移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
你個朋友係coco哥?
我唔知你識咩人啦
我UK朋友 工程 IT design marketing 視光 物流
絕大部份都係工作上輕鬆左 返工時間少左 唔洗OT
假期多左 人工就有人多左有人低左
收聲喇
你都幾好笑 本身香港賣樓過去你以物易物猿人黎?
本身香港800幾萬賣一層 夠你買兩三層英國樓喇
升完依家賣兩層再返香港執返一層
已經一層英國一層香港啦
無得完全比較架喇
就算對比老麥都些小唔同
格硬比老麥咪英國貴少少囉,叫2個餐食110蚊港幣左右,唔會食唔起既。

當然,要貴一定大家又貴又唔抵既野
#一定大把又貴又唔抵既野
有得住大屋已經驘哂
又朋友呀?
又好似 d 焗腸咁又話有消息,又話又有人講,講聲自己睇法都唔敢? 定跟反駁隊隊形呀?
9pm之後唔敢出街,鎖好哂門窗都仲驚班喪屍入來爆格,屋企仲裝哂cam
先體會到香港/日本/新加坡,甚至韓國/泰國/台灣呢啲亞洲地方幾安全,有夜生活,可以出夜街,係搭的士返歸遇"黑的"姐
真係多人回流嘅話, 以今時今日政府嘅處事手法一早全體膠官一字排開召哂全港傳媒吹奏
無嘅話就只可以用飛機文
價錢同質素係最客觀嘅比較嚟,首先呢個係事實嚟
而千奇唔好只針對一個point嚟比較,因為我所講嘅都唔係齋講野食貴
我有提過本身香港買唔起樓,嚟到英國就屋企人買俾佢
客觀地睇,佢真係廢架喎,英國平咁多都要屋企人買
而又帶出英國樓係平過又大過香港嘅樓

樓平過又大過香港樓 係唔係就等如享受多過香港?
某程度上係,對於想要多空間嘅人嚟講
但講真屋係唔係大D就享受D真係好個人
住屋 其實亦要睇埋周圍嘅配套
唔係就咁睇有前後花園獨立屋就一定"好撚正呀"咁
英國唔同地區都有唔同價錢,交通校網治安超市遠近都有影響

喺香港兩個人生活鐵上蓋有大約500呎已經夠住
想食野3分鐘落街就有好方便
喺英國我當1000呎左右,有前後花園有車位可以養貓養狗
返工放工都揸車

我身邊就係有3家人,本身喺香港都住800-1000萬樓,3家人都有2個小朋友
咁有約埋食飯傾計 其實都話唔係為小朋友真係唔會過嚟
天氣差,出街食差,治安差,人工低過香港,稅高,自己家人朋友9成留港
嚟嚟去去都係話有2個優點:買餸平 + full pay買樓唔駛再供

另外有2個比較後生frd未有家庭,就係本身香港人工低又一定買唔到車同樓,過到嚟就得到佢哋喺香港一世都唔會有嘅野 - 樓(就係靠屋企人買埋樓俾佢)

所以你話問過左UK嘅人,我真係可以直接答到你
嚟英國唔係一面倒話好或差,你要接受一定會有人覺得好 / 差
唔係一味好似小粉紅咁盲目話英國好好好

移民真係好個人,你當然可以覺得英國好,我好尊重你嘅意見
但都要尊重覺得英國差嘅人
咁先係持平
發覺無論五毛定兒登仔都唔會睇內文
置頂又唔識
好睇你咩人
你e到爆日日要Social 飲野搵唔返香港朋友可能會悶
但鐘意大自然運動行山點都揀英國
準備光榮回流踩住班留港賤畜
"800幾萬賣一層 夠你買兩三層英國樓 "
- 首先係要供完

"升完依家賣兩層再返香港執返一層"
- 你快手2019年尾前買就係,
基本上2021年中打後係有升只不過都係10-20%左右,仲要睇地區

如果你係19年內咁快手賣到800幾萬樓 年內再立即買到3層英國樓
就真係抵你贏,可惜5+1係21年先出現

睇英國政府公報香港人移英數字
大部分都係2021經BNO5+1

BN(O)5+1簽證計劃於2021年推出,首年即吸引大批避秦港人移英,有多達96,418宗申請獲批,之後隨着申請人數有所放緩,2022年獲批簽證回落至57,137宗,至今三年合共批出191,158宗簽證。
https://thechasernews.co.uk/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%EF%BD%9Cbno%E4%B8%89%E5%B9%B4%E6%89%B9%E5%87%BA%E9%80%BE19%E8%90%AC%E5%AE%97%E7%B0%BD%E8%AD%89/

所以做到晒你所講嘅人
"800幾萬賣一層 夠你買兩三層英國樓 "
"升完依家賣兩層再返香港執返一層"
佢去英國似乎係完全唔關政治黃藍事,好大機會係本身有BC仲會係藍絲/退休公務員嚟
無聽過本身喺香港有樓嘅人,去英國係為咗錢
自住no CGT
電話明明美國發明

可以老吹英國發明
比多20%養回

我英國朋友叫我幫佢香港買佢返後再冇返去
咁係你本身廢

香港10-20萬收入去到英國稅後一定少過香港好多
依個真歐洲樓係咁加 唔知點解中國香港跌乜,應該係受到美股拖累
唔知5毛們點睇
有無埋香港樓價圖
我都非常懷疑香港2x蚊果D兩餸飯係大陸地溝油嚟
想知乜野係喪屍?我連住係英國都唔知乜黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞