[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(98)

630 回覆
3 Like 1 Dislike
有無人聽yorushika,我覺得愈來愈好
喺audirvana export m3u playlist出嚟,之後叫copilot幫我寫script每行斬走" \\nas\ "嗰部分,再擺喺歌嘅directory,唔使重新執playlist
copilot真係太好用
https://www.head-fi.org/threads/introducing-the-warwick-acoustics-aperio-goldensound-signature-edition.974311/
以為Audeze出CRBN 2夠晒爆,點知GoldenSound同Warwick同場出招合體必殺技
晴る
lm
唔好意思新手上路
想請教各位師兄師姐

小弟Budget 10K - 20K
長期PC聽歌,暫時用緊T5 3rd +黑磚2
90%時間人聲為主聽POP雜食 & 打機
想陸陸續續慢慢入坑升級Upgrade

想升級耳機 or / & 買個一體機
我見啲一體機好似話可以攞埋嚟推座枱喇叭,之後都想慢慢玩埋喇叭提升打機體驗

想請問有冇好推薦?

暫時齋望咗網上評測或者比較多推薦又啱Budget嘅耳牛:
HD800S Open back
HD820 closed back

一體機:
Adi-2 Dac FS (HK好似冇得試?見到price好似有水貨賣)
DHA V226 (見Youtube比較多HK人講,DMA有得試)
HDV820 (比較多負評,DMA見到同HD820有Bundle 20K埋單,但冇得試)

Sorry 比較長同多嘢問
多謝定各位指點嘅師兄姐先
巴打目前係T5 3rd直插PC phone out? 有咩其他器材配置?
暫時小弟係PC USB Type A to Type C連落黑磚二代做USB Dac
之後再T5 3rd 4.4mm插黑磚聽歌
本身有部IFI Zen Can但連埋的話底噪太勁就冇用
多謝師兄
先撇除空間/電源等等考量
純粹當20k 筆直下,買全新的話
有USB / digital in 既一體機
呢個價位下V226 or Topping DX9算係好選擇,但係呢d 都玩唔到喇叭的
而且用V226 推800s / 820 建議去鋪頭再試下先決定
如果巴打會考慮二手野
都可以搵到唔錯既解碼同 amp
電源同訊號線用住黑雞起左個壇先
咁樣你日後既擴充性會俾用一體機更大
喇叭如果你之後係想玩有源嘅話adi-2 dac都算幾好,usb線同火牛都用原裝,唔玩eq嘅話會比較乾聲

佢phone out係single ended,但幾大力嘅,至於夾唔夾T5 3rd就唔知,我未聽過呢隻
夾HD800S就算唔錯嘅,不過又未到非常好咁(原裝usb線同火牛)
多謝師兄回覆
唔抗拒二手嘢,但想請問師兄有冇咩好推薦?
二手要盲狙但我新手驚驚地中伏

如果之後要玩埋喇叭
係唔係最好分翻開買DAC 同 Amp兩部機
之後條升級路線會更加好

多謝師兄
好似早幾日有巴打問過,又係同樣配置

我覺得大路都係adi2 dac, 2541,T5又易推,其實夠用,日後upgrade 就加部amp。Violectric amp ok 但dac就麻麻,一體機不如諗Fiio hifiman之類
New schiit

唔洗客氣,其他巴打都講出重點,同埋頭post 都有好多器材同組合參考
以你筆直下可以搵下二手既Adi-2, Qutest, 我最初起手都呢用兩部解碼玩起
收二手當然有相對既風險,收有保穩陣d or 可以約到試機就試清楚先先交收
Yes 分開解碼同amp 去砌既好處係你日後換上去+擴充系統既靈活性比較大
一體機好少話樣樣精,始終同一份供電/同一個機殼內可以做到既有限,分開兩部機通常更好
而且可以用電源線訊號線等去調音,玩法更多變
All in one 只係筆直唔多又或者無空間既情況下先考慮
Sorry 都係我嚟
嗰陣冇諗住換埋耳機
但依加諗住賣多個腎換埋耳機
所以想請教下師兄們有冇建議配搭
多謝巴打你再覆我
再一次多謝大佬新手上路真係好多嘢唔識所以問題多多
上網睇評測都一定不及係到問各位專業巴打

依加諗住賣咗T5 3rd佢之後換個再高級啲嘅耳機
之後就買個Adi-2 Dac翻嚟玩玩
再慢慢升級

多謝多謝!!!
我唔是大佬啦呢度好多資深巴打經常用心分享
近年headphone 同檯機都多左地方同demo 試
上網爬文有一定參考性,但睇評測永遠唔及身體力行自己出去聽咁實在
另外切記唔好用定價去衡量高低
每個品牌都有佢地既調音取向 / 單元物料技術
市場定位都有所不同,定價高唔化表好聲/岩聽
樣樣都買得貴有時都不如配搭得好
耳機同系統配置跟唔上 / 唔夾
最終既聲音表現分分鐘適得其反
睇得出屎牌急住喺Canjam Socal showcase呢舊嘢,但係得UAC1仲要索價$229就真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞