嘅世界裡消失(當然呢個應該只係男二對女二有好感嘅其中一個原因,套野或者之後會再補充)。問題係男二同女二係班上完全講唔到野,咁一個男仔對一個女仔有好感就會想想製造共通點、令佢感受到自己嘅存在㗎嘛。所以高三呢年黎一直都有堅持放學留係到打波,前面都見到三條友好自然咁放學去球場練波,絕對唔係剩係講緊見到男主個一日...

前面亦有講佢只係叫男主陪佢練波消磨時間,佢係打打吓先提到未試過打到全壘打,所以想試吓打,感性啲講即係唔想留底遺憾。點知得咗喎,咪突然覺得一生人凡事野點都應該試吓囉。前面佢個黃毛同學都叫佢去馬嘅時候佢無表態個陣佢仲係猶疑不決,但而家全壘打居然一講就得咪興起要表白囉。同許願唔係好關事。但呢個心理變化唔應該令到男二最後無啦啦懶型,所以我咪話唔滿意呢到。
d budget去晒ED到
上面位巴打係咪有D過份解讀?

我自己就睇完第一集都係覺得佢係一早決定打到全疊打就去表白

不過見你前面講D野有D神經質 所以廢事講
而家有另一位巴打提出我先講返咁
上面位巴打

不過我覺得嘅係佢想彌補當日比賽之餘,仲希望全壘打成功嘅話,佢就會表白表白/為佢嘅表白帶嚟好運
每套野擺得一個scene、一個對白入去就一定有野想傳達,個差別就係整體上做得好定唔好

我上面最主要係想講對白所指嘅許願唔係打出全疉打,全疉打個話題係佢講許願之後隔咗一陣先提到。

你話佢想試打全疉打個刻就決定咗打到之後要表白,我自己就睇唔到邊到表現到呢一點,我比較傾向覺得佢係打到之後想有個股衝動,當然佢想表白呢個想法唔係個日先產生,所以前面個黃毛同學先會講個幾句,只不過佢一直猶疑不決,但唔包含係佢想打全疉打嘅呢個更加關乎佢個人執著嘅心願入面。所以我先覺得佢第一集最尾好淡定咁行去表白個到唔合理。
每套野擺得一個scene、一個對白入去就一定有野想傳達,個差別就係整體上做得好定唔好

我上面最主要係想講對白所指嘅許願唔係打出全疉打,全疉打個話題係佢講許願之後隔咗一陣先提到。

你話佢想試打全疉打個刻就決定咗打到之後要表白,我自己就睇唔到邊到表現到呢一點,我比較傾向覺得佢係打到之後先產生個股衝動,當然佢想表白呢個想法唔係個日先產生,所以前面個黃毛同學先會講個幾句,只不過佢一直猶疑不決,但唔包含係佢想打全疉打嘅呢個更加關乎佢個人執著嘅心願入面。所以我先覺得佢第一集最尾好淡定咁行去表白個到唔合理。
又有得啪胃藥
諗多左
話說監督好似開名屌間動畫公司

揀錯公司

揀錯公司

崩到仆街

揀錯公司

算鳩數la俾得幾錢咪俾幾錢貨你

揀錯公司

崩到仆街

嘥咗
3集 都見唔到 女二同男一 有交集

最尾個到
3集 都見唔到 女二同男一 有交集

最尾個到

女二黎既咩

今集開頭佢有諗黮
點解男一唔覆佢msg 仲諗住會有少少進展
電車果幕3d
電車果幕3d

係幾唔自然
就咁睇女二唔似同男主有交集
反而女三個勢仲>>>女二

同埋有冇人覺女三果兩隻門神好慘
就咁睇女二唔似同男主有交集
反而女三個勢仲>>>女二

同埋有冇人覺女三果兩隻門神好慘

當你兄弟慘過做兵
可唔可以講吓女二係邊個
女一係夏目
可唔可以講吓女二係邊個
女一係夏目

有2個細佬果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞