哇六合彩痴撚左線呀

768 回覆
793 Like 22 Dislike
你知唔知AI會附和user嘅講法
你係咁challenge佢 佢就會唔識答
我貼AI嘅答案 只係提供 solution
你要反駁可以反駁我畀嘅solution (gen by ai)

同埋都講左而家唔係要指定5個號碼
只係要兩組結果有5個號碼相同
我冇challenge佢第一次問only
我咁樣問先符合返今期個題目
我已經講過你問錯左
問返啱 再gen啦
開始支那化,大陸啲體育彩票不嬲都係造假
要計算連續三次抽到某一顏色的機率,我們可以遵循以下步驟:

1. **單次抽取的機率**:
- 每種顏色(紅色、藍色、綠色)的機率都是 \(\frac{1}{3}\)。

2. **連續三次抽到同一顏色的機率**:
- 要計算連續三次抽到相同顏色的機率(例如都抽到紅色),則需要將每次抽取的機率相乘。
- 抽到紅色的機率為 \(\frac{1}{3}\),所以三次都抽到紅色的機率為:
\[
P(\text{紅色}) = \left(\frac{1}{3}\right) \times \left(\frac{1}{3}\right) \times \left(\frac{1}{3}\right) = \left(\frac{1}{3}\right)^3 = \frac{1}{27}
\]

- 同樣的計算適用於藍色和綠色。

3. **計算總機率**:
- 由于抽到紅色、藍色或綠色都可以,所以需要把這三種情形的機率加在一起:
\[
P(\text{任意顏色}) = P(\text{紅色}) + P(\text{藍色}) + P(\text{綠色}) = 3 \times \frac{1}{27} = \frac{3}{27} = \frac{1}{9}
\]

因此,連續三次抽到同一顏色的機率是 \(\frac{1}{9}\) 或約 11.11%。

如果你覺得連續兩次個答案同一次係一樣

咁連續三次都應該一樣啦

點睇

呢個問岩 符合哂你要求
個答案會係咁因為ai唔識計咋
本身啲式咪又係人入
未有人入兩次中同樣號碼既式ai咪得呢個答案
點解會一樣

即你嘅講法 抽三個一樣色係 1/3 * 1/3 * 1/3添
chatgpt嘅式唔係hard code出黎架
唔係無可能 但個機率低到接近0
似唔記得換波多啲
六合彩部機都中五個number,我一個冇中
所以我一開頭話要乘上去其實係岩架喎
d傻仔話馬會六合彩唔造假都賺
去哂邊
如果用返生仔嗰個例子,即係第一胎同第二胎性別一樣
女女 or 男男 = (1/2)^2+(1/2)^2=1/2

即係今期同上一期有5個字一樣嘅機會 = 三獎機會
都話照你嘅計法係1/27 而答案係1/9
錯啦 1/5000
咁照你計法應該係1/3 33.3333%
但而家係11.11% 姐係1/9
機率係1/5000

因為開7個字
只要下期果7個字有上期其中5個字已經會比人屌嘩中五個

要計算六合彩攪出 **7 個號碼**(6 個正選號碼 + 1 個特別號碼),其中有 **5 個號碼與上期相同** 的機率,我們需要考慮兩期號碼的組合和相同號碼的分布。

### 基本假設
1. 每期會從 49 個號碼中攪出 7 個號碼(包括 6 個正選號碼和 1 個特別號碼)。
2. 我們要計算其中 **5 個號碼與上一期相同** 的機率。

### 步驟 1:上一期和本期攪出號碼的組合

上一期攪出 7 個號碼,我們假設這些號碼是已知的。我們的目標是計算本期中 **5 個號碼與上期攪出的號碼相同** 的情況。

### 步驟 2:選出 5 個相同號碼

- 我們想從上一期的 7 個號碼中選出 5 個相同的號碼。因此,這部分的組合數為:
\[
\binom{7}{5} = 21
\]

### 步驟 3:選出剩餘 2 個不同號碼

- 本期還需要攪出 2 個號碼,這 2 個號碼不能與上期的 7 個號碼相同,而是要從剩下的 42 個號碼(49 - 7 = 42)中選。因此,選 2 個不同號碼的組合數為:
\[
\binom{42}{2} = \frac{42 \times 41}{2} = 861
\]

### 步驟 4:總的組合數

在這種情況下,本期中有 5 個號碼與上期相同的總組合數為:
\[
\binom{7}{5} \times \binom{42}{2} = 21 \times 861 = 18,081
\]

### 步驟 5:總的可能組合數

攪出本期 7 個號碼的總組合數是從 49 個號碼中選 7 個,因此總的組合數為:
\[
\binom{49}{7} = \frac{49 \times 48 \times 47 \times 46 \times 45 \times 44 \times 43}{7!} = 85,900,584
\]

### 步驟 6:中 5 個號碼相同的機率

中 5 個號碼與上期相同的機率就是這 18,081 種可能情況除以總的組合數:
\[
\frac{18,081}{85,900,584} \approx 0.0002105
\]

### 百分比表示
\[
0.0002105 \times 100 \approx 0.02105\%
\]

因此,六合彩攪出 7 個號碼,其中有 5 個號碼與上期相同的機率大約是 **0.02105%**。
其實中上期5個字機會係1/5000
唔係真係極冇可能
你幫我計姐
1/9係啱嘅
又話每次都係獨立計????
唔係 因為買係買六個字 你要計買7個字 而且開係開七個字 唔係六個字
機率有1/5000 唔係真係極細可能
我就唔信係同中3獎一樣機率

唔通擲2次骰
連續出2次6
同出1次係一樣機率咩

你要我信連續2期六合彩5/6個no一樣呢個陰間數字機率
我信人為錯誤開到2期有5個no一樣多d
我幾時講過獨立唔獨立
你quote出黎睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞