Bupa保柏乜都唔保

317 回覆
434 Like 14 Dislike
咁你最後diagnosis係咩?都唔知?
唔知醫生寫咩既情況下 好難去討論係Bupa 踢保閪定係醫生同樓主既問題

建議你搵IA投訴啦 間間保險公司都好驚IA 又要開case寫report 又要拎哂d documents 比佢review
屌你老母保險狗躝開啦仲話自己好熟保險

一般保險,特別公司保險,包兩樣嘢,第一樣叫門診,第二樣叫做住院手術

門診嘅話,的確會指明邊啲專科可以唔使轉介信,邊啲專科係要轉介信,咁你係要自己留意返

所以如果你用門診計劃去睇急症科專科,佢係唔會賠專科價錢俾你呢個位的確係有少少奇怪,例如夜晚真係突然間肚痾去咗某一間有急症室嘅私家醫院、有急症科專科醫生當值,保險公司都係唔會賠專科錢俾你,假如急症專科需要轉介信

但係如果係屬於住院嘅話,係唔需要任何醫生轉介俾呢個專科!你唔舒服直接搵佢,而佢診斷完之後覺得需要寫你入醫院做或者響日間手術中心進行某些程序,已經係成個住院手術計劃裏面包含咗嘅程序

至於人哋真係唔舒服去私家醫院急症室,急症室嘅醫生覺得佢需要留院觀察+進行一啲醫學程序去檢查佢乜嘢事,完全係醫學需要

你有乜嘢資格去判斷人哋嘅嗰個緊急需要係咪真係緊急需要?點解公立醫院收你先至叫做真正緊急需要?點解你可以有咁樣嘅醫學判斷?你用邊一本醫學書去支持你呢個講法
生死有命
公立專科新症要排好耐, 排隊時間係用年計
//為免存疑,在考慮治療、醫療服務或藥物是否醫療必需時,主診註冊西醫的建議並不是唯一的考慮因素//

//就「良好及謹慎的醫療標準」之詮釋,保柏將會考慮以下事項:
I. 醫療標準為必須經過適當審查的獨立醫學期刊中臨床證明所界定;
II. 相關專業機構的建議;及
III. 符合良好醫療守則標準。//

即係就算醫你個醫生話明你有醫療需要
但Bupa都會千方百計去cherry pick其他同你單嘢無關嘅文獻,去證明你根本冇呢個需要?
保險公司不嬲都話自己醫學團隊評估完之後,覺得你個case冇醫學需要
從來冇一個醫生可以質疑嗰個醫生做嘅嘢係完全冇醫學需要

你留意吓啲法庭新聞,無論係涉及死因庭定還是可能就住醫療問題打官司,雙方搵專家證人出嚟作供,都好少可見到一個醫學教授,夠膽話嗰個主診醫生做嘅嘢完全冇醫學需要,佢最多可能只係會質疑佢嘅程序係唔係完全冇錯、佢嘅判斷係咪完全冇錯等
真係唔知,我自己on9又冇要求醫院比多份hard copy。但我會繼續email bupa 比份form 我睇

IA 我會試下 thx
@東張+
咁我公院專科算快,下年年頭有得睇
退保啦 Bupa , Cigna 呢d垃圾黎
不過我都想問一問樓主你其實係唔係睇網絡醫生?
因為網絡內醫生,佢哋做所有關於保單嘅文件同程序,係直接同保險公司搞,唔會經你手

所以好奇你入得醫院又免找數,我估你應該係網絡內醫生
叫公立開張referral letter,去保險sp network
公立醫院唔收你往往係因為冇咁樣嘅資源
年終唔少新聞都係病人唔舒服、急症去公立醫院,公立醫院踢佢出去,佢走去私立醫院一check就發覺有問題+解決埋,然後投訴上報紙添
你回應都好typical自己故仔撐唔到既視線轉移
其實醫生幫個病人做d咩就已經等於個病人係需要,同埋係最合適既治療
就算出邊有大大個醫生團隊都唔可能話個醫生既決定係錯
因為醫生既決定由唔同因素組成
包括病人既情況,緊唔緊急,當下醫療設拖夠唔夠,病人意願,病人既symtoms,醫生既經驗等等
白字黑字寫出黎既野係根本反映唔到作出決定既因素
所以點解上親media,另1個醫生都唔會直接批評另1個醫生/其他medical人既做法正唔正確,因為做法係無正唔正確,醫療程序都冇一個template,個個都要做果幾味野,如果唔係,事但搵街邊個清潔姐姐做幾個月都可以做到醫生做既野啦
間保險公司擺明恰樓主唔識野
門診包專科,inpatient專科巡房費係入院費用,乜野叫急症專科 急症室作用係分流,你點一下就見到專科醫生
屌你你真係保險公司啲人嚟㗎喎成日都叫啲人去公立

仲叫人哋去睇net work sp知唔知班Network Doctor,10個有9個係幾廢啊
門診包專科,inpatient專科巡房費係入院費用,乜野叫急症專科

屌你,原來你真係唔撚識㗎喎

你知唔知香港嘅專科醫生,急症醫學就係一個專科?
港島區港安醫院有急症室,有急症科專科醫生,甚至乎部份急症科醫生可以係有第二個資格,就係危重病學
其實每間保險公司都係同你睇T&C
同係張claim form / documents上咬文嚼字找錯處

間間都爆claim ratio 嫁啦 無一間唔嚴
只係咁岩朋友填齊料呢間claim 到 另一個第二間claim 唔到
唔係網絡醫生。我初時都以為入院免找數咁嗰間醫院係唔係會當係網絡醫生定醫院?但原來唔係。 之前我都入過醫院二份form係會經到我手我係有得睇同埋我可以有hard copy, 但今次真係好奇怪份form係完全到唔到我手。
我睇醫生嗰陣時其實我有啲唔滿意,不過我冇資格去challenge個醫生,個護士一句答達埋嚟話醫生覺得你有需要做嘅就要做。ok fine, 到而家我就拎醫生張轉介信排另外一科嘅公立醫院專科。total 要睇兩科公立醫院專科

我公司醫保同個人醫保都有。公司醫保唔得就可以彈條數去個人醫保到,不過Bupa係未後續。
乜野叫急症專科

就咁Google search 急症專科
已經有呢啲網站

https://hkcem.org.hk

仆街,唔通呢個網站係假嘅?

https://gleneagles.hk/medical-specialties/emergency-medicine

仆街,唔通呢啲醫生又係假嘅?
點解咩公司開喺香港都好似特別閪
係澳洲用緊Bupa咩都包no question ask
負評係畀你個「差評」
急症室當outpatient賠啦,我真係未見保險claim 或network list有急症專科揀 我唔係同你探討醫學分類問題,我講緊claim保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞