移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
香港人梗係善忘
個個移到民就當贏
大部分貪英國樓平讀書免費就有著數就移
你睇下而家仲有幾多在英港人喺關鍵日子仲有出嚟遊行?
個個冷氣軍師喺fb同ig post下圖,喺whatsapp share下youtuber笑香港啲飛機片就當出咗力
算罷啦
係呀 認同你
贏咗啦
關咩事
都差少少達標,點會唔等埋
你拎住個美藉再加美藉佢依家都想收你稅
交兩份
Enjoy英國生活啦低端人口
講起打針,嗰啲緊急使用嘅疫苗依家做齊晒啲安全測試未?
低端人口就係小紅書講野優先處理
香港本地人做咩都係篤眼篤鼻要聽黨話
垃圾去到邊度都係垃圾
真. 不過垃圾去uk拎最低工資死唔去先
留港最低工資會死
呢個已經唔係最低工資嘅問題

係個人原本就出現問題 去到邊度都只係生存唔係生活
咁本質改變唔到. 作為垃圾都要揀個對自己好嘅地方
係uk你垃圾都有權投票 唔會講幾句野比人拉左去坐十年
我住咗喺大阪差唔多有20幾年 發覺近排啲鄰居開始對某一類型嘅新住客非常之排斥 呢幾個月我大概明白點解

好多外來嘅人都係大概好似你咁好想揀一個對自己好嘅地方
我覺得呢個心理都係無可厚非嘅

但係呢一啲外來嘅物種永遠都係對呢一個地方唔會有任何嘅建設 過多一排佢哋會埋怨稅收好重 福利唔夠好 人工唔夠高

以前住喺悉尼最多呢啲人呢就係穆斯林同埋大陸人
佢哋做緊社會最低賤嘅工作 但係就成日都走精面攞福利

喺大阪最多呢啲人呢就係中國人韓國人
攞福利就成世都唔到佢哋㗎啦 但係就搞到佢居住區立立雜雜
日本就緊係啦要求咁高
係UK 香港人對自己個要求比本地大把人仲高
至少唔會走街掉垃圾 污污糟糟
同時對比絕大部份移民 好似中東 印度 東歐 大陸人高質
唔好話香港人 就算大陸人係本地人眼中
生活上都冇咩搞到佢地
對比啲非法移民 又偷車 搶野 亞洲人係UK唔會係咩刻人憎嘅人
所以話 以前啲老人家講唔係猛龍唔過江
個人有料 去到邊度都可以有好嘅生活

如果唔係嘅話轉咗一個環境只係去咗另一個辛苦嘅地方
平平無奇嘅人走左生活咪舒服左冇咁大壓力
唔洗ot多左時間
三條友 dislike
但又冇人敢reply
冇point 反駁我la?
如果冇乜政治正確包袱
你問local 白人最唔中意乜嘢移民族群
華人一定唔會排第一第二

你睇啲罪案 有幾多有華人份?
華人住嘅地方俾人印象係有錢,成為爆竊犯目標就有份
真 大陸人最黑人憎
就係啲行為 打尖 講野大大聲 果啲
另外就係會係咁開公司洗黑錢
然後一個帶十個八個中國人移民
一係就偷科技 假學歷之類

但相比起好貼身 偷野搶野 爆竊偷車呢啲咁貼身問題
根本唔關中國人事 呢啲野先係本地人最關心嘅野
公道講句
大陸人去到香港種種乞人憎行為
喺英國好少會見到

去得西方國家嘅中國人 多數都有返啲錢 有返啲文化
小粉紅除外
留多幾年賺得重多
講多幾句
你話英國而家通脹嚴重
但其實而家銀行啲息都幾高
好似我自己擺咗£40000喺fixed ISA 同活期
一個月都有£140 利息

講緊如果一個家庭攞千幾二千萬港紙落銀行
一年就起碼有£30000利息
再加埋你打風流工
其實生活無憂
你用邊間銀行做活期
20000鎊monzo活期
20000鎊barclays

fixed-rate ISA 趕得切喺減息之前做咗18個月

其實我想擺多啲落去 去到啱啱賺夠免稅額先收手
不過而家crypto 跌咗好多唔捨得賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞