移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
我幾時話樓平就好???
我話呢個係其中一個英國完勝香港因素
我見你講到英國250萬樓係垃圾
我心諗英國差唔多一半嘅樓都係呢個價
點垃圾法
無錯
最值錢既就係本passport
唔等埋先回流未免太假吧
難聽講句
中埋euromillion都會搞埋本passport先走啦
中埋euromillion可能去美國算
一陣留英比人割 歐洲最仇有錢佬
其中一樣咪就係250萬嘅樓好多地區治安差
不過照你所講你仲未俾人劈所以冇問題

真係要住入深水埗俾道友打劫吉針先有資格話果度治安差一樣

你用個治安地圖check下英國地區同犯案數字
我信英國數據多過用自身去試運
你睇住堆數字有咩意思?
100叫多定1000叫多?
事實上20幾萬香港人黎左UK
3年幾. 你聽過幾多單香港人比人打? 比人斬?
咁都唔夠具體?
平均一人一世都唔會有機會遇到一次嘅事
你執著香港咩罪案數字0.2 英國0.4 多一倍甚至10倍都係一堆數字
實實在在係到生活20,30萬人根3年都冇事
你用一個機會細到咁嘅因素決定自己一世係邊到生活?
同班大陸人住埋一齊 你鐘意就得
移民前一講英國 D人就話治安差
聽左幾十次之後我真係以為出街會比人打
點知20幾30萬人黎左UK幾年
都冇聽過幾多單香港人比人打
原來所謂治安差係比人放大左咁多倍
要係香港人俾人打俾人殺先計
住3年冇事就覺得治安冇問題你都幾易滿足,咁英國真心啱你住
不如同多D local人傾計問下佢地覺得英國治安點
生活浄係圍香港人都仲仍自覺生活有改變其實好膚淺

咁我都回返你最後果句
同印度人穆斯林住埋一齊 你鐘意就得
係撚英狂熱撚唔俾人話唔OK
我一路都話總有人話OK或不OK
就係有D表示自己唔OK嘅人俾D on9 老屈成唔俾人話OK

我冇話過英國水深火熱
英國住緊嘅人可以話英國生活OK
英國住緊嘅人都可以話英國生活唔OK
咁你俾唔俾人話英國唔ok?
我就係住緊英國
而你只係因為wfh而可以比起其他人容易避開英國本土根深蒂固嘅問題
出到去返公有邊間公司或倉或超市冇印度人?
你自己wfh見到印度人嘅機會少就可以當出面少?
你姓陳叫百祥?

你講racists,我copy你個frd咋
咁你個frd都歧視大陸人啦
我都歧視大陸人同印度人
分別係我認我係racists
你哋淨係歧視大陸人就唔係racists
對住你哋雙重標準嘅人 唔需要再傾認唔認同啦
只係非黑即白嘅移英港豬
3今年唔係講緊我一個呀大佬.
講緊20幾萬香港人呀
如果香港人係英國咁安全
你都兜得會驚到唔出街 會因為咁唔移民
我呢三年最少見到香港新早聞幾十單斬人案
100%係香港人係香港比人斬啦
你係香港應該驚到唔敢出街啦
治安差
係香港輕鬆係油吧同係條街到見到D黑社會
舊時成日要出入元朗 晚晚都見到咁濟
仲要不時出D新聞D人係酒吧同人口角然後比人斬
我係UK咁耐 都冇好似香港咁
係街到見到黑社會成班圍埋係到眼超超
果D十幾歲豆丁童黨就係市中心見過幾次咁大把
駁唔到講句野都比人鎖幾年.直到你認罪
記唔記得2022年初人哋COVID復常嗰陣
香港做緊乜嘢?
嗰一年細路老人家長期病患者不斷被政府迫針
細路唔打針就用學校壓力去迫你
就係呢點先搞到家長帶埋細路離開

唔係大陸爆白紙運動,政府仲話要收緊疫苗通行證
嗰十個月冇市民敢嘈政府
本來帶頭發聲嘅泛民唔係坐監就係已經走咗去外國

香港去到最差嘅時候,你仲記唔記得
定係香港人係善忘?
euromillion 獎金係免稅
係免稅呀
但你係歐洲做有錢佬
總之個社會有事一定係搞你先
比人迫完打針 然後併發症死左果D連生存權力都冇得自己揀
政府拍拍蘿友走人
記得有一單 個細路打到心肌炎入院
之後政府先急急腳將兩針間距由三個星期延長到八個星期

嗰啲專家 前言不對後語
成日哄市民打針話疫苗接種率高就會同大陸通關
結果香港自己率先同世界通關
仲要係外國商會喺度嘈先令到政府讓步

冇打針嗰幾十萬人 受盡親朋戚友社會各界嘅鄙視唾棄
仲有好多人為咗唔想承受疫苗嘅副作用 不惜一切 就算俾錢買 都要死張免針紙返嚟

呀反駁隊成員,唔好恰香港人善忘好唔好?
贈你兩句:路遙知馬力,日久見人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞