[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(98)

630 回覆
3 Like 1 Dislike
Adi-2 Dac本身有voltage regulator, 跟機隻cheap牛都夠用
我咁多年都係用跟機牛
官方話電源對聲冇咩影響,但我覺得變化都唔算小嘅,但可能同其他機比小啲? 不過其實唔使咁急要搞電源嗰方面住嘅,佢用原裝牛都幾好表現
其實我好好奇佢自己出嘅DPS-2係咪真係「聲音上冇變化」,但隻嘢仲貴過部adi-2 dac
終於完成一個project

舊server 用咗4年,fanless 真係好少塵。4年來冇打開清過塵,基本上只有display card 上面個d塵,其他地方都冇塵。
似乎張1650個風扇冇乜點着,所以冇塵,又可以用係其他地方

新機大約3盒紙巾大
Spec:
CPU: AMD Ryzen 7 8700G
MB: MSI MPG B650I EDGE WIFI
RAM: G.SKILL 32GB Kit (2x16GB) Flare X5 F5-6000J3238F16GX2-FX5
PS: HDPLEX 250W GaN Passive AIO ATX Power Supply
case: Fanless VC1000
SSD1: kingston 500GB (舊server)
SSD2: Samsung 2TB 990 PRO MZ-V9P2T0BW
底版原本用ROG STRIX X670E-I GAMING WIFI,不過比我玩到死咗着唔到所以唯有down grade 用B650
ROG STRIX X670E-I有兩個伏位:
1. BIOS要upgrade 先用到Ryzen 8000, 不過一定要有Ryzen 7000 CPU 先可以完成upgrade,即使係「唔洗CPU」個種upgrade 都係,搞到我要買多粒7600先upgrade 到
2. 個chipset 風扇有bug,永遠stuck 係最高轉速,又唔比人校fan curve,嘈到拆天。結果我要拆咗個chipset 風扇,可能就係咁搞死塊版(雖然網上有用拆完都冇事)
次次用共石板都冇好結果
以下d相都係用ROG STRIX X670E-I,不過實際最後我用MSI MPG B650I EDGE WIFI。重做個時冇影相

Fanless VC1000 個 CPU block兼容性以Fanless case 嚟講非常好,連共石呢塊版 SSD+chipset block 咁高只需方棄一個SSD位都用到。MSI MPG B650I EDGE WIFI完全冇問題,加咗個chipset 風扇都仲有好多位剩
Fanless VC1000 個case係咁樣

底板裝好CPU block 之後慢慢攝入去個case,最難係呢part,d位實在太少

HDPLEX 個d case雖然易裝,但要逐條heat pipe 插落個case其實幾煩。同埋HDPLEX d 箱太大,入面好空,有d嘥位

溫度方面,Ryzen 7000/8000系列設計係chur 盡溫度去換取最大算力,所以點搞都會好熱,除非自己set PBO。defaut setting 之下可以上到95度,我用PBO 鎖85度,curve optimizer all core -30,平均上到4.3GHz,idel 溫度大約75度,fanless case 而言算係咁

Fanless VC1000有個缺點,就係只可以直放。係我個環境呢樣變成優點,因為我可以空返而家舊server 個位,將來可以買新機

聲方面最大進步係連HDD 轉嘅聲都冇埋,靜到有d咁慣
個chipset fan 會有輕微聲,如果我有閑情會再tune 下
其他方面音色唔覺有明顯改變

似乎呢個機箱可以長用,即使將來出新CPU 都可以用返
好奇想知點解會用8700G嘅
因為有Radeon 780M
實際上如果唔係為咗打機,用7600會抵d
fanless都頂得順?
btw我有用nas,所以唔使砌呢類機
我未用嚟打機,不過Fanless VC1000官方做過24個鐘燒機係頂得順

勁呀打手巴 有能力自己動手整,樂趣同成功感都會大好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞