Bupa保柏乜都唔保

306 回覆
423 Like 14 Dislike
急症有明確定義,你心臟病?
香港保險就好似缐上賭場
你供得唔夠多 仲係初級會員
出唔到金比你
都唔係,我以為基本常識咋喎 可能入醫院多,用公司保險玩過幾次玩識左
bupa特別嚴
其實我想問吓,保險係咪點都要事前出咗錢先,之後先claim返。

咁其實我買保險嚟做咩?

我自己都畀得起錢,你哋仲要分分鐘唔會俾返錢我,,,

我買保險,我嘅原意都係我冇錢俾,你幫我俾,,,到頭嚟你要我埋咗單先

利申:只有公司員工醫療保險,都係先找數後claim錢
誠哥點解你唔答問題啫 係咪Agent 一係係一係唔係嘅啫
應該好多連點玩保險都唔識,好似入睹場連百家樂點玩都唔識就坐係睹枱到
幫推
唔係,去cashless network,睇下policy或打上cs問,連買左乜都唔明就唔好買啦
係咪有心痛 照下 測試下 就會賠錢? 有冇發現都好
未loop到你問題,咁心急做乜,我好似啱啱答左

越睇你越似打手,咁低質當人架咩,咁當然連登好多傻仔傻女
呢間野出名全行難claim
在不損害上述的一般性條件的原則下,符合醫療所需條件的住院情況包括但不限於以下例子 :
(i) 會員因急症需要在醫院接受緊急治療;
(ii) 手術在醫學上需要在全身麻醉下進行;
(iii) 醫院具備手術或治療程序所需的設備,有關手術或治療程序並不能以日症病人的方式進行;
(iv) 會員同時發生的傷病屬明顯嚴重;及/ 或
(v) 考慮到會員的個人情況及會員安全後,所需的醫療服務應在醫院內進行。

呢個咪岩你
危疾唔係睇你中唔中條款啲病 同程度?
講心急邊度夠你心急啫,撳個掣就睇到你喺我個post到講咗啲咩啦, 我又唔明問你係咪agent呢個問題你要loop 咁耐喎
我都知連登有好多傻仔傻女嘅唔係點解成日會無啦啦有人衝出嚟扮代表啫?
你張claim form 醫生填個頁有問題
佢定義左你唔係必須既醫療程序

無咩討論空間 除非你比埋張填左既form上黎
呢度應該都好多claims 既巴打既
我用開公司保險,無個人醫療,我會做既係儘量去保單列明network,去時俾醫療卡,要照野就gp > sp > imaging center,我會完全ignore醫生叫我去邊間指定機構照野,100% network,你睇返自己policy,有d可skip gp,直跳sp,根本上除非爆左你保單限額,如果唔係我claim到,無論驗唔驗到野,不過我真唔舒服至去驗

其實好多場景好複雜,但基本原則係,等得非急症問左保險公司先,急症就白車去公院
我原本買危疾係諗住有乜事可以有舊錢人生最後一次玩埋佢豪一次。
但我唔危疾都辛苦到死死下成半個月除左睏外乜都做唔到,咁我真係危疾時點睇都會有錢冇命享啦屌。咁我供黎把撚咩,我襯自己健康時玩左佢算啦。

睇你為咩啦,你供黎等屋企人有錢洗可能有用卦,但等自己有錢洗就冇用既,我真危疾時又玩唔到,醫又未必醫得好,又實辛苦,又冇安樂死,佢就算claim錢俾我我都用唔到啦
明既
你睇返我啲post啊份form冇經過我手㗎,而bupa亦唔俾我睇返份野。我而家係交咗醫生證明信俾Bupa等佢處理。
Pin this
Bupa
A字頭冇佢咁衰
只可以講要睇清楚T&C
危疾 賠錢主要都係三個病 癌症 心臟病 中風
既然你咁鍾意一言九鼎講到自己咁熟保險點樣玩 但原來講嚟講去都係公司醫療卡
保險sales狗含撚啦
你地嘅存在咪就係搞到天下大亂
做咁多陰質嘢呃錢,幫定自己老母買份人壽保好過
其實我個case就已經唔關條款事,就真係自己太天真幻想我中左危疾時可以claim錢去玩環遊世界再死之類。
事實係真中到危疾仲要claim到錢個種都應只會睏係張床度死死下乜都玩唔到。
咁我又供得唔耐,又發現件事唔符合預期,咁咪cut囉。
我諗保險呢啲野比較適合有家庭既人啦,當事人有乜事都辛苦到處理唔到啲單去claim錢啦,claim完又冇命享,冇結婚冇仔冇女既其實真係冇乜用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞