[3024 #15]連登巴膠關注九巴新旅遊路線HK1開線後客量專區

779 回覆
3 Like 3 Dislike
呢單啲fd?

【成功爭取系列】

話說係薄扶林或者港大返將軍澳,過往要面對搭巴士車費貴嘅問題,幾方便都唔會搭巴士!

早排寫咗封信畀城巴,建議落實一些轉車優惠,係剛過去嘅禮拜日,795X改道同時,終於新增咗一大堆優惠

1️⃣ 795X 可以轉乘城巴獨營嘅南區路線 970/970X/971 ,總車費低至 13.3

🟡 將軍澳上 795X 畀 $12.3
🔵 係油麻地轉乘 970X 畀 $1

➡️ 即係只需要 13.3 就會由將軍澳去到香港仔,呢個收費係108轉98D/206D 嘅收費水平

只係可惜冇包括 796P,呢件事就可惜,796P 只能轉 690 或 690P 🥹 假如你住寶琳及坑口,理論上駁多程 798 就做到,未實際試過就唔 recommand 住⋯⋯當然,將軍澳隧道轉車站能否車駁車就冇辦法保證。

2️⃣ 795X 終於可以免費轉 20/793/701/701A/970/970X/971做駁腳搭返落深水埗,算係 793 以外嘅選擇

【對不起,我被城巴騙了】

昨天早上,我在城巴轉乘優惠網頁了解路線 795X 改道後有否新增任何轉乘優惠,結果發現城巴終於加入轉乘南區路線的轉乘優惠,而且銀碼慷慨,同時都實測了 795X 轉乘深水埗方向的 970 號線,證實可以免費轉乘 970 往蘇屋方向,遂於其它個人渠道發放消息。

不幸,晚上再了解城巴轉乘優惠版面,就發現銀碼「打回原型」,只有 1 元優惠,雖然都是新加入優惠,聊勝於無,惟令大家空歡喜一場。就此,同大家講聲「對不起」,給大家錯誤期望。

在此,希望城巴重新考慮提供這些較高額的轉乘優惠,並加入 796P 線提供轉乘優惠,方便將軍澳街坊往來香港大學、數碼區及南區其他地方。
已承認炒車
九巴招標改裝5架E500 MMC 做開篷巴士
HK1 會改派開篷車?
https://www.kmb.hk/storage/files/OTN%20-%20Open-Top%20Bus%20SUB0062.pdf
乜料,17一拖拖3架齊齊離站
懷疑拎黎行B1
咁不如99改瓦窰頭半直通,299X拆一半XX99惠民路特快沙市。
沒乜用,倒不如縮去彩虹道拉去美長荃葵改名40M,然後296C改行長荔美龍翔道彩虹道改名296B,重開12B跟296C至觀市,793加經尚德巴總單向
都話攸壆路一定搵36做
建議全條取消
慳返啲油 直接喺希慎起載
叫74X班佬幫手喺apm開頂咪得
九巴ETA好似又全線陣亡
最緊要總站出車要冇事
而家唔使FF 63x飛美孚㗎啦
今年多咗50爭生意,就算落橋塞多20分鐘九巴都肯
63X永續停美孚好嘢
有50爭生意又如何
厹咪又減班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞