移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
唔只份工,好多嘢都比以前差 (留港朋友講)
如果可以維持到5年前嘅生活質素,我就唔洗移民所有嘢重新嚟過
就算今時今日,未燒到我嗰行業,你見到周圍都著緊火,邊嗰保證再多5年後都燒唔到自己
睇黎班狗官真係好怕,香港有錢人繼續移民走,

日日叫5毛反駁狗唱衰外國,同扮回流

貪腐無能,庸宦當道,一季財赤,13xx億,係人地國家足足3-4倍。

防個疫又袋6000億,繼續吸d垃圾專材人口返黎拎福利,賣港,香港人都睇到哂
https://youtu.be/MOG3y43huF8?si=B1QO5Nex8T8Wcitm

類似呢啲,不過段片係加拿大
英國/美國/加拿大 普通市民敢9pm打後係街行咩?
唔明點解負評
英國生活衰過香港好多
只能夠講食肆果方面,uk既選擇真係好少。

要靠自己煮
移英撚不能面對
講乜都假
英國差定唔差好個人體會

我識有朋友大把錢,full pay 買樓,一年返幾次香港,年年換新電話,小朋友又讀私校,屋企朋友都移民左黎,點會唔開心,根本唔愁生活。 但唔係個個家庭咁理想。

但我想講既係移英撚誠實啲面對自己同現實啦,唔係香港一面倒差既,英國既問題你知我知單眼佬都知,一味唱好對你有咩好處。
請留意上面每一層層主嘅立場

唱衰英國
lihkg.com/upmud9

走咗既人千祈唔好返黎香港呀, 香港已死, e.g. ChatGPT用唔到, 遲D乜都用唔到
專才坐撚到國際公司高層位咩, 有咩好驚
最多咪係中港資公司威下
你係英國返香港搵工, 點都係歐美公司為主吧
回來被割韭菜幹嘛?你那點錢香港才懶得理會,在英國服務好你們的主子吧
生活質素就可以唔理?!
香港依加四圍都著緊火,難得已經逃離火場,你咁天才重衝返入去?!

講到尾,我就唔L返香港,係外國食緊花生
又關曼聯咩事
當香港接盤既係condom
關咩事.....外國人係香港打工就不理政治,
有咩事佢就返英國, 係香港濕下腳搵錢, 佢屋企人係英國生活質素一樣冇變
你點講都好!

我就唔L會返香港
生活還生活, 搵錢還搵錢
底線係要有, 不過人生真係冇可能非黑即白
你番香港唔代表你要接受香港個套, 你攞左英藉就已經唔洗當自己係香港人
咁你唔係返香港, 係去香港
返黎揾得番份工,就係贏啦
咁重驚…
有間諜法

回流撚應該番黎既時候
係佢地身上打印寫住漢奸
咪試下拉囉
你捱到六年仲可以去埋愛爾蘭
啱啱先去完返嚟
嗰邊冇甘多overpopulation 問題
市容又比英國普遍好得多
英國政府啲財政管理真係好有問題
首先你要認清加拿大係一個讀書同退休既地方, 如果你諗住去打份工養家或者係諗住搵大錢, 我諗你唔適合加拿大

又或者如果本身係殘疾人士或者長期病患你都可以考慮吓加拿大。
作d文同湯文亮條傻鳩一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞