Bupa保柏乜都唔保

317 回覆
434 Like 14 Dislike
主診註冊西醫的建議並不是唯一的考慮因素
暗示「保險公司自行判斷才是唯一考慮」
我到依加都冇買過保險 車保旅保唔計

身邊啲人成日話自己供緊幾份保幾份保
我同佢地講我冇買過
佢地即刻笑到我面黃
不過我仲係冇穿冇爛
如果生cancer 真心唔駛救我 由我死就得
拎供保啲錢去多幾轉旅行算
如果「NetworkDoctor嘅醫生,坦白講冇料嘅多或者Hea做嘅多」,咁似醫生無職業道德d,保險公司都係傾terms,操控唔到醫生係咪hea做

坦白講,從醫好角度睇,未試過network doctor有手術或治療失敗過

同埋俾錢多定醫療成果無直接關係,公院醫療同設備一定outpace私院,所有奇難雜症一定公院至做到

唔止香港,其實全世界醫療保險都係咁玩,唔同既係世界各地唔同既醫療制度drive到唔同既醫生醫院既行為模式,醫保只醫療體系既financial aids,所有你受到醫療既不公或挫傷,要怪就怪政府或醫生,佢地至係最大問題製造者
咁唔洗買保險啦 有事999入急症算
真急症就去公立醫院啦,私家醫院唔係睇真急症用
屌你老母!自願醫保!
https://lih.kg/3712475
其實真係唔駛,我都唔明d買黎做乜
不過咁,買左真有病但非急症,如腎石,如長期病,都可以睇下私家,但呢d症大把時間你同保險公司溝通清楚至入院,總知要清楚個bill幾多保險俾,幾多你俾,盲頭入院,遇着d衰醫生老點你做乜做物就自求多福
買保險
俾錢之餘又鬼咁多條款
你睇埋我果份
你點樣判斷自己係咪你口中嘅真急症

其實你知唔知好多人去到急症都要走去等好多個鐘,除非你同我講你響街外比車撞到已經停止晒呼吸、冇晒知覺,用白車車你入嚟嗰啲,先至入去即刻做你

買得醫療保險就係希望有事嘅時候得到最好嘅治療方案,that’s why 點解越來越多私家醫院願意開急症室
我至講左急症不嬲當outpatient賠你個人醫保如果得inpatient,個claim會跌入pre post clincial個limit到
針對呢句嘢我有問過CS嘅,但係佢完全冇覆我
公立醫院急症室有專業醫護去判斷你係唔係真急症,要等好多個鐘嗰d證明唔係真急症

你認為自己係真急症而走去公立醫院係冇問題,但醫護判斷你唔係真急症之後,你一係等,一係自己去私家醫院急症室。有買醫療保險其實私家醫院急症室可以當門診claim,你話咩急症門診都要轉介信,其實你買嘅時候有冇睇清楚先買?

樓主個case係私家醫院急症室叫佢入院。但私家醫院好多時為咗賺錢,係唔係都叫你入院,保險公司自然睇緊d,條款其實都寫清楚,買嘅時候要留意。
呢個真係唔幫你。
首先,唔通醫生覺得需要住院,你就覺得唔需要?你係憑咩專業資格去判斷?
第二,懷疑濫收,你去告醫院啊,關病人咩事?你唔係覺得醫保claim D 錢係病人落袋啊?醫院濫收你,你有本事去搞醫院囉。
Aia 好過佢

比人的入竹篙灣都可以clam住院保
AIA當年係第一個走出嚟話唔賠腸鏡胃鏡入醫院做,只計日間門診中心嘅rate嘅第一人

當年係俾人屌到反艇不過近呢幾年有啲保險公司青出於藍響賠償方面
公立醫院急症室有專業醫護去判斷你係唔係真急症

On9你咁撚樣講,即係講到非公立醫院急症室嘅專業醫護判斷你係真急症,就係錯誤

我再重新一次:有買私家醫療計劃,喺私家醫院急症室由急症科專科醫生睇你,你要睇吓個plan究竟係唔係包急症專科

我個plan的確係唔包急症專科,即係一定要有轉介信,咁去到急症室由急症科專科睇你,先至可以收得到專科門診醫生嘅賠償額,否則只會當你普通門診索償,額度比較較低

至於你最後講,樓主個case係私家醫院急症室叫佢入院。但私家醫院好多時為咗賺錢,係唔係都叫你入院

你有咁嘅諗法實在有Bias
其實所有網絡或者非網絡醫生都可以係咁嘅情況,一聽到你話唔舒服就叫你入醫院去做治療;另一方面,其實你唔舒服,特別係內科問題,的確係需要觀察以及做一啲進一步嘅檢查,先至知道有冇事,我唔覺得咁樣叫做「係為咗賺多啲錢」
咩手術係大中小型
有擺哂出嚟的
因為有利益關係 早幾年開始D保險公司都同醫生醫院反枱
好多醫生睇住個benefit table claim爆人地份保險既保額

所以之後T&C 都加左「合理及慣常」費用呢啲字眼
支持
所以張claim form 寫乜係好撚重要
如果你個醫生寫到你body check 咁 就真係好難屌保險公司
呢間嘢,極度奉勸大家,不論係做手術(真係入醫院嗰種),定還是係醫生覺得有某啲醫學程序(日間中心嗰種),問咗、單聲先

如果係網絡內醫生,佢固然會同你做pre-approval

網絡外醫生你都可以叫你個醫生寫一份簡單嘅診斷證明,當中包括診斷以及將要做嘅程序,然後你比佢哋嗰邊望一望,由佢哋答你究竟屬於乜嘢範圍類別嘅手術,同埋是否合理程序、價錢合理

Bupa 唔係個個plan 都有架屌
公司Medical 一撚定無
之前有friend 切除半個肝定腎,全世界嘅保險都話係複雜,醫生都講到明係複雜,全香港得1,2個醫生做到

結果出到嚟bupa 話中型
嬲到個frd 仆街
就算生cancer 有得賠關保險佬咩事 佢私人比錢我?
大佬 人地真金金銀比錢供張單比埋commission if any
係應得嫁喎 洗撚多謝保險佬
咁多間都俾你買到間最柒既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞