[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(98)

630 回覆
3 Like 1 Dislike
最後係dma買左,有3年保仲有得碌卡
多謝各位師兄之前嘅推薦先!!!
入手咗Adi-2 Dac 加 Supra 駁電腦聽緊KKbox無損
而家屎忽痕想升級埋耳機

想請問10K左右Budget有冇推薦?
聽開Pop & 打機為主
Open Back 或者Closed Back都可以
我見頭版好多選擇但怕醜唔夠膽試哂
想請教下有冇推薦先

雖然自己未試過Open Back,但睇啲師兄commnet話多數舒適啲,依點都好吸引
感謝感謝!!!

adi2 dac 使用感覺如何?
有興趣諗open back嘅話,首先評估下使用嘅時候週圍嘅環境。如果週圍環境好嘈或者係驚自己聽嘅嘢漏聲畀人聽到或者驚煩到人,咁open back就唔使諗喇
買大陸國行 sony 耳機, 有問題拎番深圳做保養抵唔抵諗, 平3k 港幣
我而家都係adi-2 dac加條supra

聽開Pop & 打機為主

hd800s
小弟新手上路唔夠膽講啲術語
但整體感覺就係冇買錯!好聽過就咁連黑磚
而且上網望過下仲有好多功能未識用,識得用的話應該可以再提升好多使用體驗
多謝打手巴你哋嘅推薦
多謝師兄回覆
因為純粹諗住係屋企聽,所以依一個應該唔成大問題
反而依加用緊T1
唔知係Closed back問題定係我自己感受問題
聽得耐真係要抖下先
想請問下師兄覺得人聲掂唔掂
我見我個Budget都多人推薦HD800s
但有網上評論覺得雜食/聽開人聲會爭啲
K812會更好
所以掙扎緊
應該係個組合問題, 可能搵隻偏冇咁mon嘅機好D
可以睇埋Denon AH-D9200
邊隻headphone? 係咪真係國行?
唔知係Closed back問題定係我自己感受問題
聽得耐真係要抖下先

會唔會覺得高頻太乾、尖,或者低頻太轟?
還是覺得有d悶、眼瞓?
定係戴到有d頭痛?
唔知嚟緊新出嘅AT-ADX3000會唔會啱呢
hd800s用嚟雜食係ok嘅,人聲嘅話如果你係聽開妹豬聲嘅話就可能爭咁啲味道
好似呢啲咁我覺得係幾夾嘅
https://youtube.com/watch?v=2K_w2ta3q_g
大路我都覺得係HD800s,但人聲要睇你鐘唔鐘意,睇口味,打機睇戲古典OST無問題,又戴得舒服

或者諗下hifiman 啲平板

或者平啲玩住HD600/650/660s2/490先
新入手, 效果都幾好,推薦hifiman ananda nano+條4.4線
心急, 宜家又平多2舊人仔
比起sundara 低音量多好多,有質感, 配條oidio直頭boom添
宜家金銀線就平衡好多
如冇耳擴就入部 e.g. singxer SA1v2 / topping a70 pro之類
買埋XLR線, 電源線差唔多筆直
下個po個頭1-2k可以加埋Sony 隻mdr m1落去
真係幾唔錯

focus人聲得嚟個樂器又清晰,又唔難推,又輕
入門好選擇

做reference 係唔錯嘅選擇
ok
戴耐咗主要覺得係耳罩位頭痛同耳仔焗啲
諗落唔太關音色事
同埋更正翻係用緊T5 3rd先真
咁HD800s會舒服好多,熱天我都可以戴住,唔夾頭又唔會好熱
不過戴幾個鐘會覺得壓住我個頭頂,所以我加d dekoni nuggets,咁就可以戴成日
有冇巴打有headphone頭(頭頂甩甩地+壓扁晒頭頂啲頭髮)
又唔用得IEM耳仔會發炎
又玩唔到喇叭 老婆仔女投訴

仲有冇咩好辦法聽歌
ksc75
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞