【屋企有祈禱室先係真有錢人】低調置業討論區(62)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
大家好,小弟今年30,有一百五十萬左右,早幾年錯失買樓機會,好後悔...大家覺得依家值唔值得買間6百萬或以下單位?定等下先?我入息有35k, 加老豆做擔保人夠供既。唉,依家真係唔識做。有時真係好責怪自己

有冇地區限制先? 上車足夠呀,供得起冇問題

睇緊九龍樓,搵緊啲值得買既盤。有無介紹😭😭😭

九龍咁大,邊度地區你 prefer 或者特別唔 prefer?

150 個首期理論上可以用 120 萬借八成,買最多六百萬既樓(但要加埋令尊做 co-borrow 或擔保先夠供,單單你 35k 應該借唔到 480 萬)

最近睇緊將軍澳呢邊,想搵兩房,睇過峻瀅,新都城。但啲價尬開得太高。大家覺得點?新寶城新都城3百將尺個啲入唔入得過?

我最近都睇左好多將軍澳區盤,峻瀅個地點麻麻地,新都城個人覺得唔錯,不過價錢都相對貴。新寶城同新都城個價位唔差得太遠,我比較中意寶琳,感覺上配套完善d

峻瀅的話不如日出,起碼叫做方便啲
呢頭尚算低水,因為大商場未起好。你要頂得順呢幾年冇配套

日出要過6M先有得睇下😿
大家好,小弟今年30,有一百五十萬左右,早幾年錯失買樓機會,好後悔...大家覺得依家值唔值得買間6百萬或以下單位?定等下先?我入息有35k, 加老豆做擔保人夠供既。唉,依家真係唔識做。有時真係好責怪自己

九龍咁大,邊度地區你 prefer 或者特別唔 prefer?

150 個首期理論上可以用 120 萬借八成,買最多六百萬既樓(但要加埋令尊做 co-borrow 或擔保先夠供,單單你 35k 應該借唔到 480 萬)

其實如果收入夠 揸住百二萬已經無乜懸念可以入市置業 除非怕樓價跌啫

go la
港灣豪庭應該仲有五球中嘅

我有朋友睇過呢個,之後睇埋爵悅庭,但佢話兩間都買唔起,佢target五百頭

宜家幾錢
有時都幾羨慕各位巴打好盡力去滿足自己另一半要求

港灣豪庭應該仲有五球中嘅

我有朋友睇過呢個,之後睇埋爵悅庭,但佢話兩間都買唔起,佢target五百頭

宜家幾錢

五百頭應該無,好勉強
五百中起

二手成交:持貨40年業主1583萬沽利華閣 (11:03)

on.cc東網專訊】利嘉閣地產分行助理分區經理馮銳興表示,市場新近錄得跑馬地利華閣低層B室的二手成交,實用面積約1,003方呎,建築面積約1,132方呎,為三房一套連工人房間隔。業主於6月叫價1,780萬港元放盤,經議價後減價197萬元,減幅高達11%,終以1,583萬元沽出,折合實用面積呎價約15,783元。

一手業主於1977年3月以約36.58萬元購入上述單位,持貨40年,至今轉售帳面可獲利約1,546.42萬元,升值逾42倍。

據了解,上述為利華閣於8月份唯一一宗二手成交個案,對上二手成交個案於去年12月以1,593萬元促成。
二手成交:丹拿花園三房套售 業主賺逾8球 (10:33)

on.cc東網專訊】利嘉閣地產英皇道分行經理馮佩芳稱,市場新近錄得北角丹拿花園3座中層B室一宗二手成交,單位實用面積約840方呎,實用面積約1,016方呎,採三房套連工人房間隔,座向西,業主約於7月初放售叫價1,430萬港元,近日獲買家議價82萬元或約5.7%,終以1,348萬元轉手,折合實用面積呎價約16,048元。

據了解,原業主於2006年8月以約473萬元購入,持貨約11年現轉手帳面獲利達875萬元,賺價約1.85倍。

丹拿花園8月僅錄上述1宗二手成交個案。屋苑現時放盤量僅約8個,單位最低「入場費」由約1,200萬元起。
諗起早幾日公海post教人搵3X年樓會壓到價,做唔到按揭要平賣,真係笑死人,美國帝國大廈百幾年𠻹,平咩嘢?
新盤混戰:屯門城·點暫錄逾1500票 (20:48)

http://on.cc東網專訊】新盤收票反應向好。市場消息透露,資本策略地產(00497)旗下尚家生活地產的屯門城·點,截至今晚7時,累積已錄超過1,500張入票,超額認購逾11倍,市場反應熱烈。發展商最快明天加推單位,下周落實銷售安排。

真係無限購買力

呢個盤我只能講我睇錯,但我一樣認為呢個盤絕對唔值

老婆話個盤方便 一個人住好好

究竟係多外區客定區內客
位置係方便,但環境真係好差
係咪d 外區客未行過唔知道

有可能
果個位不如買屯門市廣場好過
不過唔排除好多人博抽得中300萬以下果d

新樓嘛
http://www.mpfinance.com/fin/instantp2.php?node=1504354270970&issue=20170902

由華懋發展的荃灣西全.城滙,繼上周5首推521伙沽清後,今日再推售432個單位,市場消息指,有關單位至晚上約8時,已順利清袋,意味該盤全數953個單位,在短短9日之內(涉兩輪銷售)亦全部沽清,成一手新例後最快沽清的鐵路項目,亦是西鐵沿線歷年來最快清袋的樓盤。

記者:林尚民

賣L曬。。。
香港人: 600萬地鐵上蓋盤好抵呀!

我覺得咁快賣晒係因為佢d 間格比好多新樓正常 而家要d 正常樓,唔係開廚,黑廁,迷你露台加工作台真係好難搵架

仲要有海景,近地鐵站,價錢都算係咁,真係小甜甜樓都衝啦

不過講咁多我都係無錢買

其實如果收入夠 揸住百二萬已經無乜懸念可以入市置業 除非怕樓價跌啫

go la

go la

二手成交:丹拿花園三房套售 業主賺逾8球 (10:33)

on.cc東網專訊】利嘉閣地產英皇道分行經理馮佩芳稱,市場新近錄得北角丹拿花園3座中層B室一宗二手成交,單位實用面積約840方呎,實用面積約1,016方呎,採三房套連工人房間隔,座向西,業主約於7月初放售叫價1,430萬港元,近日獲買家議價82萬元或約5.7%,終以1,348萬元轉手,折合實用面積呎價約16,048元。

據了解,原業主於2006年8月以約473萬元購入,持貨約11年現轉手帳面獲利達875萬元,賺價約1.85倍。

丹拿花園8月僅錄上述1宗二手成交個案。屋苑現時放盤量僅約8個,單位最低「入場費」由約1,200萬元起。

睇過幾間丹拿,呢個積真係闊落得可怕 - 客廳放張桌球枱都綽綽有餘,祈禱房亦冇問題
如果唔係樓底矮,多漏水,地契只去到 2038 同埋樓齡都接近 30 我應該簽左佢

諗起早幾日公海post教人搵3X年樓會壓到價,做唔到按揭要平賣,真係笑死人,美國帝國大廈百幾年𠻹,平咩嘢?

講得出呢D 說話O既明顯中學都未畢業啦
新盤混戰:屯門城·點暫錄逾1500票 (20:48)

http://on.cc東網專訊】新盤收票反應向好。市場消息透露,資本策略地產(00497)旗下尚家生活地產的屯門城·點,截至今晚7時,累積已錄超過1,500張入票,超額認購逾11倍,市場反應熱烈。發展商最快明天加推單位,下周落實銷售安排。

真係無限購買力

呢個盤我只能講我睇錯,但我一樣認為呢個盤絕對唔值

老婆話個盤方便 一個人住好好

究竟係多外區客定區內客
位置係方便,但環境真係好差
係咪d 外區客未行過唔知道

有可能
果個位不如買屯門市廣場好過
不過唔排除好多人博抽得中300萬以下果d

新樓嘛

新劏房嘛
http://www.mpfinance.com/fin/instantp2.php?node=1504354270970&issue=20170902

由華懋發展的荃灣西全.城滙,繼上周5首推521伙沽清後,今日再推售432個單位,市場消息指,有關單位至晚上約8時,已順利清袋,意味該盤全數953個單位,在短短9日之內(涉兩輪銷售)亦全部沽清,成一手新例後最快沽清的鐵路項目,亦是西鐵沿線歷年來最快清袋的樓盤。

賣L曬。。。

我覺得咁快賣晒係因為佢d 間格比好多新樓正常 而家要d 正常樓,唔係開廚,黑廁,迷你露台加工作台真係好難搵架

不過講咁多我都係無錢買

go la

講得出呢D 說話O既明顯中學都未畢業啦

未買過樓嘅人教買樓嘅人買樓

賣L曬。。。

不過講咁多我都係無錢買

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞