哇六合彩痴撚左線呀

768 回覆
793 Like 22 Dislike
而家大家質疑嘅係兩次有五個數一樣

唔係specifically兩次都有5 18 21 24 44

明就明
咪寫左畀你睇點計出黎
睇完再comment
你有冇睇我comment? 我講左係1/5000
咪就係中三獎嘅概率囉
當簡單啲用兩粒骰,可以有11 12 13 14 15 16 22 23 24 25 26 33 34 35 36 44 45 46 55 56 66
21個組合
第一次擲到35已經係1/21既機率
我明你地話第二次擲到35既機率都係1/21
照你咁計第三次擲到係咪都係1/21?
擺明程式出錯 搞到2期一樣
搞到5個no.相同先發現即時fix返
你冇睇我comment
1/5000係一次

六合彩應該係搞左2410次
我計嘅係 搞2410次會發生呢種情況嘅機率
我係講緊specifically 2次都5.18.21.24.44
因為本身開呢5個no.已經係好低機率
明唔明 大家會質疑一樣就係呢個意思
21個組合
你咪繼續扮唔明 lur地
我ok 架
你數少左好多
12同21 係兩個可能黎
你不如真係聽我講拎粒骰仔試下 你就明我講咩
你犯左個計概率嘅人成日會錯嘅邏輯

利申:會考數學冇錯過概率題目
第二次同第一次一樣 係1/6 第三次同第一第二次一樣 係1/36
出聲死得仲快
依家全世界都知佢啲波有問題
兩粒骰仔全部可能 係6二次方 即係有36種可能性
唔係21
要計算兩次六合彩結果中有5個號碼相同的概率,我們可以從以下幾個步驟來分析和計算:

### 1. 基本設定
六合彩的玩法是從 **49 個號碼** 中抽出 **6 個正選號碼** 和 **1 個特別號碼**。但在這裡我們只關注 **6 個正選號碼**,忽略特別號碼。

### 2. 第一次結果
第一次的號碼是 5, 18, 21, 24, 44, 47。

### 3. 第二次結果
第二次的號碼是 5, 18, 21, 24, 27, 44。

### 4. 有5個號碼相同
我們要計算兩次結果有 **5 個號碼相同** 的概率。

### 5. 計算步驟
1. **選擇5個相同號碼**:
- 第二次抽取的6個號碼中有5個必須與第一次相同,這可以從第一次的6個號碼中選出5個。這個選擇方式的數量是:
(6/5)=6
這表示我們可以從第一次的6個號碼中選擇5個相同的號碼。

2. **選擇1個不同號碼**:
- 剩下的1個號碼必須從 **第一次未選中的43個號碼** 中選擇,因為總共有49個號碼,第一次用了6個號碼,所以剩下43個未被選中的號碼。這個選擇方式的數量是:
(43/1)=43

3. **總的可能組合**:
- 兩次抽號碼的結果必須是有6個號碼,第二次的任何可能結果的總組合數是從49個號碼中選擇6個,這個數量是:

(49/6) = 13,983,816

4. **概率計算**:
- 最終,兩次結果中有5個號碼相同的概率是上述兩步的乘積除以總組合數:

計算結果如下:

這個概率大約是 **0.001845%**。

### 結論
兩次六合彩結果中有5個號碼相同的概率大約是 **0.001845%**。
一次過兩粒骰喎吊

唔通6六合彩開3號1號
同開1號3號唔同??????
馬會設計遊戲比人買既係希望,唔係獎金

同信仰一樣
咁我數少邊啲,你講出黎得唔得
你乜都唔識 點討論
其實你點解可以咁有自信
自信真係你強項
唔知你數學好唔好,但你普通諗野都諗唔到
造馬又點
香港得佢一個拎正做賭
俾屎你都係局食
下?咁一次過擲兩粒骰12同21有乜唔同
不如你答下我??????
以為亂笑人亂話人唔識等如自己岩?

條友仲話自己冇錯過 你又癲埋一份
你數少嘅係
21 31 41 51 61
32 42 52 62
43 53 63
54 64
12唔係21????????????????
5萬幾分之1你中黎睇下啦on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞