「已婚既人入」同老婆 知識水平唔相對 點樣一齊成世?

463 回覆
82 Like 2687 Dislike
睇你用咩心態去面對依段關係
大家有唔同角度諗野
你有心就會睇到佢角度睇唔到嘅野 相反都係
無心 = 溝通唔到

睇內文你好似未用佢角度了解佢諗法
佢已經分享緊佢點用佢角度睇依個世界
你又有冇了解/尊重/代入佢點諗?
唔係叫你就曬佢 你都可以分享你嘅角度
如果咁樣佢都唔用你角度了解你先諗分唔分啦

點解條女會比佢溝到
見到呢句都想block
其實我覺得樓主條女幾有內涵
無內涵嗰個係樓主
間接暴露英文唔掂
聽又好 睇又好
睇英文字幕都係好快
你老婆唔多掂生仔女會教到文盲
唔明咪學囉
你想對住100%等如自己嘅人?
試下唔好睇咁高自己嘅理科背景,學下點樣欣賞同尊重唔同嘅觀點。睇完整篇嘢,好似你淨係強調自己嘅睇法係啱,對方嘅就唔啱。其實人哋只係文科性格,唔代表佢哋嘅觀點就冇價值。你覺得自己因為理科性格好理性、好聰明,但其實呢種態度俾人感覺有啲kam。
同埋咁大個人仲用文科同埋科去分人嘅性格真係好戇鳩。
又話理性?
屌奶星 人類99%只由6種元素組成 氧、碳、氫、氮,重有兩樣唔記得

你好撚柒
睇落樓主只係一個超級自大嘅中二病kam撚
邊有人咁傾計仲賴落條女到
咁你又娶
我覺得唔關咩思維唔同
係你根本無心去了解佢 迎合佢
理科思維唔係唔識浪漫既籍口
放過人啦
未入嚟我以為你講學歷 一個大學master 一個中五畢業

其實價值觀唔同大鑊啲
人地重點係講緊佢想用影相打卡呢個方式去記錄低屬於佢自己既一部份,你就focus咗去玩人體鍊成,呢個唔似係知識水平唔相對,似係閱讀理解能力嘅問題
無衝突,咁荷爾蒙都係盲

你唔鍾意咪分手,點解要咁多原因?
人哋都未嫌你kam你老尾拍拖影下打卡都要俾你問點解點解,乜撚嘢都要有解釋咩
同你一齊應該都好撚悶同辛苦,成日要聽理論
樓主咁理性, 解決呢D問題有咩難度?
屌你老母講咁多,一句唔夾咪算囉

大把理科仔溝死女
咁有邏輯嘅人你會唔會明白生活好多時唔係logic先決
Or logic唔係淨係講對與錯
例如邏輯會話你知,你應該要做個謙虛嘅人,唔係一嚟kam不自重自取其辱,二嚟失去學習機會,三嚟影響其他人同社會和諧
依啲aspect 都係邏輯一部分?
有人覺得要夾先一齊,
我覺得既然"感覺"令你地一齊咗,
咁不如藉呢個機會,互相進入下大家世界,等自己"進步"下。

每人性格不同,造成人睇嘢有"盲點",
因為大家都只能用自己角度睇嘢,
但通過溝通,就可以代入人地,
喺唔同人嘅角度同觀點睇呢個世界。

我覺得如果你想做人"更闊"嘅前題下,
可以首先將呢個基礎理論講俾女友知,
然後就同佢講"今日起,我會嘗試以你角度睇嘢"。
一句咁古怪嘅說話,會為佢留下深刻印象,
當你做得到,有機會感染佢都一齊做。

從此,你地都會發現,原來世界可以由另一種角度理解,
進一步,開始理解身邊其他人,
明白到世界唔係只有一種標準,更懂得體諒人。

但若然你覺得做人都係唯我獨尊好,
咁唯有用連登仔嘅標準答案答你:分手啦!
咪玩啦
白飯最終都係變葡萄糖
食飯同吊葡萄糖水唔通又一樣咩
你無錯 錯在佢太靚 靚到吸引左你追佢
其實點解你既科幻片假設就可以係合理 你睇唔明既文藝片就係唔合理?
你完全係將自己果套思想用落去另一半度 仲要反咬人地係唔岩 你唔覺自己有問題咩
佢根本無邏輯
我既知識水平巳經cover哂所有野,
巳解決
樓主
你愛你女朋友就唔會連依d野都要考究喇
愛既係會包容除非果樣野係過左你條底線即話例如出軌等等
你淨係留係有咩唔夾既野(其實係你唔鐘意既野度,基本上佢冇錯)
倒不如諗下點解你鐘意佢
先再諗下鐘意既野係咪大過唔鐘意既野定相反

你每樣野都咁樣周旋會搞到大家都辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞