Bupa保柏乜都唔保

196 回覆
303 Like 12 Dislike
咁你去番門診醫生,叫佢補番張轉介信入院信比你,唔經agent 買咪無agent 教你lor
咁你咪唔好睇囉又要睇又要屌你當我派膠鳩嗡又得,冇要你一齊討論
我搵左負責我個個專科醫生寫返封信交返比bupa, 仲等緊bupa 結果
永遠都睇網絡醫生寫轉介信去醫院或者專科最穩陣
我既經驗,專科已經係第二關,睇專科前係要普通醫生寫紙轉介,你望清楚條款
呢個bro 正確,直接睇專科會ban 你
多謝你提醒左我啲野雖然我唔知有冇用,不過我會試吓個方法
網絡醫生通常都好廢
利申公司用bupa
帶定頭盔先唔岩睇or 覺得我派膠嘅可以稍移玉步唔睇 Bupa 唔受保,我唔係第一個亦唔會係最後一個
冇好agent幫手跟,自己唔熟係會好頭痕
正常有人跟會逐步講點做同埋多數幫你約埋
今年做過手術本身保險批左免找數
但唔知係咪因為選左某啲特別貴既醫院做搞到大左好多budget cover唔到
不過都試左交多次文件比保險跟,最後保險賠番足
唔洗灰心
係,我唔止一次食網絡醫生啲藥食到差啲死,亂鳩咁開藥。個醫生知自己開錯藥收返啲藥當冇事發生過
買得保險預左架啦
咁有啲咩係保㗎=.=
理賠部員工大多係d無medical background staff,最多只係nurse。你個註冊醫生話有medical necessity其實就係有,bupa係無得judge個醫生的judgement。當然住院純為診斷掃描就另計。但聽巴打所講,你當時情況係有醫生prove有medical necessity去住院。但而家bupa認為無,你要in writing request佢提供further書面解釋,就住你個case點解無住院需要同埋係根據邊位醫生or同事judgement覺得你無住院需要。

醫委會曾經出過聲明,入面有幾句講到“醫生為病人選擇「合適」的場所進行醫療程序,不一定是可進行該些醫療程序的最低護理水平場所。醫生考慮的合適性,不等同最便宜的場所。”

跟返保險投訴局的投訴程序,巴打你係要同bupa lodge一個書面appeal。你以前同而家的document都要keep好。所有野black and white。因爲一旦你同bupa reach唔到agreement,所有document係要以書面交去保險投訴局。就算你同某個bupa staff傾左電話,都要mark齊幾時通話,對方staff number,傾的內容。
自己風險自己管理
所以一向都唔信保險
急症入院呀
邊可能
我屋企人同我自己
三次都係直接上專科醫生診所,再醫院做手術
咪一樣claim到
唔會要先睇普通科再轉介去專科先至claim到
保你每年交錢張收據通知書
會唔會係醫生叫你留院觀察
然後保險公司覺得觀察唔係必須?
醫生轉介都可以話係無需要?
屌你係咪唔識填claim form都醫生填架喎
樓主真係抵死,開post想聲討保險公司但無來龍去脈仲咁串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞