移英朋友話想回流香港,佢講完我又覺得有佢道理

403 回覆
203 Like 660 Dislike
不如我答你啦?

講緊做gym 香港間anytime fitness 要550蚊一個月 嗰時仲要二人同行先係收呢個價
去到英國 用返香港嘅會籍入到去(全球通行)再click入網站去睇 人哋都係40鎊左右 其他local gymclub仲有好多更平嘅選擇

之後食嗰度 英國簡直係gym撚嘅天堂
講緊一盒雞槌1kg 都係2鎊左右
牛扒特價做緊17鎊1kg 啱啱先自己買完返嚟煎
yoghurt 1盒500g £1-2 有交易
諗返起香港食過牛奶公司嗰隻真係不了
出去食自己睇google 評論去揀遇到伏嘅機會比香港細
上星期先食咗間好正宗嘅咖哩 敢講話係一生人食過最好食嘅印度咖哩 兩個人食除返開都係33鎊一個人
中意自己下廚又有好多新鮮嘅食材

講緊其他活動 抱石 Karting
英國地方大租平先可以做到收費比香港平
踩單車出馬路 啲司機非常禮讓
有啲地方踩山地車又有大把路線俾你揀
天氣又唔似加拿大多倫多 冬天去到零下十幾二十度
11,12月踩單車唔係乜大問題
反之香港過咗3,4月啲天氣已經唔係好適合踩車
唔使咁認真,樓主係著名移英撚,日日開post要講移民生活幾正嚟擦正評

每個人嘅生活/喜好都唔同,邊有得講住邊度一定生活得好啲,只係睇邊個地方更加適合自己。根本移民定留香港都冇對與錯,只有樓主呢啲成日用移民嚟引戰嘅人先係最低賤
但香港水深火熱喎唔驚咩?
差還差

呢個世界係得英美澳加冇其他,係4個揀個冇咁差
gym撚去外國仲柒啦 一入gym room 見到人地黑鬼兩米幾高三百幾磅 你ching chong就唔好搞咁多野啦
咁鬼叫你信大陸,買QQ買港股咩?
其實我覺得一般人呢,唔係話想成日試新野果隻,就算揾幾多或幾少都好,如果夠錢同埋佢喺一個地方住得爽都唔會想走。

睇樓價呢個理由其實冇乜意思,英國樓再升又唔定,香港樓繼續跌又唔定,佢翻黎買港樓買完再跌的話攪完一輪未必係賺左3年錢
返香港買樓
有個朋友3年前去左UK, 本身是律師,過到去都係做返呢行,稅前12K磅
買左層樓,每兩星期都去其他歐洲國家玩下
以為佢好開心,點知早幾日佢話職場歧視好嚴重,搞到抑鬱要睇醫生食藥,但暫時唔考慮回流
英國鬼仔在counter後吐口水大把
你做乜要去呢D
冇選擇?鐘意食人哋手指?
講住先姐。到時英國跌又再「回流」囉
白人淨係唔歧視連登移民
佢冇shows lihkg app?
香港既生活就係個個迫住火車上大陸
講到好似香港經濟無drop 到
香港有咩咁方便有咩英國買唔到
嫁車就係屋企門口
買十包米計你快定我快
出得國生活的,家都有返咁上下錢
出去生活過,就會知香港生活係最好

但好多人會為啲所謂(傻9西方言論自由)去移民,有幾多人真係可以充分利用言論自由言論自由又點影響佢生活,好多人都未清楚。

你話大把錢移民退休都算。啲冇咩錢,過去定居重頭再起,真係傻9黎
不如話睇完片後 係香港唔敢出街
人哋出個 post 打幾十隻字就信到十足 唔怪得中國人咁易被洗腦
你倒轉左講
如果唔係係香港有生意嘅人 爸爸係香港有生意
有幾多人會係外國生活完返返香港
人地返返香港只係因為有得搵錢 你估真係香港好?
正常人走左都唔會想返去香港
你就係香港打份牛工 當自己好似啲有錢佬咁
話自己係香港搵到錢聽得你地講得多
我真係以為大部份係香港嘅正常人都係富豪
講得言論自由係傻鳩都知你係咩人啦
事實都唔比講比你講到係正常咁 痴撚線
單單係你 見到異見已經要留言駁咀 忍唔到口
已經知你骨子裏個格咪又係好撚想發表意見
好追求言論自由
只係咁岩 你立場係同獨裁港共一樣見好彩唔影響你渣
你咁唔同意言論自由 你就應該見到唔同意都唔出聲
社會先和階呀
講到尾你只係因為自己係少眾 要靠港共先幫你打壓到異見
有你講冇人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞