移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
咪係囉,你抵診啦,診鳩你
真 成街街童
成堆力架 蛔 蟔 印度差
治安又差
係俾英國政府on99診咗2百幾萬囉
Normally, if you sell (or otherwise dispose of – for example, if you give away) your only or main home, you do not have to pay capital gains tax (CGT) on any profit if it has been your only or main home throughout the entire period of ownership. This is called main residence relief (or private residence relief).

唔知真定假
未試過賣出英國物業

但好記得夫妻只可計一個物業
無計個喎,唔過黎又贏唔到呢筆錢,隨時香港層樓仲要輸幾百,前後成兩千個,比返10%好合理個喎
經濟係有起有跌架啦
成世都好景咩
依家成個世界經濟都差左
過幾年恒指樓市都會升返
所以趁依家樓價跌
入巿就岩
係呀
嗱 你今晚食完藥早D瞓,話唔定聽日起身又賺多1000個
再瞓多幾晚,就可以返香港買天比高架啦
過多3年回流返香港乜都冇
工又比人搶哂
一車車專才
你以為返香港就可以做返移民前既工
啱呀!
同公安比
大家英文都咁差
dse 5科合格都無
但公安好打咁多
點解你值3皮幾
冇架啦
莫講話回流撚
留港撚過多幾年都保唔住自己原本份工 / 人工
唯一有著數係3年後香港D樓一定再平過而家好多
所以香港仆街 回流躺平執完平貨留cash最實際
係uk生活左一排 我都差啲唔記得依家日日食啲水果同蔬
都係歐洲貨舊時日日食啲大陸菜
唔知死左幾多細胞
呢個真 冇倒蝕已經先贏一球基本
住果三年北歐生活又唔計呀
成個世界經濟差左
但美股升升升
英加樓價又升升升
就係得你中國香港咩都跌
呢個真到時普通話差啲都仆街
的士都冇得渣
話真黃一早比人拉左唔同意
依家國安嘅執法標準
事實上真係大把香港人做過嘅野已經夠晒入
只係睇佢搞唔搞你
都係受美國外圍拖累影響啦 呢句聽左十幾年

LOTR 2020開始
仲要最頂引係同時香港跌到今日仆街
一上一落已經半層樓
駁唔到
正常人走左仲點會返去
食茶餐廳 中餐 咪又係一人十幾鎊埋單
係貴過香港 但聽完你地講我真係以為係英國食唔起出街食
睇下依班人幾時兩邊身份都唔撚認佢
當居留權好似機票咁舞唔尊重
係咁用英國出名最費嘅野比較
英國成個社會就係出名出街食貴
仲要比較香港餐
咁比較先叫英國係貴啲
仲要唔係真係好貴

Starbucks 一杯大野飲 咪又係5,6鎊
m記big mac咪又係6鎊
好貴咩

香港一層有前後花園獨立屋幾錢
油錢幾錢 一樣樣比有咩意思

最簡單就係問過左UK嘅人邊到生活好啲最直接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞