標題: LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#12 驗眼啦仆街

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
如果要買cherry係咪得amazon同某寶 但係有啲驚大陸佬賣啲翻新/次貨/人地退完貨etc..

cherry 嘅咩先?

1800/3000

淘佬有官方專門店,無理由做衰自己個朵,btw佢個盒真係好柒下cherry,好似大陸keyboard盒

如果要買cherry係咪得amazon同某寶 但係有啲驚大陸佬賣啲翻新/次貨/人地退完貨etc..

cherry 嘅咩先?

1800/3000

淘佬有官方專門店,無理由做衰自己個朵,btw佢個盒真係好柒下cherry,好似大陸keyboard盒

成件事其實好合理
啲圖挖到墳啦 na.cx好多都死咗圖
睇下有冇巴打整合返 我出返去做野先

post7 page17 #417 應該係最終個格式 大部份死圖
傳送門: https://lihkg.com/thread/215402/page/17

post7 page8 #180 啲圖未轉去na.cx所以未死圖 但係個格式未finalise 同埋未齊圖
傳送門: https://lihkg.com/thread/215402/page/8
啲圖挖到墳啦 http://na.cx好多都死咗圖
睇下有冇巴打整合返 我出返去做野先

post7 page17 #417 應該係最終個格式 大部份死圖
傳送門: https://lihkg.com/thread/215402/page/17

post7 page8 #180 啲圖未轉去http://na.cx所以未死圖 但係個格式未finalise 同埋未齊圖
傳送門: https://lihkg.com/thread/215402/page/8

時下嘅學生哥放咗學究竟做啲乜

佩服閣下嘅毅力

cherry 嘅咩先?

1800/3000

我都想買made in germany 新嗰啲個盒靚啲 但係好似轉曬捷克造

cherry 嘅咩先?

1800/3000

btw你係喺邊到買

cherry 嘅咩先?

1800/3000

成件事其實好合理

咁Topre, Filco都不惶多讓

cherry 嘅咩先?

1800/3000

成件事其實好合理

咁Topre, Filco都不多讓
大陸機械鍵盤市場好大

anyway, 好唔好手感除左個軸,仲要睇埋用咩keycaps

ABS / PBT / POM 已經好大觸感分別,仲未講加厚

利申: Filco Convertible 2 + Tai-hao PBT keycaps

有無背板都影響手感啦
自己本身用緊leopold FC750R 茶
如果想再買都唔知邊隻好
一生人一定要入隻filco
但係買完又咪係機械軸
不如索性玩靜電容
如果想再買都唔知邊隻好
但係買完又咪係機械軸
不如索性玩靜電容

試下再細隻啲? 60/65% HHKB
如果想再買都唔知邊隻好
但係買完又咪係機械軸
不如索性玩靜電容

本身因為電腦枱係用有得抽keyboard位個隻
所以買TKL 靜電容玩都玩返realforce
HHKB d 排位好怪 怕唔慣
如果想再買都唔知邊隻好
但係買完又咪係機械軸
不如索性玩靜電容

backspace個位低咗一行其實一星期內點都會慣
最難習慣反而係Ctrl個位 之前用leopold特登啪咗粒dip制swap Caps/RCtrl, 慣咗之後真係返唔到轉頭
如果想再買都唔知邊隻好
但係買完又咪係機械軸
不如索性玩靜電容

可以睇下Fc980c,只係闊TKL少少
今日買左隻I-ROCKS K60M
佢送左個夫手保護膜貼比我,但冇黏力應該點用?
今日買左隻I-ROCKS K60M
佢送左個夫手保護膜貼比我,但冇黏力應該點用?

咩黎架
隻Leopold 插左ps2頭但電腦detect唔到
Scan左一次硬件都無發現,底板個import位係keyboard mouse共用嗰種slot
求巴打幫拖
Scan左一次硬件都無發現,底板個import位係keyboard mouse共用嗰種slot
求巴打幫拖

ps2好似唔係hotplug嘅 唔同usb咁即插即用 好似要插咗ps2頭之後先開機 之前我隻trackman marble fx都以為壞咗 開住機插冇反應
求巴打幫拖

ps2好似唔係hotplug嘅 唔同usb咁即插即用 好似要插咗ps2頭之後先開機 之前我隻trackman marble fx都以為壞咗 開住機插冇反應

以前如果開住機嗰陣掹插 PS/2 有機會燒底板架
想買隻gateron嘅linear switch嚟玩玩 magicforce 會唔會好伏

維返都係400hkd
想買隻gateron嘅linear switch嚟玩玩 magicforce 會唔會好伏

維返都係400hkd

Gateron linear switch唔伏
Magicforce無入過唔知

利申手上全部鍵盤已經轉哂G黃軸
HK$1/粒

cherry 嘅咩先?

1800/3000

btw你係喺邊到買

好似係kjc shop,個時係price.com 睇 ,我個個係白色pbt ,made in germany
btw,睇cherry keyboard後面有個code,可以對返個年份(windows key logo都出賣左幾時出,(e.g. windows 8/10 logo都係2012之後先出)

Code: W:2010,X:2011,Y:2012:Z:2013
A:2014,B:2015,C:2016,D:2017

我個部就係Z(2013年),德國出
鬼佬呢部就係A (2014年),捷克出

https://deskthority.net/wiki/Cherry_date_codes#cite_note-2

cherry 嘅咩先?

1800/3000

btw你係喺邊到買

好似係kjc shop,個時係price.com 睇 ,我個個係白色pbt ,made in germany

kjc咪即係linke
btw 真係比貴小小都唔買cherry keyboard
軸就正 鍵盤就係麻麻 仲要低鍵帽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞