[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(98)

630 回覆
3 Like 1 Dislike
adi2 dac有得試,不過要約代理office hour去試
巴打可以睇下有冇二手adi2 dac或adi2 pro, 之前我見有部adi2 pro賣6千幾

T5 3rd 可以等有新機之後先賣都唔遲,keep返嚟熟悉下部新機先

買野千其唔好急,唔夠錢可以儲夠先。機永遠都會出新,可能儲儲下有新機出又多個選擇
玩HQP玩咗成個下晝,終於搵到個升dsd256又唔會throttle嘅setup 之前冇試到32bit嘅歌,原來會超大負荷

用部13600k desktop嘅話就算點玩都係50幾度同唔會疾聲,cpu食80幾W。但部1340p mini pc因為係NUC form factor,所以PL1 set 48W,用poly-sinc-gauss-xla播32bit歌會上到100度,但如果set 28W就會疾聲

另外e-core allocation係幫到好多嘅,但唔知係咪因為呢粒u得4粒p-core,分e-core去做filter反而會冇咁多問題

最後篩剩兩個負荷冇咁大嘅filter:poly-sinc-ext2,poly-sinc-ggauss-long,最後揀咗後者
多謝打手巴打
上一個Post你啲建議都好有用!
依加目標描住Adi2先

唔介意嘅到時之後再想請教各位師兄
聽君一席話 真係好過瘋狂上網睇評測搵資料
我都覺得T5可以玩住先,入部adi2 dac玩住先,身㾗先再諗升級
Source: laptop (YT music, j-pop acg唔想煩)
Dac: Chord Qutest
Amp: Austrian Audio Full Score One
Headphone:
Z1R+Toxic BW22 v3 (主力),
Meze 109 pro+淘寶揚仕霧姬-金銀銅同軸線,
Tago T3-01+淘寶揚仕黃金甲-純銀鍍金線

線性電源: 老虎魚5v (for qutest, 普通usb b to micro usb線)
電源線: Gotham 85015 2m (for 線性電源), 普通黑線 2m (for amp)
Rca: Mogami 2549 rca (dac to amp)
Usb: 普通usb a to b線 (laptop to dac)

玩咗兩年幾,算整咗套唔錯嘅headphone system
headphone, dac, amp就暫時唔郁,但仲有啲周邊嘢想玩下
1. 加部老虎魚usb 3.0 purifier做電訊分離
2. 電源線換條大力水嘅Gotham 86215 2m俾Amp
3. Usb線換條Supra Excalibur SE 2.0 2m
老虎魚有部係5v 線電+ usb purifier,啱晒qutest 用

另外建議換埋supra 平靚正
當初冇留意有部purifier,買咗部5v線電,前排諗住搞電訊分離,先搵到包埋線電嘅purifier
部線電包埋部zen dac賣咗佢算

Supra就一早mark定,都係由呢條入門玩起
pc個人覺得acoustic revive 8800會比86215好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞