Bupa保柏乜都唔保

270 回覆
388 Like 12 Dislike
咁你收皮
我當初打完針同一病徵,睏係度唔郁心跳都過100,血氧都係97,驚過敏驚心肌炎,去到公立急症唔駛等個種,但搞左輪都係「而家冇乜野,返屋企睇多幾日,真呼吸唔到再黎」

公立既住院就係咁撚難
其實去私院睇醫生同住院我畀得起錢。但有保險自然會claim 保險,唔係份保險擺係到做咩?
真急症一定係揀公家,佢地會俾最啱同最medical neccessary既治療俾你

心口痛 心悸 頭暈呢d病懲好多斟酌空間,真係個個人感受唔同,我自己都試過心口痛 心悸去睇門診,個醫生聽幾下就話可能坐姿唔好肌肉痛但以為心痛,心悸就可能工作壓力,叫我自己觀察下就算,藥都無開就送我走,最後我循正常保險途徑去做心臟檢查,咪又係無事,買醫療保險又唔識玩又信哂醫生,受害係自己

樓主當時咁辛苦,100%應該call白車,有專人接送,仲咁好精神搵車搭去私家咩,有d野講白哂就好醜陋,包括私家醫生d仆街野
正常你同醫生講要claim保險
佢都識填到你claim到
買嗰時保埋老母
Claim嗰時保你老母
所以你出院紙寫睇心定睇腳
我朋友個心口痛住到公院,因為醫院排期照電腦掃描(好似係)要等太耐咁醫生就寫紙叫佢喺出面做。跟住佢claim自己份保險(唔記得咩公司)claim足晒tim

我自己入公立醫院急症個情況同你係接近最後都冇得住院,但係醫生就寫紙轉介咗我去睇專科。

但係公立醫院專科我都要排到下年年頭先有得睇。而我之後真係再次唔舒服先走去私家。
請養成習慣,呢d非急救手術,要去cashless network做preauthorization先,所有自己心血來潮決定同私院醫生判斷都有claim唔到風險,保險公司最錯係方面教育不足
bupa呢間野真係風評不嬲麻麻地
其實任何保險都係
醫院條數係有得俾醫生鳩up,醫生係同醫院拆脹,醫生手術費係醫生同醫院傾,巡房費已好多鬼祟位,有d唔關事既醫生都會巡一巡收錢
心,睇腳係另一個ching
咁又入私家?完全睇唔明
保你老母
卓健係bupa網絡醫生,佢淨係想你去卓健睇,去控制成本
師兄你咁清楚保險公司點玩你係程總定aa
咁你係claim治療定檢查
公院收真急症,仲要好快入得院

樓主肯定唔係急症,俾私院醫生昆左,同埋私院真急症既重大傷病係唔會收既,驚你死係私院整衰間醫院個stat,會refer你入公院

所有私院多數收非緊急同等得既case,等得既case你都去做preauthorization,只能話你唔識玩
都唔知點安慰你
只能話香港醫療窮人含撚

Outpatient間間一樣,但outpatient去非網絡都一定claim到
惟有係公立醫院慢慢等
買醫療保險正常要知既野,你根本唔知自己買緊乜同點用,正如你申請信用卡迎新,你唔知rule唔識玩,明明自己唔係新客,又簽唔到合資格交易,咁緊係攞唔到迎新,因為你連個game rule都唔知,靠自己盲試同聽人老點死得啦
你都未答我你知咁多野係程總定agent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞