Bupa保柏乜都唔保

216 回覆
326 Like 12 Dislike
咁仆街
用佢個入院免找數
就係諗住唔駛出院嗰陣拗數

咁玩買嚟做乜
I mean 要俾份form醫生,佢會ticks番邊啲要,加啲reference letter通常都得

利申 公司醫保 claim過勁多次
留名學野,我都有份保誠自願醫保
正係知要住院先有得claim
由頭到尾bupa cs 同我"對話"就係藍字個啲囉你想我同bupa cs 有啲咩對話?問佢食左飯未? 我又理解唔到點解你會覺得我係驚?
入醫院份form 係醫生填架冇經我手
點唔經你手?頭一part 病人要填架喎
點解香港買d保險條款咁辣?
好多時都聽到d人話保唔到,
其實外國保險制席係咪都係咁?
唔好跟車太貼我俾左條claim form link 竟然話無經手但第一part 明明病人填
其實就唔一定,當clinic day care都得,最緊要係醫生點填

唔識就問番你aa
而家串親你咩?你咁大反應做咩啫 點樣聲討保險公司同點樣冇來龍去脈呢?
要唔要我講埋邊年邊月邊日入過邊間醫院睇過邊位醫生入左邊科專科訓過邊張病床都同你講埋先?
但同你講完我又唔覺自己有咩得著
私院入院做登記部有專人處理曬
其實你有冇住過私家醫院?
Claim過好多次啦得你有醫保咩
次次print定form俾醫生填
交form一個星期收錢
如選擇網絡以外的醫生*:
入院前:致電保柏索取「初步保障審核表格」 (保柏尊貴寶會員除外) ,請主診醫生填寫表格,並將表格傳真、電郵或郵寄給我們,我們會向您的醫生及醫院發出「初步保障審核確認」 / 「付款保證信」。請預留最少兩個工作天作初步保障審核。
申請初步保障審核:
電郵: preauthapp@bupa.com.hk
傳真: 3973 6966
辦公時間: 星期一至五,上午9時至下午7時,公眾假期除外
入院時:出示您的保柏醫療卡,或使用myBupa的電子入院登記^將您的醫療卡資料發送至所選醫院,然後出示myBupa內的電子醫療卡/確認二維碼。無須繳付入院按金。
出院前:請於醫院已為您準備的賠償申請表上簽署,並以保柏醫療卡或電子醫療卡^/確認二維碼繳費。
* 住院免找數服務並不適用於保柏晶彩寶會員選用網絡以外的醫生。

Copy埋俾你睇你講即係似non panel doctor
你無俾form醫生填,咁即係無付款保證書咁無得免找數啦
我買左好多年保險啦師兄,某啲私院會print 埋form 係你面前處理左你所講嘅第一part 先
入院免找數
師兄你唔好認叻認唔切啦 全世界真係唔係得你一個有醫保架,唔好衝得咁前先覆得你慢少少又比你認到叻
你到邊睇到我冇比form 醫生填呢?
買咁多年都claim唔到就碌柒啦講到咁撚識

我睇哂成條link都睇唔到醫院幫你搞免找數

Panel doctor 都講緊要預兩日批喎

https://www.bupa.com.hk/tc/customer-care/hospital-claims/
成個post最柒係你claim唔到
你咪就係個碌柒講到自己咁撚叻原來仲咁笨柒唔知入私院登記部填埋form 你除左同bupa 啲濕鳩CS一樣識得無限copy and pasta 咁 copy 啲鬼唔知老母係女人嘅野之外仲識啲咩
打咁多字,你反應大D
買個時乜都得
到要claim保險狗講晒
佢話唔俾claim你根本冇任何地方申訴
路過亂入…
囉住BUPA卡出院免找數好似係免交claim form…官網都寫明

利申:bupa用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞