Bupa保柏乜都唔保

317 回覆
434 Like 14 Dislike
保險係要你買唔係俾你claim
咁你入院有冇拎轉介信醫生?有冇refer你入院?
係呀,你講中咗我想講嘅嘢我覺得佢啲嘢係跟唔足同冇講清楚㗎。仲要如果你要搵個醫生寫啲咩信嘅話又要再特登約佢時間又要俾錢。 全部都係講個錢字。
你嘅思想都仲係停留係「下下買咗保險就係用保險公司Network Doctor」,就梗係有啲咁撚戇鳩嘅情況出現

急症科係唔係當門診賠償,我講咗無數次,係講緊呢個專科響你嗰份保單條款之下,究竟有冇得直接唔使轉介信就可以去

如果我要玩,我可以就咁睇一個普通GP,講到自己好唔舒服,叫佢寫信直接去急症室,咁我已經可以去私家醫院急症室專科嗰度睇醫生;就算佢覺得我唔需要留院,我都已經符合門診賠償資格,因為有轉介信

如果我係需要入醫院做程序,我根本唔需要拘泥究竟有冇轉介信,我直接去私家醫院急症室,當值嘅嗰個醫生,即係第一個接見我嘅醫生,係急症科專科醫生,佢都已經有資格寫我入去醫院留醫以及要做啲乜嘢嘅程序,claim form第一個搵佢去寫

如果出嚟報告需要轉介俾另一個專科,例如內科,進行第二個程序,我第二份claim form搵呢個內科寫

以上兩份claim form,一樣符合程序,你就要賠錢俾我

當然,你哋有權話唔係醫療需要唔賠錢俾我啦唔道德嘅嘢你哋好在行
買保險唔係為咗養班經紀狗同保險公司㗎咩原來你係為咗保費
push
我份保單真係寫
專科要有普通科轉介,但急症科除外
我份保單就戇鳩啲,急症專科都係要轉介信

我屌柒個CS,夜麻麻唔舒服睇急症都要轉介信,咁何來叫急症

佢都只係copy and paste返我,呢份保單係咁寫
師兄你講得算公道 唔似D 無買保險既傻鳩係到亂up
就咁聽你個醫生其實都真係唔係好好嘢,介唔介意開少少名係邊間醫院、同邊個醫生?

因為一般醫生叫你做嘅程序都係醫學需要,咁佢知道如果你要填claim form,佢哋都會好合作咁去寫得;而且就算真係公保險公司仲要追落去要醫學報告,其實佢哋都唔會托手踭
港x 醫院,醫生名我就費事講,因為始終我隨時要返去搵佢希望你唔好介意,覆診個時個醫生面口都唔係咁好㗎啦仲畀說話我聽
咁on9
除非真係睇普通科醫生覺得搞唔掂叫你即刻去
明白嘅,你都唔好暴露個人資訊

不過香港地有急症專科+急症室嘅私家醫院真係唔多,港島區係港安同港怡,當中最多急症醫生嘅又真係得港安
係呀,就係咁戇鳩呀
所以夜麻麻唔舒服去睇急症科醫生,最好你確保佢會同你做某啲醫學程序which跌入去住院手術醫療保障範圍裏面,咁你就可以免左呢一次嘅醫生費

如果唔係,你預咗只會收到GP門診賠償費用
我都唔係做保險,不過見到連登盲反保險幾好笑
醫療保險係必須嘅,特別香港地公立醫療咁差、私立醫療價錢好貴

危疾人壽就真係睇你閣下嘅需要、家庭需要

但最大問題係,淨係保障最切身健康嘅醫療保險都成日出現比保險公司踢保,咁真係會問買嚟做乜撚嘢
認同,我都係受害者
以為買個保障? 點知比佢糾纏左2年,身心疲累 錢又無埋
急症室直入就得,唔駛GP refer,但私院急症室叫你入醫純為觀察就你諗你

「下下買咗保險就係用保險公司Network Doctor」,呢個play safe做法,有人覺得自己熟或幾肯定都可以去non network,好似你咁自信就可以go ahead,之後同保險公司有dispute,你咁熟同理據咁足咪同佢地成個legal同醫療團隊慢慢磨 再唔得咁報東張,總有辦法既

我就擺明唔熟既,做所有medical procedures前我一定要知張bill大約幾錢,講唔到就next,唔係間間私院或醫生都咁閪劏客,大原則係唔駛pay and claim就唔pay and claim
其實好多時係d買保險嘅人唔睇清楚就買,以為咩都賠
好撚賤
如果私家醫院急症室叫你入醫院,純粹觀察就梗係個醫生都戇鳩啦咁樣同你寫claim form梗係claim唔到

唔該真係唔舒服,入去都同醫生講得清楚啲你唔舒服嘅情況,等佢了解到你嘅嚴重性,幫你確定需要留響醫院做唔同嘅觀察及醫學程序,當然前提唔該個醫生醒水同埋合作

至於買保險嘅原因,其實係令到自己響唔舒服嘅時候獲得適切嘅治療,適切嘅治療包括適合自己嘅醫生以及適當嘅治療

NetworkDoctor嘅醫生,坦白講冇料嘅多或者Hea做嘅多,如果為咗要令到自己唔好claim唔到錢而走去睇一個唔太有用嘅醫生,亦都已經有違買保險嘅原意

當然呢個已經係涉及到商業及道德問題,香港地嘅保險公司就係冇商業道德
你講到好複雜嘅病徵,例如乜鬼嘢原位癌嗰啲,你講俾我聽都冇用,我係Laymen梗係唔識啦

不過作為一個laymen,上面嗰位巴打話MRI shown ACL斷咗,都可以唔賠

我就真係大晒頭啦
Google求其搵
https://alea.care/zh-Hant/insurance-explained/inpatient-vs-outpatient-insurance-difference

住院與門診護理分別是什麼?住院與門診保險又是什麼?

簡而言之,住院保險涵蓋需要住院的治療,而門診保險則涵蓋任何不需要住院的醫療服務,即門診護理。

可想而知,住院治療通常涉及更嚴重的情況,譬如大手術、重傷,甚至需要留院觀察的分娩。另一方面,門診服務包括更廣泛的治療項目,例如醫生諮詢、身體檢查、診斷檢查、小型手術及醫療程序等,其中許多服務都可在醫院以外進行,由診所或醫療中心提供。至於需要進一步觀察以確定必要治療的醫院急症室病人,在正式入院前,都被視為門診病人。
戇鳩仔咪講撚咗好多次,門診可以睇乜嘢專科醫生,又能夠攞到專科醫生理賠,咪就係睇你份保險保障範圍內容囉

有啲係仆街到急症醫學呢個專科唔包嘅,咁咪恭喜你囉

倒返轉,只要你去睇醫生,個醫生一收你入醫院,哪怕你係急症專科,你條數都已經落咗去住院賠償裏面,亦都唔需要呢一步之前要有轉介信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞