移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
lotr買落真係升左唔少
係差嘅話英美就唔會咁多中國人啦
尤其美國 兜半個地球都要去美國住
駁嘴都搵個好啲嘅論點
你同d 垃圾5毛講依d 佢都唔識食 佢心諗哇屌咩黎,唔識睇
睇黎係你係平行時空 自己check 下2020年到2024英國樓價升幅先講
如果係咁,其實佢留多兩年有埋國籍
買樓重平d

計落重著數
成日都喺連登上網聽人講
真係自己身邊朋友就一個都未聽過
出到去D野食性價比低到第三世界咁

其實中價野抵食過香港好多
你香港餐餐幾十蚊茶記咁就冇得講
呢邊冇乜平價野食
移英撚專門睇髮仔Coco 哥呢D
垃圾臭港原住民等俾天龍人踩到地底泥做三等公民啦,青山佬
其實我見親識親既人,就算係我自己
都覺得工作上係辛苦差左,
但生活好左輕鬆左

但最後個個人都講一句
見小朋友讀書咁開心,無計啦
你唔會係講緊costco熱狗 / pizza呱
以事論事的話
一般餐廳正常lunch例如意粉/炸魚薯條都9鎊起(仲要係唔近市中心/ 返工嘅location)
仲要未計咖啡, 當然可以唔叫, 加埋10%都10鎊
但雖然執咗好多但香港淨返嘅茶餐粉麵當粥鋪都仲有唔少,
40-60蚊仲有好多好多選擇

4-6鎊lunch喺英國有咩選擇?
我咪講緊英國冇乜平價嘢食
正常2,30鎊真係可以高質過香港
倫郭都唔少好野食
但係你唔會餐餐都2,30鎊架嘛
平日生活返工長遠點都係食低價餐
即係10鎊左右嘅垃圾

宜家日日返工都10鎊
好彩有叫做有個foodcourt
乜國家既野都叫做有
味道一定唔係好好 但都叫擺得落口
呢個point 其實我同意,但香港樓起碼跌多20~30%, 所以今日返黎香港買樓可能會蝕番出去

放英國300萬3層4房
再回流買600萬500尺3房
同埋又話英國通脤回落已到底
嚟緊慢慢又會升返
資產增值稅制income tax council tax又改
打後日子真係唔知點
但有冇計埋Capital Gains Tax
都好甘下
贏成千萬,有幾金? 甘甜就有份

屌你
自住好似唔計cgt?
唔清楚
頂多幾年攞埋英藉先
你地慢慢留港搵大錢 我響英國享受下正常生活

渣車返工唔洗迫地鐵,出街食貴,但超市多香港幾十

倍選擇食材新鮮,未住過英國d人好難討論,香港超

市又貴d食,自己煮出街食少左無左大肚腩,一星期

返工一星期5日有3日 可以Work from home 。

材又差又唔新鮮,放工街市收哂。
冷靜D

贏成千萬
扣返都淨7百幾萬
都好好
唔駛屌我
英國AA好似講過係自住十年
D牛油好平架
冇樓既幻想個個人同自己一樣訓住嬴
有樓既呢幾年跌左幾百萬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞