哇六合彩痴撚左線呀

768 回覆
793 Like 22 Dislike
你計左兩次6 有冇計埋兩次1 2 3 4 5?
?????所以我話獨立計唔係岩
你質疑我姐係覺得要獨立計
都係 睇你點處理特別號碼 因為特別號碼冇相同
兩個都有道理
講清楚點處理就ok
如果呢條係會考題 認同你講法嘅人已經全部冇分

第一 首先三獎係中五個字 但其實四獎都係中五個字(其中一個係特別號碼) 大家出奇係出奇在 攪出黎果七個波 有5個同上之果七個之中係一樣 所以四獎個機率係更加接近

第二 你未計埋 應該係頭獎 加二獎 加三獎 加四獎機率總和
因為大家覺得中五個好神奇 如果中六個 甚至七個字 都會有同樣感覺 所以要計中五個或以上嘅機率

第三 今期開獎連特別號碼係七個字 所以唔可以用一條單飛去計機率 而係要計七個字複式

加加埋埋其實機率會有1/5000
唔係真係好細可能 唔會細到中都接近0
我話你計錯姐 從來冇comment獨立呢樣野
造唔造馬 其實應該考慮埋 已經抽左2410次
我個人覺得大家在意係今期同上期開出嘅7個號碼 有5個相同
相信冇咩人在意啲號碼係唔係特別號碼
連出2次6
係舉例姐
兩次6
係1/36機會

你加埋1 2 3 4 5
就會係1/6
我用你嘅結果計左
抽2410次發生呢種情況嘅機會大約係40.8%

話造馬嘅ground唔算強
事實冇計錯,我亦明你意思
當擲骰子,第一下擲到6
其實已經係第一個1/6
但你個logic係去到擲第二個6先計1/6
如果照你logic就算第三個6都係1/6唔需要乘上去

事實係第一個6已經1/6第二個6既1/6已經要乘
咁你下期再買番呢5個number
你咪問下ai
擲兩次骰 兩次點數相同嘅機會係幾多
我logic唔係唔需要乘第三次喎

一係你 quote我幾時講過
第1期六合彩(provided case)
開1 2 3 4 5 6 +7
第2期六合彩
要再出現5個相同號碼

第2期要跟番上1期號碼
機率上係更更更細

(我冇追post)
如果照ai logic (你覺得ai乜都岩)
每次都獨立結果唔影響下次

咁第三次抽都係1/6 點解要乘第二次?
你都解釋唔到 得個死人腦淨係識問ai
你嘅講法係
兩次結果有五個相同號碼
而果五個相同號碼會係1-7之中

但個情況係兩次結果有五個相同號碼
相同號碼可以係1-49之中
擲骰子的過程是獨立事件,這意味著每一次擲骰子的結果不會影響下次的結果。當你擲出一顆六面骰子時,每一面出現的機率都是 \( \frac{1}{6} \) 。

在你的例子中:

1. **第一次擲骰子** 拿到 1 的機率是 \( \frac{1}{6} \)。
2. **第二次擲骰子** 拿到 1 的機率同樣是 \( \frac{1}{6} \)。

因為這兩次擲骰子是獨立的事件,若要計算連續兩次都擲到 1 的機率,你需要將兩次的機率相乘:

\[
\text{連續兩次都擲到 1 的機率} = \frac{1}{6} \times \frac{1}{6} = \frac{1}{36}
\]

因此,連續兩次擲到 1 的機率是 \( \frac{1}{36} \),這是正確的。而不是在只考慮第二次的機率,因為每次擲骰子都是獨立的。每次擲骰子都不會受到之前擲出結果的影響。

呢個答案又點睇,而不是只考慮第二次的機率
我冇話ai乜都啱 唔好成日屈
一係就quote我講過嘅野

最簡單 窮舉
擲三次 有 6*6*6= 216個可能性
三次點數相同 即
111 222 333 444 555 666
6個可能性
3次點數相同機會=6/216=1/36
都話兩次相同點數
你又問兩次都係1
Ching拋低一句勁撚型
呢個係計埋特別號碼有5個以上重覆
如果唔計特別號碼要有五個以上重覆就同平時中頭二三獎機率加埋
但擲骰子都係擲到1再1既機率
而唔係22.33.44.55.66都計埋
因為本身擲到1已經係1/6(同本身5個號碼已經係1/54000)

因為已經gen左5個號碼出黎
本身呢5個號碼已經係1/54000
下期再中返其實要乘1/54000
機率係1/5000左右
馬會大約一年開150場六合彩
大約三十幾年就會遇到一次
但而家個case唔係相同點數
你當呢5個number已經係擲左出黎
擲骰子擲左1咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞