Bupa保柏乜都唔保

280 回覆
394 Like 13 Dislike
保險狗幾時死?
巴打,或者你書面complain個CS。話佢唔capable去解釋你個case。要求14天內有個書面答覆。保險公司都係欺善怕惡。
多謝巴打
原本都想買bupa 睇完都怕怕 橫掂間間都係閪 咁不如揀間最平算 想問bowtie同一類形既保險比較至下係咪算最平?
信者得救
呢間閪野,成日話自己有醫生
做個大型手術,佢就屈你話係小型,因為佢地自己有internal guideline , 但係唔公開得
明明政府有曬指引,咩項目係屬於大型中型小型
佢地就唔撚會理,勁撚仆街
貪平無agent 跟唔識claim咪出事囉
唔舒服急症比醫生要我留院兩日,claim 保險比Bupa 話冇住院需要

叫醫生覆佢
好明顯比CS 撚
Push
咁即係咩病邊個器官出事,後續要唔要食藥治療
其實醫療保險有冇上訴機制
試過中風入院
住咗兩禮拜
出院claim保險
話冇永久損傷
就冇得補
痴撚線
佢地唔驚你咁complain,同埋CS頭兩封回覆返我疑問嘅Email 個CS 都有留自己個名。 再之後覆我email 就連CS 個名都冇留。 佢地解釋我個case 就係copy and pasta返我第一個post藍色字條款。
而我email質疑佢哋嘅理賠部同醫療團隊係咪有比醫委會註冊醫生更專業嘅醫療資格可以challenge醫院入面嘅主診醫生?
佢地係冇覆過。

搵佢地唔容易,打電話搵佢地等好乸耐。廿四小時客戶服務熱線嘅營業時間係逢星期一至五上午九點至晚上七點。 打畀佢哋就要自己喺返工偷啲時間去聯絡佢哋啦。
好易明

你係留院觀察,而唔係入院治療 所以佢地先借啲二唔賠
果間係信諾
醫生無義務免費幫你同bupa 解釋
Bupa 好平?
除咗啲慳錢公司包真係唔會用
補充一下我個case 仲等緊醫院補交出院文件 入院前評估 同mri 報告 有機會係醫院漏嘢所以declined 但都shock左
明白

想問下樓上嗰個plan
-總保費$216,900 一共供15年
-現金價值+非保證紅利 預期要14年先超過本金$216,900?
-身故賠償$50萬?
之前我老豆有大單嘢,醫生叫佢放鬆下,唔使煩保險啲嘢。保險公司send幾多個email質問,佢覆返幾多個email。當然,有時有啲minor嘢係冇得claim,例如傷口皮膚護理,想埋口埋得好啲,可能要另外用啲藥物或治療。因為哩啲真係唔係治療必要。
保險狗係咁叫你買呢樣個
睇清楚先好買
份份都供廿幾三十年
你老豆好彩遇到個醫生好人
住院期間要食藥,出院都要食藥。但保險又話睇唔到有食藥喎? 我真係屌出聲,張hosptal changes summary 寫藥費都話見唔到
因為我有做心電圖,醫生話睇到每晚有都有啲時間nocturnal pause。醫生有叫我再入院做test, 但我話唔想比保險話我冇住院需要所以唔做test 啦。 醫生話咁你儲夠錢先做test ,仲寫紙比我排公立。
CS 只能讀稿,唔會畀你一個答案。
不過有啲奇怪,既然醫生叫你留院,就應該有需要先留院,Bupa用咩理據話你入院唔係住院需要?

Claim form 醫生寫咗咩資料上去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞