Bupa保柏乜都唔保

270 回覆
388 Like 12 Dislike
啊 ? 乜而家入院都要 Approval 架 ?
醫生話要住院都唔得?懷疑香港醫生專業資格 ?
抵執啦 !
買醫保,儲蓄保,危險保根本智商税
建議睇恐懼鬥室6
似係醫生問題多啲喎
投保個陣就保埋你老母
出事個陣就保你老母
本身以為樓豬係苦主入黎幫手
似乎搞錯左d野…
香港人做管理不嬲似撈偏
工傷就呃員工簽文件唔賠
撈保險次次大claim就賴

長遠計多左香港人走係好事
擺明間醫院昆鳩你,真急症一定係去公院,宜且即日安排你入院,私院睇急症多數無論點都建議你入院觀察下,以前同事詐下病攞醫生紙去夜晚去睇私院急症室,話心口唔舒服,呢d case係公院多數同你㩒幾下再趕你返屋企叫你觀察下,好唔舒服先黎,但私院多數叫你入院照乜照物

除非你真係好唔舒服,所有入私院住前都係入保險公司既cashless network做preauthorization穩陣,唔好信哂醫生建議,你自己都唔係好唔舒服而個醫生又講唔通理由叫你入院,你有權叫你call車去公家急症室,如果私家個醫生判斷係正確,公家都一定會admit你

我明好多人對醫生職業光環好崇拜,但私家有d醫生果種濫收費同無醫德係你無法想像,你買保險緊係想乜都賠,但係咁易bupa晨早執笠,買保險都應該跟返規矩玩,今次當學下野,醫生唔一定係啱,做病人都要question醫生,佢叫你做乜做物唔一定跟足,有疑問打返俾保險公司問下,小心俾醫生當水魚咁㩒,到時受害係自己,有d醫生淨係諗掠水,無醫德可言
唔舒服到就快死就去公院急症,有救護車接送加即時入院咁濟
咁有保同冇保有各方面有咩方法去處理?
個醫生都幾撚串
講明非保證,就算嗰年係0你都吹佢唔脹,唔好成日再貼呢d喺到唯恐天下不亂
唔懷疑醫生資格,但懷疑濫收,醫學判斷同道德判斷係兩回事,多數私院急症要你入院既case,公院都唔收或排到好低priority,咁你會唔會話公院醫生質疑私院醫生專業資格?
你如果生cancer 就知保險佬會幫你好多
屌你老母保險狗
同意,必須唔必須你噏哂
不如叫買保險嘅人排公立醫院囉,唔係必須睇私家醫生喎
你應該冇問題,樓主可能係射左去觀察病房,保險不嬲唔包,因為冇實質病徵
樓主係心口痛 心悸 頭暈

醫生叫佢入院好正確,唔好講到醫生昆人咁
屋企人試過搵私家醫生再book醫院照腸胃鏡同做小手術,跟住Bupa話屋企人冇住院,所以唔會賠錢。我屋企人又蠢咗諗住自己俾錢算數,又冇同我講

到我有事要照腸胃鏡同做小手術,夜晚先入醫院,第二朝一早就去照腸胃鏡同做小手術。

Bupa又係唔賠錢,因為bupa 話冇全身麻醉嘅話就冇住院需要,同埋有日症中心可以做腸胃鏡。 咁我就問我照腸胃鏡嗰時就瞓覺瞓足全程,我就冇了解到到底嗰啲係麻醉藥定係鎮定劑。據我所知照腸胃鏡噴麻醉藥嘅話就係公立醫院噴喺個口腔度,要全身麻醉嘅話要另外俾錢請麻醉師嘅。

問埋佢有邊條條款講明我要去日症中心做腸胃鏡?
我睇嗰個醫生嘅診所係冇得做得做腸胃鏡。但係我睇到卓健就有日症中心咁你係咪要我去卓健嘅日症中心呢?
個CS 答我唔到,話轉頭email條款俾我。但係到最後係冇email啲條款俾我睇,但就叫我搵醫生寫封信交返俾佢哋證明我有住院需要就ok 。嗰次最後就賠到錢。
好肯定斷腳係有必要治療
其實門診唔收你嗰下就應該要問佢拎轉介信……
你應該係差封轉介信
我唔否認香港有某啲醫生知你有保險就收到條數貴一貴。但係醫院條數係冇得比醫生鳩嗡,醫院有曬價目表,同埋做個test 係真係同病徵有關。
咁希望你全家生cancer,等保險佬可以幫到你更多
可能我唔想講咁多野比mon post 嘅保險狗知啦,公院急症我都有去呀,轉介埋睇公立醫院專科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞