【整合】建制、政府疑似與TECL合謀搶走外資摩天輪

1001 回覆
1631 Like 3 Dislike
5. 沒有最高價,只有更高價

政府根據既定程序評審標書,TECL於租金和技術建議兩部分均獲得最高分數,即係租金高門票平。現任營辦商Swiss AEX 三年都回唔到本,TECL何以有信心回到本?如果唔係強國製,新摩天輪都起碼造價要一億。TECL一開始係咪打算中標,迫人低價賣摩天輪?

舊招標結果
第 NHX - 781 號
面積 9620 平方米
每月租金 $825,000
平均租金 $85.76/平方米
Source: http://www.landsd.gov.hk/tc/stt/2013q2.htm

新招標結果
第 NHX-805 號
面積 7320 平方米
每月租金 $1,500,000
平均租金 $204.92/平方米
Source: http://www.landsd.gov.hk/tc/stt/2017q2.htm

現任營辦商Swiss AEX招標價
每月租金 $1,000,000
平均租金 $136.61/平方米

6. 拖字決等你拆唔切

Swiss AEX透露,曾考慮以雙方同意的價錢,轉售摩天輪予TECL,但在其後超過兩個月的商討期,TECL一直未能證明有足夠現存資金,或將有資金購入現有摩天輪設施,故只好無奈關閉摩天輪。

直至今日,新營辦商TECL回覆查詢時未有回應會否接手現時的摩天輪。點解同意價錢又唔買?點解唔回應?
單單拆地基已經要3-4星期,摩天輪拆哂快都要兩個月。今日建制派議員仲出埋口術叫Swiss AEX為市民著想唔好拆,或者再同TECL商議,邊個係最大受益者?

以上只係整合巴打們嘅資料同意見

基本上Swiss AEX最尾應該焗賣......同我拆撚哂去呀!

叫哂身邊人以後咪去摩天輪同AIA!
如果佢拆完三四個月就起到個新....有冇人敢坐
應該攪個簽名之類 集體支持佢拆
支那狗最叻搶野
諗起之前間珍妮髮型屋
諗住呃間網吧裝修單野
身體力行,以後唔買AIA保險,唔去AIA嘉年華,唔坐新摩天輪
多謝有心巴打整合資料
推到上熱門
希望傳真社同新聞刺針可以跟進下
諗起之前間珍妮髮型屋
諗住呃間網吧裝修單野

大陸老闆娘 中國人沒有一個是無辜的
19政府
留名跟進
好想見下TECL嘅新摩天輪..
係人都知香港人幾貪新忘舊.....拆左再起咪仲有新鮮感
咁刺激....分分鐘可以飛埋落維港
pish
應該想唔俾佢拆拖到要交場
之後免費食左個摩天輪

樣樣野拆一半放喺度送俾佢都幾過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞