【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+ 1715號 珊瑚 SANVU(17W)#2

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
Hko每小時定位

0200 21.2N 118.0E
0220 T1
0300 21.2N 117.9E W0.1
0400 21.2N 117.8E W0.1
0500 21.2N 117.5E W0.3
0600 21.3N 117.5E N0.1
0700 21.3N 117.4E W0.1
0800 21.3N 117.3E W0.1
0900 21.3N 117.3E STNR
1000 21.3N 117.2E W0.1
1100 21.3N 117.2E STNR
1200 21.3N 117.1E W0.1
1300 21.3N 117.1E STNR
1400 21.3N 117.1E STNR
1500 21.4N 117.0E N0.1 W0.1
1600 21.5N 117.0E N0.1
1700 21.5N 117.0E STNR
1800 21.5N 117.0E STNR
1900 21.5N 117.0E STNR
2000 21.5N 117.0E STNR
2100 21.5N 117.0E STNR

停到幾時

愈耐愈好
停幾耐呀
Hko每小時定位

0220 T1

停到幾時

個風係咪跛
變左星期一早上最接近
你個野壞咗啊
Hko每小時定位

0220 T1

停到幾時

愈耐愈好

副高
韋哥
開始覺得依個風有d好笑
點解可以STNR咁耐
連廢老行街都快過佢
其實個gag已經講到好爛
咩聽日一定係3號 禮拜五8號
班人係咪以為自己仲好幽默

多得成班垃圾問聽日幾多號姐
其實個gag已經講到好爛
咩聽日一定係3號 禮拜五8號
班人係咪以為自己仲好幽默

對住班衝入嚟問掛唔掛幾號嘅人嘅一貫答法嚟 唔係用嚟幽默

仲有50%都係,
用嚟應付X號機會大唔大

不過呢個唔係gag,一定中

有無網站可以了解多D "W+CMG "

我都係得個表可以話你知係咩黎

可唔可以要個表 我係呢方面零認識
希望可以自學一下

and

即係最上係最廢 最下係最強?

睇雲頂就係

雲頂溫度越低 一般嚟講越強

宜家佢W+CMG都唔係好垃圾姐

要有eye至分析到喎 依家根本用唔到w+cmg分析 w+cmg意思係隻眼溫度係w 外面要有超過0.5經緯度大小嘅cmg對流環繞

咁係唔係出左眼先好用德法分析呢?
德法真係好複雜

據我所知 未出眼都可以用德法分析 只不過係用另一種方法分析 睇佢啲雲捲到 or LLCC裸露程度 等 但啲方法好複雜 我都無深入了解 要深入了解可睇颱壇同hkcoc呢兩個post

http://bbs.typhoon.org.cn/read.php?tid=75224&fid=74

http://www.hkcoc.com/study/t_analysis2.htm

btw 見你成日喺風post出沒 以為你應該識呢啲

就係以前完全無研究過德法 想係呢排研究下
咁樣會唔會自己消散

有無網站可以了解多D "W+CMG "

我都係得個表可以話你知係咩黎

可唔可以要個表 我係呢方面零認識
希望可以自學一下

and

即係最上係最廢 最下係最強?

睇雲頂就係

雲頂溫度越低 一般嚟講越強

宜家佢W+CMG都唔係好垃圾姐

要有eye至分析到喎 依家根本用唔到w+cmg分析 w+cmg意思係隻眼溫度係w 外面要有超過0.5經緯度大小嘅cmg對流環繞

咁係唔係出左眼先好用德法分析呢?
德法真係好複雜

其實德法將TC 既 pattern分左做幾類,詳情你可以睇睇step2
1. curved band: 典型螺旋雨帶pattern,大部分初生擾動既樣,條band圍住中心愈多就愈強
2. shear pattern: LLCC被切離強對流時使用,LLCC距離強對流愈近就愈強
3. eye pattern: 有風眼時使用,比較圍起中心既對流既強度同埋眼區雲頂溫度,眼區溫度愈高+圍起眼區既溫度愈低->愈強
4. embedded center: 未有風眼,但明顯見到中心完全被強對流覆蓋且有旋轉,雲頂溫度愈低愈強
如果以上4種都唔適用而又有一pat強對流疑似覆蓋住LLCC,當係CCC pattern

以上只係好簡單既介紹,德法仲有好多其他細節,但一般黎講,德法經過多年既演變,唔同機構唔同人而家都有稍為唔同既做法,因此同一張衛星相唔會話得一個答案
咁樣會唔會自己消散

前面有討論過, 冇事嘅
停左咁耐 南海水溫唔夠佢上TY?
唉屌可唔可以唔好星期一先到呀
五連STNR

破記錄?
停幾耐呀

瑪娃:等埋副高
停幾耐呀

等拖船
停幾耐呀

副高死左啦仲等
STNR

屌你老母座標啦仆街
馬來西亞淫娃俾人玩壞咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞