[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(98)

630 回覆
3 Like 1 Dislike
https://youtu.be/TidyWuzTcS0
Austrian audio Hi-x20

請問各高手呢組野二手放出去應該放到幾錢?
可能成套放到1千
巴打要upgrade?
比AirPod 4呢個助聽器荼毒咗日日無感帶住實在太方便
同埋耳牛幾有空間感都好都係追唔上喇叭,有bass撞落個人度聽歌有feel好多
幾年前入咗dt990 用thx 789同schilt modius推

依家換咗dt900 pro x易推好多
如果放咗789同modius 用2k買部一體機玩
會係upgrade定downgrade?
多數係down grade
modius 本身都千幾蚊,789又2千,2k買部一體機玩我當dac 同amp 各佔一半錢每樣都會平過你目前setup樣應野,所以多數會係down grade

我覺得modius 可以keep 返,2k淨係換amp就夠
巴打覺得而家個setup 差d乜?
但dt900咁易推好似唔需要2k買部amp?
有冇一機體係偏dac

其實係貪玩想試新野
一機體偏dac我諗JDS lab element 3算係?不過有d over budget
amp 好過dac嘅一機體就常見d

另外諗到schiit Asgard 加multibit dac card,雖然屬於amp 為主菜,不過張multibit dac card都唔錯。當然一樣會over budget

唔介意大陸野可以試下hifiman ef400,淘寶應該可以做到港幣2千1左右

所以如果係你呢個budget 想有效d咁用,換amp 會多d選擇。headphone 易推唔代表個amp 唔洗咁好。易推headphone 配唔洗太好嘅amp 係你最初成個系統未組成可以咁做去慳錢,有套現成系統之後呢個諗法未必再適合。可以變成「唔洗換amp 先」,但唔好覺得易推就唔洗好amp。

當然另一個角度可以諗下dt900 pro x值唔值繼續放資源落去,還是買多隻headphone 去換個更加大改變
想買個無線耳機for電腦玩fps game用apex,cs個啲
畢值1.5k樓下,最緊要帶耐左都唔會覺痛既因為本身有帶眼鏡,thanks
Brimar 6sn7 圓灰屏
呢支膽幾啱鐘意聽樂器嘅人,音樂、樂器幾出而人聲唔會比樂器搶曬。

人聲有少少遠,中性圓滑,有d味道。空氣感、延伸都唔錯
高頻中性圓滑有味道,各種樂器例如小提琴、電結他、電子琴string, 三角鈴比較特出
Bass 比較厚實,有重量,bass bloom好出不過打擊力一般,聽bass結他幾正
下潛唔深,拖尾短

整體幾好聽又舒服
似乎英國膽都係偏圓滑、節制,高低唔會去到好盡,效果節制
雖然唔啱topic,但你可以睇睇inzone h5
我就用緊h9
巴打要headphone定塞耳?
塞耳請去呢個post
True Wireless真無線耳機討論 (78)
https://lih.kg/3797683

無線headphone post
Wireless Headphone 無線頭戴式耳機討論(2)
https://lih.kg/bAtutDU

如果紅線位太短,卡住左 插唔晒入耳機,有冇咩配件可以解決..?
越玩越退燒 一隻kph40 都覺得好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞